Obwodnica ekspresowa Warszawy: S2-S7/S8-S17

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 11 gru 2007, 17:43

Oczywiście, że nie. Ale wylewanie tutaj swoich żali niczego (dosłownie niczego) nie zmieni.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 11 gru 2007, 17:51

Wracając do wykupów na trasie Salomea Wolica to ponoć do końca roku są wstrzymane - brak funduszy (choć to niepotwierdzone w 100%). :-k

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 gru 2007, 11:55

[img]http://bi.gazeta.pl/im/5/4253/m4253055.jpg[/img] pisze: Ratusz chce, żeby szpital obsługujący południe Warszawy powstał u zbiegu ulic Pileckiego i Płaskowickiej. Urzędnicy sprawdzają, czy to możliwe - obok planowany jest tunel południowej obwodnicy miasta

Właśnie zaczęła się procedura ustalania lokalizacji dla Szpitala Południowego. To wstęp do wydania pozwolenia na budowę. Elżbieta Wierzchowska, dyrektorka miejskiego biura polityki zdrowotnej, uważa, że narożnik ul. Pileckiego i Płaskowickiej to najlepsza lokalizacja. - Chcielibyśmy, żeby szpital powstał właśnie tam. Najpierw musimy jednak sprawdzić, czy będzie to technicznie możliwe - dodaje pani dyrektor.

Pod uwagę trzeba brać m.in. to, że w tym miejscu ma przebiegać tunel południowej obwodnicy Warszawy. Zostanie ona schowana pod ziemię na odcinku nieco ponad 2,6 km. Wlot do tunelu zacznie się blisko 450 m od skrzyżowania ul. Płaskowickiej i Pileckiego. Jezdnie obwodnicy będą schowane w tym miejscu na głębokości 10-11 m.

- Ta budowa będzie musiała być z nami konsultowana - zaznacza Wojciech Dąbrowski, dyrektor mazowieckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, która przygotowuje budowę obwodnicy. Według jej planów inwestycja ma się zacząć w 2010 r. i skończyć dwa lata później.

W zaopatrzonym w lądowisko dla helikopterów ratowniczych Szpitalu Południowym zmieści się 285 łóżek. Placówka obejmie opieką 300 tys. osób mieszkających na południu Warszawy i w podwarszawskim Piasecznie czy Konstancinie-Jeziornie. Inwestycję obiecywał jeszcze Kazimierz Marcinkiewicz jako komisarz Warszawy. Lokalizacji dla niej miejscy urzędnicy nie ustalili jednak do dziś. Dyrektor Wierzchowska liczy, że stanie się to na początku przyszłego roku. Szpital ma być gotowy do końca 2011 r. Według szacunków ratusza będzie kosztować 230 mln zł.

Obrazek
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 gru 2007, 9:58

Strona GDDKiA
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad na swej stronie pisze: S8 Konotopa - Powązkowska: do budowy

Oferta konsorcjum Budimex Dromex S.A.; STRABAG Sp. z o.o.; Mostostal Warszawa S.A.; Warbud S.A została uznana przez komisję przetargową (w poniedziałek 17 XII br.) za najkorzystniejszą w przetargu na budowę drogi ekspresowej S8 Konotopa - Powązkowska.
Generalny Dyrektor podjął decyzję o kontynuowaniu postępowania przetargowego.

W październiku Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad unieważniła to postępowanie ze względu na zbyt wysoką cenę zaproponowaną przez wykonawców. Kosztorys inwestorski zakładał kwotę 1,7 mld zł zaś oferty wynosiły 2,1 i 2,4 mld zł.
Po analizie sytuacji na rynku wykonawców robót drogowych, złożonych ofert i kosztorysu, GDDKiA uznała że ponowienie postępowania przetargowego opóźni podpisanie umowy od kilku do kilkunastu miesięcy, a nie zagwarantuje większej konkurencji i co za tym idzie obiniżenia cen ofertowych.
Podpisanie umowy z wykonawcą nastąpi na początku przyszłego roku, po zakończeniu wszystkich przewidzianych prawem zamówień publicznych kontroli postępowania przetargowego oraz pod warunkiem że drugi oferent MOTA-ENGIL Polska S.A; MOTA-ENGIL, Engenharia e Construcao, S.A nie złoży protestów ani odwołań od rozstrzygnięcia komisji.
Gazeta Stołeczna

Start ekspresówki przez Bemowo

Krzysztof Śmietana
2007-12-17, ostatnia aktualizacja 2007-12-17 23:34

Wreszcie rozpocznie się budowa przedłużenia Trasy AK przez Bemowo do planowanej autostrady A2. Generalna Dyrekcja Dróg w poniedziałek wybrała wykonawcę 11-kilometrowej ekspresówki.

