BP, NMSP
Nowe wagony dla metra
Moderator: JacekM
- Bastian
- Sułtan Maroka
Kolejny dyrektor do kicia? 
BP, NMSP
BP, NMSP
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
Żadne wiążące ustalenia nie zapadły. Z ciekawych rzeczy - jutro jest konferencja w NOT nt. taboru dla II linii.
Co do Rosjan - jeśli wyprodukują coś, co spełnia wymagania i uzyska świadectwa, to nikt im nie zabroni startować.
Co do Rosjan - jeśli wyprodukują coś, co spełnia wymagania i uzyska świadectwa, to nikt im nie zabroni startować.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
jaco
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/448 ... rzegu.html
Jeden pociąg na dwie linie
Do końca marca Metro Warszawskie planuje ogłosić przetarg na 35 nowych pociągów, czyli 210 wagonów. Do obsługi centralnego odcinka drugiej linii wystarczy 20 składów, które kursowałyby wówczas co 1 min 56 sekund w szczycie. 12 kolejnych ma zasilić linię pierwszą (po otwarciu linii drugiej wzrośnie ruch na pierwszej). Trzy składy mają stanowić rezerwę.
ZTM chce, żeby to były pojazdy jednoprzestrzenne: pasażer będzie mógł przejść podczas jazdy z jednego końca pociągu na drugi. W połączeniu z monitoringiem w wagonach ma to zwiększyć bezpieczeństwo. W każdym pociągu znajdą się miejsca dla wózków i rowerów.
– Pojazdy muszą poruszać się po drugiej i pierwszej linii metra, bo będą bazowały w stacji technicznej na Kabatach – mówi szef Służby Taboru Ireneusz Pietrzak z Metra Warszawskiego. – Z tego samego powodu muszą być zdolne do pracy także na powierzchni przy temperaturze od -35 do +40 stopni Celsjusza – zapowiada.
Szacowany koszt: 240 – 250 mln euro. Zainteresowanie kontraktem potwierdzili wczoraj najwięksi globalni producenci taboru. Według prof. Andrzeja Chudzikiewicza z Politechniki Warszawskiej, produkcja powinna się odbywać przy maksymalnym udziale rodzimych partnerów. Tak stało się np. w Barcelonie, gdzie francuski Alstom wygrał przetarg na tabor pod warunkiem wyprodukowania go na terenie Hiszpanii.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
- kulikowski
Przetarg na 35 pociągów? Mam wrażenie, że kogoś poniosła tu fantazja.
Po pierwsze to pojemność STP Kabaty jest bliska wyczerpania. Owszem, słyszałem o planach jej rozbudowy, ale to wciąż plany. STP Mory albo Kozia Górka to melodia przyszłości. Nawet po skończeniu centralnego odcinka II linii nie będzie przecież połączenia z tymi stacjami - przed 2017 (optymistyczny wariant oddania pozostałych odcinków II linii) nie ma szans na ich wykorzystanie.
Po drugie to ile pociągów jeszcze da się wsadzić w tunele I linii by w 100% wykorzystać możliwości tych tuneli? Szacuję, że jakieś 5-6.
Po trzecie to ile pociągów jest potrzebnych do obsługi odcinka Rondo Daszyńskiego-Wileniak? Tutaj stawiam na 10 składów i to jeżdżących najwcześniej od 2013. Na pewno nie 30. Owszem, po oddaniu całego odcinka Chrzanów-Bródno to 35 jest jak najbardziej słuszną liczbą. Tylko że do 2017 to te składy się zestarzeją na bocznicach. Przetarg to można robić z 2 lata przed startem użytkowania pociągu.
Chyba, że władze MW chcą przeznaczyć na żyletki najstarsze ruski, stąd ten przetarg. Jeśli gdzieś się mylę to proszę mnie poprawić.
Patryk, a to nie przypadkiem stacja Dworzec Wileński miała nazywać się pierwotnie Praga Centrum? Poza tym obecnie proponowane nazwy stacji są moim zdaniem bardzo w porządku. Zastąpienie RONDA DASZYŃSKIEGO nazwą MIRÓW lub CZYSTE śmierdzi mi naciąganiem nazw stacji pod osiedla wg MSI. Jak pokazuje I linia stacje wcale nie muszą nazywać się tak jak osiedla - mogą być od ulic, obiektów, węzłów drogowych. Mogą być Wilanowska, Racławicka, Świętokrzyska, Dworzec Gdański to i mogą być Rondo Daszyńskiego, Rondo ONZ, Szwedzka.
Ostatnio na W-Zetce przed i za Wileniakiem zauważyłem zaklejone niektóre nazwy na niebiesko-czerwonych drogowskazach MSI. Czy może to być przymiarka do rychłej zmiany organizacji ruchu przy placu Wileńskim? Czyżby już w kwietniu mieliby zamknąć jakieś ulice lub skręty?
Na koniec chciałbym przestrzec przed pewnymi niespodziankami, które mogą sprawić że cały harmonogram może wziąć w łeb. Podczas drążenia tuneli pod Świętokrzyską może być dużo niewybuchów albo zbiorowych mogił z czasów wojny. Wtedy opóźnienie mamy gwarantowane. Jak wtedy będzie wyglądała kwestia kar związanych z opóźnieniami?
