W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.

Remont Trasy W-Z - zmiany autobusowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 09 wrz 2009, 23:08

Bastian pisze:Tylko po co ten Centralny... Żeby za punktualnie nie jeździła?
Azaliż czyżby może jednak ślimakotunelem obok Złotych Tarasów?? Plus 102 i 510... ech.
Zapraszam na pokład!

Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz
- 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11

Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 wrz 2009, 23:10

No to jeszcze raz: jaka linia na jakiej trasie? Ursus - Zacisze? Jeżeli z Targówka jeździła przez most pustawa, to takie Zacisze mogłoby ją co najwyżej dobić.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 09 wrz 2009, 23:18

Bastian pisze:No to jeszcze raz: jaka linia na jakiej trasie? Ursus - Zacisze? Jeżeli z Targówka jeździła przez most pustawa, to takie Zacisze mogłoby ją co najwyżej dobić.
Nie wiem, 160 gdzieś tam, może na Szczęśliwice po trasie 521 (ale jest za częsta na to trochę), może połączone ze 157, a 512 z Zacisza przez Most Poniatowskiego, czy jakoś tak. Na pewno ma to większy sens niż przez Świętokrzyską, więc miałoby tych pasażerów, co ma (nie muszą to zaraz być przeguby co 6 minut w szczycie, jak kiedyś 517). Dublowanie tramwajów byłoby tylko od Wileńskiego do Pl.Zawiszy, z tym, że przejazd byłby ok. 2 razy szybszy (ponad 2 razy mniej przystanków). Zresztą o buspasie na Targowej też się chyba mówiło. Silne 174 na Świętokrzyskiej teraz wystarcza do Wileńskiego (teraz na tej trasie jest zdecydowanie nadpodaż), ewentualnie 162.
ŁK

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 wrz 2009, 23:23

Łukasz pisze:512 z Zacisza przez Most Poniatowskiego, czy jakoś tak.
O to mi właśnie chodziło. Przy szybkim i częstym 190 taka linia z Zacisza nie ma szans. Dwa przystanki (ZACISZE i CODZIENNA) nie wygenerują potoku uzasadniającego puszczanie linii z częstotliwością jakkolwiek konkurencyjną w stosunku do 190. Porządna i w miarę punktualna linia do Wileniaka (jak kiedyś 119), ot co. Po co chcesz uszczęśliwiać Zacisze opóźnieniami z Ryżowej i Łopuszańskiej?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 09 wrz 2009, 23:40

Bastian pisze:
Łukasz pisze:512 z Zacisza przez Most Poniatowskiego, czy jakoś tak.
O to mi właśnie chodziło. Przy szybkim i częstym 190 taka linia z Zacisza nie ma szans. Dwa przystanki (ZACISZE i CODZIENNA) nie wygenerują potoku uzasadniającego puszczanie linii z częstotliwością jakkolwiek konkurencyjną w stosunku do 190. Porządna i w miarę punktualna linia do Wileniaka (jak kiedyś 119), ot co. Po co chcesz uszczęśliwiać Zacisze opóźnieniami z Ryżowej i Łopuszańskiej?
Ale ona przecież nie jeździ póki co na Ryżową tylko na Szczęśliwice.
Chcesz zlikwidować i 512, i 517? W ogóle jakieś linie przyśpieszone są jeszce potrzebne?
ŁK

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 wrz 2009, 0:51

Łukasz pisze:Ale ona przecież nie jeździ póki co na Ryżową tylko na Szczęśliwice.
No to ja rzeczywiście chyba nie zrozumiałem, co ty z czym chcesz połączyć :-k
Łukasz pisze:W ogóle jakieś linie przyśpieszone są jeszce potrzebne?
Moim zdaniem coraz mniej. Zależy to od warunków ruchu, ale i od zagospodarowania urbanistycznego. Owszem, jest parę ciągów, gdzie takie linie są potrzebne. Ale jest ich coraz mniej - zabudowa się zagęszcza.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 10 wrz 2009, 0:56