To będzie najdroższa droga w Polsce. Za budowę jednego kilometra trasy rząd zapłaci prawie 200 mln zł. Cała arteria biegnąca od Cmentarza Wojskowego na Powązkach wzdłuż ul. Dywizjonu 303 na Bemowie do miejscowości Konotopa, gdzie ma się kończyć autostrada z Łodzi, będzie kosztować aż 2 mld 140 mln zł. Taką cenę w przetargu zaproponowało konsorcjum firm Budimex Dromex, Strabag, Mostostal Warszawa i Warbud, i to właśnie ono ma budować trasę. Jej konkurent - portugalska firma Mota Engil - chciała dostać o prawie 300 mln zł więcej.

Początkowo Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad stwierdziła, że zgłoszone ceny znacznie przewyższają przygotowane przez nią kosztorysy (1,7 mld zł) i unieważniła przetarg. Od razu zaprotestowały startujące w nim firmy. Arbitrzy Urzędu Zamówień Publicznych przyznali im rację. Wobec tego wczoraj drogowcy zdecydowali się wybrać tańszą z ofert.

- Po analizie sytuacji na rynku wykonawców drogowych uznaliśmy, że powtórzenie przetargu opóźniłoby budowę o kilka, kilkanaście miesięcy i mogłoby nie doprowadzić do obniżenia cen - mówi Andrzej Maciejewski, rzecznik GDDKiA.

Według Krzysztofa Kozioła z Budimeksu-Dromeksu trasa musi tyle kosztować, bo będzie budowana pośród zabudowy miejskiej. - Trzeba będzie nie tylko zbudować wiele wiaduktów czy nasypów, ale także przenieść całe kilometry instalacji podziemnych - zaznacza.

Wojciech Dąbrowski, szef GDDKiA na Mazowszu nie kryje radości. - Inwestycję przygotowywałem od siedmiu lat. Wreszcie zaczynamy budowę pierwszego odcinka ekspresowej obwodnicy Warszawy - cieszy się.

O ile nie będzie protestów portugalskiej firmy, podpisanie umowy ze zwycięskim konsorcjum nastąpi w styczniu. Pierwszych prac można się wtedy spodziewać w lutym lub w marcu. Budowa potrwa trzy lata. Skończy się zatem na przełomie 2010 i 2011 roku. Według rządowych planów wtedy do stolicy ma też zostać dociągnięta autostrada A2.

Na Bemowie trasa ma biec w wykopie. Ziemia wybrana stamtąd ma posłużyć do wzniesienia nasypów ogromnych węzłów na granicy Warszawy na skrzyżowaniu z przedłużeniem Górczewskiej i Połczyńskiej. Oprócz tego powstaną jeszcze trzy bezkolizyjne skrzyżowania: na Powązkach - w miejscu, gdzie teraz trasa ostro zakręca w lewo w kierunku Woli, przy Lazurowej i w Konotopie - na połączeniu z planowaną autostradą.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 18 gru 2007, 11:22

Szef GDDKiA oddział Mazowsze pisze: Inwestycję przygotowywałem od siedmiu lat.
A do EURO2012 lat nieco mniej niż 5 szereg inwestycji drogowych w lesie :-" Natomiast ciesze się, że coś na poważnie ruszyło przy tej arterii - chociaż od wiosny miała być już w budowie :rotfl:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Teokryt

Post autor: Teokryt » 28 gru 2007, 20:58

Czy rzeczywiście aż taki drogi?
http://biznes.onet.pl/0,1664917,wiadomosci.html
Obrazek

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 29 gru 2007, 11:29

Ryoga pisze:Czy rzeczywiście aż taki drogi?
http://biznes.onet.pl/0,1664917,wiadomosci.html
Rzeczywiście taki drogi. Obecnie cena kilometra autostrady wynosi ok. 10 mln. €. Tutaj kilometr drogi kosztować będzie blisko 200 mln. PLN.
Albert Camus-"Dżuma"

Teokryt

Post autor: Teokryt » 29 gru 2007, 13:58

Ale płaskiej równej drogi - tutaj są jeszcze wiadukty i kilka węzłów - pewnie cały węzeł POW i S8.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 gru 2007, 15:10

Właściwie cała trasa jest na obiektach, jeśli nie inżynierskich, to ziemnych.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 29 gru 2007, 15:48

Dokładnie. Natomiast OIDP węzeł "Konotopa" nie będzie częścią inwestycji Konotopa - Powązki, a powstanie razem z A2.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 gru 2007, 15:50

Z jednej strony - logiczne, po co węzeł gdy będzie tylko jedna trasa (a nawet pół ;) ). Z drugiej jednak - im później, tym drożej.

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 29 gru 2007, 16:20

Węzeł będzie budowany w ramach kontraktu na A2.
Chyba, że się mylę...