Po pierwsze to pojemność STP Kabaty jest bliska wyczerpania. Owszem, słyszałem o planach jej rozbudowy, ale to wciąż plany. STP Mory albo Kozia Górka to melodia przyszłości. Nawet po skończeniu centralnego odcinka II linii nie będzie przecież połączenia z tymi stacjami - przed 2017 (optymistyczny wariant oddania pozostałych odcinków II linii) nie ma szans na ich wykorzystanie.
Po drugie to ile pociągów jeszcze da się wsadzić w tunele I linii by w 100% wykorzystać możliwości tych tuneli? Szacuję, że jakieś 5-6.
Po trzecie to ile pociągów jest potrzebnych do obsługi odcinka Rondo Daszyńskiego-Wileniak? Tutaj stawiam na 10 składów i to jeżdżących najwcześniej od 2013. Na pewno nie 30. Owszem, po oddaniu całego odcinka Chrzanów-Bródno to 35 jest jak najbardziej słuszną liczbą. Tylko że do 2017 to te składy się zestarzeją na bocznicach. Przetarg to można robić z 2 lata przed startem użytkowania pociągu.
Chyba, że władze MW chcą przeznaczyć na żyletki najstarsze ruski, stąd ten przetarg. Jeśli gdzieś się mylę to proszę mnie poprawić.
Patryk, a to nie przypadkiem stacja Dworzec Wileński miała nazywać się pierwotnie Praga Centrum? Poza tym obecnie proponowane nazwy stacji są moim zdaniem bardzo w porządku. Zastąpienie RONDA DASZYŃSKIEGO nazwą MIRÓW lub CZYSTE śmierdzi mi naciąganiem nazw stacji pod osiedla wg MSI. Jak pokazuje I linia stacje wcale nie muszą nazywać się tak jak osiedla - mogą być od ulic, obiektów, węzłów drogowych. Mogą być Wilanowska, Racławicka, Świętokrzyska, Dworzec Gdański to i mogą być Rondo Daszyńskiego, Rondo ONZ, Szwedzka.
Ostatnio na W-Zetce przed i za Wileniakiem zauważyłem zaklejone niektóre nazwy na niebiesko-czerwonych drogowskazach MSI. Czy może to być przymiarka do rychłej zmiany organizacji ruchu przy placu Wileńskim? Czyżby już w kwietniu mieliby zamknąć jakieś ulice lub skręty?
Na koniec chciałbym przestrzec przed pewnymi niespodziankami, które mogą sprawić że cały harmonogram może wziąć w łeb. Podczas drążenia tuneli pod Świętokrzyską może być dużo niewybuchów albo zbiorowych mogił z czasów wojny. Wtedy opóźnienie mamy gwarantowane. Jak wtedy będzie wyglądała kwestia kar związanych z opóźnieniami?
- MeWa
- Cukiereczek
nie.Kracho pisze:a to nie przypadkiem stacja Dworzec Wileński miała nazywać się pierwotnie Praga Centrum
trwa rozbudowa zachodniej głowicy (przelotowość)Kracho pisze:Po pierwsze to pojemność STP Kabaty jest bliska wyczerpania. Owszem, słyszałem o planach jej rozbudowy, ale to wciąż plany.
wg planów 10-12 idzie na I linię metra, 15-17 na II linię metra. Znacznie zwiększenie liczby składów w ruchu na I linii wymaga oczywiście zmian w systemie prowadzenia ruchu i organizacji.Kracho pisze: Szacuję, że jakieś 5-6.
Po trzecie to ile pociągów jest potrzebnych do obsługi odcinka Rondo Daszyńskiego-Wileniak? Tutaj stawiam na 10 składów i to jeżdżących najwcześniej od 2013.
Zresztą nie wiem skąd założenie, że wszystkie 35 składów zostanie dostarczone w 2013 r. - dostawy mogą być rozłożone w czasie. A załatwienie tego jednym przetargiem jest wskazane...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Jaki jest limit opcji, tzn ile będzie można dokupić pociągów, tak aby tabor na M2 był ujednolicony i nie zamawiano kilku sztuk, tak jak zrobiono to w przypadku M1, oraz czy jest jakiś limit czasu, po którym nie można skorzystać z takiego prawa?MeWa pisze:A załatwienie tego jednym przetargiem jest wskazane...
- kulikowski
-
jaco
-
podrozny113
Z Pesą jest trochę jak z rzucaniem monetą: raz dobrze raz źle . Jak pomyślę o awaryjności sa106 to się zastanawiam jak oni tyle tego sprzedali. Co innego ATR220-do sprawności nie można się przyczepić. Tramwaje dla Warszawy w tym zestawieniu również wypadają moim zdaniem korzystnie, jednak nie mogę tego powiedzieć o ed74. Znalezienie 8 sprawnych maszyn na 14 wszystkich bywa pewnym problemem (wczoraj np. Łódź-Warszawa (13.58)-Łódź jechał w zestawieniu 1 ezt zamiast dwóch).
-
Dzulikiewicz