Komunikacja miejska po M2C - plany, projekty

Moderator: Wiliam

reserved

Post autor: reserved » 23 mar 2014, 13:53

I to, że kiedyś było bardzo tragicznie z komunikacją to powód, że musimy wracać do tamtych czasów?

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 23 mar 2014, 13:59

Autobus co 10 minut to jest tragedia?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 mar 2014, 13:59

Ale na jakiej podstawie uważasz, że na Dobrej powinno być więcej niż, nie wiem, 10 kursów/h w szczycie? Bo jeździsz czasem na Bednarską i chcesz mieć prywatne taksówki? Zapomnij. To 105 jest bonusem wynikającym z budowy metra i jego wycofania nie można rozpatrywać w kategorii "zabierania ludziom komunikacji", bo od początku była to oferta tylko tymczasowa. Tak jak pięćsetki na Kazimierzowskiej, tak jak 105 i 109 na Grzybowskiej, jak każda linia jadąca gdzieś objazdem.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 23 mar 2014, 14:04

fik pisze:Twój absolutny brak chęci zrozumienia słowa pisanego jest porażający. Wyraźnie odnosiłem się w tym zdaniu do płaczów reserveda o wycofaniu 105 jako "wycinaniu komunikacji", bo nie będzie miał jak dojechać na Mariensztat. Otóż będzie miał - metrem. To, czy ostatnią milę pokona piechotą, Veturilo czy 118/127 jest naprawdę drugorzędne.
Nie falandyzuj. Napisałeś, że autobus (nie 105, tylko autobus) na Mariensztat jest wobec metra niepotrzebny. Jeszcze raz powtórzę, że dojazd metrem bez autobusu jest równie dobry pierwszą linią. A nawet lepszy, bo tramwajów na WZ (chyba?) nikt nie skasuje.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 mar 2014, 14:18

MichalJ pisze:
fik pisze:Twój absolutny brak chęci zrozumienia słowa pisanego jest porażający. Wyraźnie odnosiłem się w tym zdaniu do płaczów reserveda o wycofaniu 105 jako "wycinaniu komunikacji", bo nie będzie miał jak dojechać na Mariensztat. Otóż będzie miał - metrem. To, czy ostatnią milę pokona piechotą, Veturilo czy 118/127 jest naprawdę drugorzędne.
Nie falandyzuj. Napisałeś, że autobus (nie 105, tylko autobus) na Mariensztat jest wobec metra niepotrzebny. Jeszcze raz powtórzę, że dojazd metrem bez autobusu jest równie dobry pierwszą linią. A nawet lepszy, bo tramwajów na WZ (chyba?) nikt nie skasuje.
Rozumiem, że można mieć gorszy dzień i nie zrozumieć wypowiedzi drugiej osoby, ale jeśli druga osoba CZWARTY raz tłumaczy ci, co ma na myśli, a ty jak małe dziecko upierasz się, że wiesz lepiej, co myślałem i jakie mam poglądy, to mogę to określić tylko mianem skrajnej buty i bezczelności. O dojeździe metrem pisałem w kontekście wypowiedzi reserveda o wycofaniu 105 jako "wycinaniu komunikacji"; nigdzie i nigdy nie pisałem, że należy całkowicie z tej komunikacji rezygnować; co więcej, CZTEROKROTNIE wprost napisałem, że optuję za jej pozostawieniem. Naprawdę, od inteligentnych ludzi wymagałbym więcej przynajmniej w zakresie rozumienia czytanego tekstu, bo braki w zakresie kultury osobistej są kwestią indywidualną - niemniej jednak oczekuję wycofania się z przypisywania mi fałszywych poglądów.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 23 mar 2014, 14:41

Przechodzimy do wycieczek osobistych?

A wystarczyło napisać "źle sformułowałem wypowiedź, nie chodziło mi całkowitą niepotrzebność autobusu, a tylko o niepotrzebność autobusu bezpośredniego".