Bastian pisze:
Łukasz pisze:Ale ona przecież nie jeździ póki co na Ryżową tylko na Szczęśliwice.
No to ja rzeczywiście chyba nie zrozumiałem, co ty z czym chcesz połączyć :-k
Generalnie mówię że:
* linia przyśpieszona Radzymińska - Dw.Wileński - Al.Jerozolimskie jest potrzebna
(skoro Zieleniecka jest zakorkowana to może niech z mostu zjeżdza?)
* linia 512 na obecnej trasie jest bez sensu
* kraniec linii 160 przy DWC jest bez sensu
* linia 521 na Ochocie jest trochę bez sensu (nie ma przyśpieszoności)
* linia 157 mogła by być lepsza

I postuluję stworzenie projektu poprawiającego ten układ.
Niestety, nie mogę poświęcić kilku godzin na to, bo mam swoje zajęcia.

Bastian pisze:
Łukasz pisze:W ogóle jakieś linie przyśpieszone są jeszce potrzebne?
Moim zdaniem coraz mniej. Zależy to od warunków ruchu, ale i od zagospodarowania urbanistycznego. Owszem, jest parę ciągów, gdzie takie linie są potrzebne. Ale jest ich coraz mniej - zabudowa się zagęszcza.
Ale skoro się zagęszcza to jeszcze bardziej świadczy o tym, że ci z daleka nie muszą się zatrzymywać przy tych mieszkających bliżej, skoro tam nie wysiadają - to zwiększa szybkość.
ŁK

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 wrz 2009, 1:06

Łukasz pisze:* linia przyśpieszona Radzymińska - Dw.Wileński - Al.Jerozolimskie jest potrzebna
No a moim zdaniem nie jest...
Łukasz pisze:Ale skoro się zagęszcza to jeszcze bardziej świadczy o tym, że ci z daleka nie muszą się zatrzymywać przy tych mieszkających bliżej, skoro tam nie wysiadają
Pudło, oni właśnie tam zaczynają wysiadać. Zabudowa powstaje też np. biurowa. MIĘDZYNARODOWEJ dla przyśpiechów nie udało się wywalić nie dlatego, że brakowało tam linii do centrum, ale dlatego, że to Zapłowieczanie tam wysiadają do szkół. Podobnie ROZBRAT. WARNEŃSKA przetrzymała osiedle, za to może nie przetrzymać biurowców. 504 się zapełnia na Ursynowie, wszystko gra, ale teraz ci ludzie chcą wysiadać na BALEYA (nowa siedziba PZU? PKO? już nie pamiętam), przy UNIWERSYTECIE MEDYCZNYM. Przypomnij sobie też KAROLKOWĄ, którą wywalczyli na pewno nie mieszkańcy tej okolicy. O przystanki dla 404 i E-6 wojowali nie lokalni mieszkańcy, ale pasażerowie z Tarchomina i Jelonek. Nawet te nieszczęsne SIEKIERKI-SANKTUARIUM wywalczyli nie siekierczanie, tylko wawrzanie, wożący dzieci (może raczej dziecko? :/) do szkoły. Dawniej podział na dzielnice mieszkaniowe i przemysłowe był sztywniejszy, teraz miejsca pracy mogą powstać gdzie bądź. Taka tendencja.

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 10 wrz 2009, 7:26

Przy przyszłorocznej budowie II linii metra, o ile do niej dojdzie można się pokusić o likwidację 512 (bo tak czy inaczej coś z nią trzeba zrobić) i skierowanie 517 na trasę:
517 ZACISZE-Codzienna-Młodzieńcza-Radzymińska-al. Solidarności-...-Ursus Niedźwiadek.
Pozostałości z 512 można byłoby dać na dalsze wzmocnienie linii 160 w zamian za zabranie 517 z Targówka.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 10 wrz 2009, 7:40