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 15 sty 2008, 3:58

Rzeczpospolita pisze:Ekspresówki w stolicy

Aż 3 mld zł chce wydać rząd na drogi krajowe w Warszawie i okolicach. W gigantyczny plac budowy zamieni się Bemowo i okolice lotniska Okęcie

„Rz” dotarła do planów Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad dla Mazowsza. Drogowcy chcieliby wydać w 2008 roku ok. 4 mld zł, z czego ok. 3 mld zł na inwestycje: przygotowanie projektów, wykupy gruntów i same budowy (reszta trafi głównie na remonty i utrzymanie 2,1 tys. km dróg krajowych na Mazowszu).

W 2007 roku GDDKiA wydała na inwestycje ponad 1,5 mld zł, ale dała się poznać głównie z budowy obwodnic z dala od Warszawy – np. Jabłonny za 72 mln zł, Garwolina za 239 mln zł czy Słomczyna, Chynowa, Drwalewa i Stojadeł za 389 mln zł. Teraz drogowcy wyjdą „z lasu” prosto do zatłoczonej metropolii.

– To będą uciążliwe inwestycje – przyznaje szef GDDKiA na Mazowszu Wojciech Dąbrowski. – Kiedy budowaliśmy poza Warszawą, nasze prace obserwowało codziennie kilkaset osób. W terenie gęsto zurbanizowanym będzie to, bagatela, kilkaset tysięcy – oblicza.Na razie jedyna inwestycja GDDKiA w stolicy to wiadukt nad torami PKP przy ul. Poleczki. Nawet ten powstaje jednak na takim odludziu – obok lotniczego terminalu Cargo – że mało kto wie o inwestycji.

Co GDDKiA zacznie budować w Warszawie w 2008 roku? Przed nadejściem wiosny mają ruszyć prace przy przedłużeniu Trasy AK przez Bemowo. To będzie trasa ekspresowa łącząca autostradę A2 – która przed Euro 2012 ma dotrzeć spod Łodzi do Warszawy – z Trasą AK i wylotówką na Białystok. Droga powstanie za astronomiczną kwotę: 10,5 km za 2,1 mld zł.Drogowcy obiecują też rozpoczęcie budowy:

∑ południowej obwodnicy Warszawy i Trasy NS – chodzi o odcinek w kształcie litery L stanowiący nowy dojazd do lotniska Okęcie (jest problem: nie ma jeszcze tzw. decyzji środowiskowej)

∑ trasy Salomea – Paszków, czyli nowego wjazdu do Warszawy od strony Katowic i Krakowa odciążającego zatkaną al. Krakowską w Raszynie (kłopot: urzędnicy nie wykupili wszystkich gruntów).W ubiegłym roku szefowie GDDKIA obiecali zbudowanie do Euro 2012 całej obwodnicy ekspresowej. Do dziś nie zaczęli budowy żadnej z tych dróg. Czy uda im się dotrzymać słowa? – Projekty albo już mamy, albo je opracowujemy. Jeśli do połowy 2009 roku uzyskamy wszystkie pozwolenia na budowę, powinno się udać – upiera się Dąbrowski.

Trzy inwestycje zaplanowane w stolicy na 2008 rok będą stanowiły zalążek obwodnicy ekspresowej. Oprócz nich GDDKIA planuje w tym roku na Mazowszu budowę obwodnic m.in.:

Mińska Maz. wzdłuż autostrady A2 (kosztorys to 730 mln zł)

Serocka na drodze nr 62 (154 mln zł)

na drodze nr 50: Żyrardowa (256 mln zł) i Mszczonowa (97 mln zł).

Źródło: Rzeczpospolita
Załączniki
Inwestycje drogowe - ekspresówka 2008.jpg
pozdrawiam Kozik

mariow

Post autor: mariow » 22 sty 2008, 19:51

Dobra wiadomosc :dance:

Kontrakt na budowę drogi ekspresowej S8 Konotopa - Prymasa tysiąclecia

Umowa na roboty budowlane w ramach budowy drogi ekspresowej S 8 - Trasa Armii Krajowej od węzła Konotopa do węzła Prymasa Tysiąclecia została podpisana dzisiaj w GDDKiA w Warszawie. Za kwotę 2 149 235 184,89 złotych (brutto) konsorcjum firm Budimex Dromex S.A., STRABAG Sp. z o.o., Mostostal Warszawa S.A., Warbud S.A. 10-kilometrowy odcinek wybrane firmy wybudują w 27 miesięcy licząc od daty rozpoczęcia robót. Kontrakt finansowany z Funduszu Spójności.

Szczególy
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 sty 2008, 20:03

Uprzedziłeś mnie ;-) - właśnie miałem podać tą radosną wiadomość. Teraz pozostaje nam czekać na pierwsze wykopki i rozpoczęcie budowy. Strasznie się nie mogę doczekać. Notabene pomyśleć, że ta droga już od roku miała być budowana...
Albert Camus-"Dżuma"

ODPOWIEDZ