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 mar 2014, 15:04

MichalJ pisze:Przechodzimy do wycieczek osobistych?
Owszem, przechodzicie.
A wystarczyło napisać "źle sformułowałem wypowiedź, nie chodziło mi całkowitą niepotrzebność autobusu, a tylko o niepotrzebność autobusu bezpośredniego".
Po raz kolejny zacytuję sam siebie:
fik pisze:nie znaczy to, że nie widzę sensu istnienia linii dowożących z Mariensztatu do MCNK - uważam tylko, że oczekiwanie, że 105 na Powiślu zastąpi coś porównywalnego częstotliwościowego jest stanowczą i absolutną przesadą.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 mar 2014, 15:23

Szeregowy_Równoległy pisze:A Fik twierdzi,
co Fik twierdzi, to on doskonale umie sam napisać.
. I to, że akurat w interesującej cię relacji powstanie drugiej linii metra faktycznie pogorszy dojazd to również kwalifikuje się do "płaczów".
Inwestycji nie planuje się pod kątem niepogorszenua abaolutnie nikomu, ajuż zwłaszcza przy zmianie środka transportu na wyżej wydajny. To jest niemożliwe jak nie technicznie, to po prostu - finansowo. Bilans w systemie musi być na (duży) plus i należy to przyjąć do wiadomości.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

reserved

Post autor: reserved » 23 mar 2014, 18:03

fik pisze:Ale na jakiej podstawie uważasz, że na Dobrej powinno być więcej niż, nie wiem, 10 kursów/h w szczycie?
W szczycie to jest ok. Ja mówię o każdej innej porze. Już teraz w takim międzyszczycie na coś ze 118/127 czeka się czasem z 15 min. Ratuje to jeszcze 105. Generalnie obecnie nie jest źle (no może oprócz wiecznych stad 118/127) ale boję się, że znowu wrócimy do oferty podobnej do dawnego 150 (czyli - idźmy pieszo bo na autobus się pewnie nie doczekamy).

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 23 mar 2014, 19:45

Glonojad pisze:Inwestycji nie planuje się pod kątem niepogorszenua abaolutnie nikomu, ajuż zwłaszcza przy zmianie środka transportu na wyżej wydajny. To jest niemożliwe jak nie technicznie, to po prostu - finansowo. Bilans w systemie musi być na (duży) plus i należy to przyjąć do wiadomości.
Ale ja o tym wiem, chociaż jestem przeciwny zwijaniu wszystkiego, co w jakimkolwiek stopniu pokrywa się z metrem. Ja czepiłem się tylko arogancji Fika, który na podstawie własnego umiłowania kilometrowych spacerów stwierdził, że wszyscy tak powinni.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 23 mar 2014, 21:46

Szeregowy_Równoległy pisze:Ale ja o tym wiem, chociaż jestem przeciwny zwijaniu wszystkiego, co w jakimkolwiek stopniu pokrywa się z metrem.
Wszystkiego nie, na przykład takie 174 mogłoby powrócić na Świętokrzyską, a potem na KP po trasie 178. Tylko pojawia się problem Konwiktorskiej, że rozwali rozkład. No i takie 109 nie opłaca się skracać do RD, gdyż przesiadka z niego na M2C na jedną stację byłaby nieatrakcyjna czasowo. Powracając do Powiśla: coraz bardziej przekonuję się do pomysłu emyla, który chciał 171 przeciągnąć przez Dobrą i Solec. Z drugiej strony to się może skończyć wciśnięciem dodatkowych przystanków dla 520 na Marszałkowskiej :-k

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 mar 2014, 21:47

Nie "na podstawie własnego umiłowania" tylko na podstawie obserwacji zachowań pasażerskich i nie "wszyscy tak powinni" tylko przewiduję, że tak się stanie.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 23 mar 2014, 21:59

fik pisze:Nie "na podstawie własnego umiłowania" tylko na podstawie obserwacji zachowań pasażerskich i nie "wszyscy tak powinni" tylko przewiduję, że tak się stanie.
Z drugiej strony nie przesadzaj. Sam mieszkam niedaleko Mennicy, dokładniej bliżej ronda ONZ. O ile na Srebrną chodziłem na piechotę, to na pl. Zawiszy zawsze jeździłem z przesiadką na DWC.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 mar 2014, 22:06

Też mi się wydaje, że fakt, że fik z Żelaznej 61 do PKP Ochota podążą piechotą to raczej świadectwo dysfunkcjonalności komunikacji na Żelaznej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 mar 2014, 22:16

Dysfunkcjonalność nie podlega dyskusji, ale z drugiej strony Żelazna nie jest ciągiem, który może wygenerować wiele większy potok, więc wciąż albo będzie często i pusto, albo średnio często, a w wielu relacjach szybciej/bardziej przewidywalnie (!) będzie na nogach.

ODPOWIEDZ