Domino2001 pisze:Przy przyszłorocznej budowie II linii metra, o ile do niej dojdzie można się pokusić o likwidację 512 (bo tak czy inaczej coś z nią trzeba zrobić) i skierowanie 517 na trasę:
517 ZACISZE-Codzienna-Młodzieńcza-Radzymińska-al. Solidarności-...-Ursus Niedźwiadek.
Pozostałości z 512 można byłoby dać na dalsze wzmocnienie linii 160 w zamian za zabranie 517 z Targówka.
raczej 119 Zacisze-Dw. Wileński 10/15/15 (solo)
217 pl. Narutowicza-Ursus-Niedź. 5/10/10 512,517 kasacja
128 Mariensztat-Szczęśliwice 10/15/15 solo

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 10 wrz 2009, 7:43

A co z obecnym 119? Projekt wawerski wstrzymany.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 wrz 2009, 9:44

Dęboszczak pisze: 217 pl. Narutowicza-Ursus-Niedź. 5/10/10 512,517 kasacja
Powiem szczerze, że nie wiem czy to ma sens. Skoro i tak uwalimy 517 (to nieuniknione chociaż trudne do wyobrażenia) to wolałbym 182 do Ursusa co 5/7,5/5/7,5 z Ochoty oraz 191 (także dość drastycznie wzmocnione). Byle kolej zmieniła mentalność :-s
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 10 wrz 2009, 9:46

217 pl. Narutowicza-Ursus-Niedź. 5/10/10 512,517 kasacja
Ty to jesteś jednak totalnie niereformowalny. Czemu na siłę chcesz ukatrupić tę linię? Na odcinku aż do Centrum można jechać na glonojada a ty mi mówisz że to nie ma frekwencji. Weź się ty rusz w końcu za tego biurka i wyjdź na ulicę. No sorry ale ile razy ja miałem 517 a w szczególności całkę na ostatniego z Targówka zawsze ta linia (przynajmniej do Muzeum Narodowego ode strony Niedźwiadka) frekwencję miała i nie wierzę w twoje żadne pomiary bo jakoś rzeczywistość jest inna!

A 191 też jeździ do Pl. Narutowicza tylko powiedz mi czemu ludzie jak podjedzie 191 a za nim 517 idą do 517 i jadą do centrum?

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 wrz 2009, 9:53

E tam. Nie neguję świetnego (mimo wszystko) zapełnienie 517 ale wieczorami wynika głównie ze słabości połączeń kolejowych, a w ciągu szczytów tranzyt Ursus - Centrum też nie powala...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

mariow

Post autor: mariow » 10 wrz 2009, 9:57

Temat WZ zmienił się w temat Alej niejako.

Co do Alej to ja podobnie jak ktoś już tu napisał dziwię się buspasowi. Autobusy nie powinny tu konkurować z tramwajami a niestety będą i będą wygrywać.

Moja sytuacja z wczoraj. Jechałem ze Skoroszewskiej (start 10.00) do DWC. 187 + przesiadka w ZP Wawelska do tramu. Przejazd do DWZ zajął 23 min a drugie tyle odcinek do DWC. Tramwaj się wlókł, co chwila ma światła i przystaje. 517tką o tej porze byłbym o wiele szybciej. Pociągiem o tej porze mi sie nie opłaca.

co do linii przyspieszonych. sam kiedys założyłem temat dotyczący ich potencjalnej likwidacji. W wielu miejscach straciły sens. W samym Ursusie 517 zatrzymuje sie już wszedzie. Ale nadrabia i to naprawdę dużo omijając przystanki PKP WKD Aleje, Śmigłowca (zwłaszcza jak pojedzie estakadą) i ewidentnie RZS. Dlatego też jest bardzo popularne i poza godzinami szczytu naprawdę bezkonkurencyjne.
Dęboszczak pisze:217 pl. Narutowicza-Ursus-Niedź. 5/10/10 512,517 kasacja
Dęboszczak, powiem tak, jak dla mnie jesteś strasznym radykałem. Owszem myślisz przyszłościowo ale za bardzo wyprzedzasz rzeczywistość. Dodatkowo powiedz mi co w takiej sytuacji ze 191? jakoś nie widzę sensu dwóch takich linii z Ursusa na Naruciaka
PURA VIDA!

ODPOWIEDZ