Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 cze 2008, 20:47

Po co pętla? Od północy włączenie przy Muranowskiej, od południa przez Bagatelę do Puławskiej i przez Belwederską do Wilanowa. A jeszcze dorzućmy włączenie przez al. Wyzwolenia do pl. Zbawiciela :] Ale to marzenia i science-fiction, nikt nie zmieni decyzji by rozkopać Trakt od początku... :(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

JaBaal

Post autor: JaBaal » 26 cze 2008, 21:02

Chodziło mi o punkt przesiadkowy 'Plac zamkowy'. Rozumiem, że tory, patrząc od południa, skręcałyby w Miodową - ale 'trochę' trzeba by dojść do schodów ruchomych, zaś gdyby tory 'dosięgały' Podwala, przesiadka na trasę W-Z byłaby wygodniejsza.
Bastian pisze:Ale to marzenia i science-fiction, nikt nie zmieni decyzji by rozkopać Trakt od początku...
Może utworzyć wątek: Marzenia i Fantazje?
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 cze 2008, 21:04

JaBaal pisze:Chodziło mi o punkt przesiadkowy 'Plac zamkowy'. Rozumiem, że tory, patrząc od południa, skręcałyby w Miodową - ale 'trochę' trzeba by dojść do schodów ruchomych, zaś gdyby tory 'dosięgały' Podwala, przesiadka na trasę W-Z byłaby wygodniejsza.
No litości. Ile tam jest metrów? Jak na dwa ciągi, które nie mają skrzyżowania, to i tak nie jest źle...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

JaBaal

Post autor: JaBaal » 26 cze 2008, 21:17

'Na oko' ze 200 (?), faktycznie niezbyt daleko. Ale, skoro już fantazjujemy, to 'widziałbym' układ torów w taki sposób, jak kiedyś jeździło m. in. 175: w jedną stronę Podwalem (przystanek tramwajowy przy Senatorskiej), możliwa pętla 'Długa', mozliwa też jazda dalej, w kierunku Muranowskiej. Wydaje mi się, że byłoby duże zapotrzebowanie na przejazdy od 'Ronda de Palma' do pl. Zamkowego - stąd pomysł pętli.
Fantazje, c.d.: a nie napisałeś którędy widziałbyś połączenie pl. Grzybowski - Rondo ONZ?
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 26 cze 2008, 22:08

JaBaal pisze:Ciąg NŚ-KP 'aż się prosi' o tramwaj, tylko pytanie, gdzie zrobić pętlę? (...)A gdyby robić 'normalne' torowisko, to musiałoby, zgodnie z Twoim pomysłem, 'skręcać' w Królewską.
Bastian pisze:Po co pętla? Od północy włączenie przy Muranowskiej, od południa przez Bagatelę do Puławskiej i przez Belwederską do Wilanowa.
O tak i do tego relacje skrętne w Królewską i do pl. Grzybowskiego., ale najwiekszym problemem byłby pomnik PiPnaWsch.
JaBaal pisze:A którędy mogłyby iść tory z pl. Grzybowskiego do ronda ONZ?
Twarda - E. Plater - Świętokrzyska

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2008, 22:40

MisiekK pisze: Grzybowski nie tylko byłby pętlą tramwaju turystycznego.
Sensu kończyć linii żadnej by tam nie było - za wcześnie zarówno od południa, jak i od północy. Zawrotka awaryjna, owszem, ale znaczenie tak naprawdę marginalne. Ostatecznie jako "podpięcie" Marszałkowskiej do Prostej (chociaż jaką linię tam puścić, to nie mam pomysłu), ale jeśli Prostą do czegoś podpinać, to znowuż - co najmniej do Krakowskiego...

Chociaż oczywiście, słyszałem głosy "znawców", jak to np. "trasa do MPW jest dużo ważniejsza dla układu komunikacyjnego niż modernizacja trasy tramwajowej w Alejach" i takie tam farmazony ;). Mam nadzieję jednak, że Ty się do nich nie zaliczasz ;).
A co bedzie wogóle z tramwajem turystycznym, to jeszcze zobaczymy....
Grzybowskiego nie ma w na razie w niczych planach, Starynkiewicz - zarówno w planach TW jak i dzielnicy. Póki co w każdym razie.
Pamiętaj, że nowych tras tramwajowych miasto nie będzie budowało, dopóki nie skończy budowy II linii metra (oficjalne stanowisko dyrektora ZTM, czyli inwestora nowych tras).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 29 cze 2008, 23:26

w piatkowej stolecznej byl artykul o blue city. tam wlasciciele ow CH twierdza iz w dwa lata dociagna tam siec tramwajowa :D ciekawe :P
MOBILIS Ursus

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 cze 2008, 23:28

Jak sfinansują, to czemu nie? :P

Swoją drogą, złe by to nie było... :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2008, 23:31

Jakże to, przecież ten tramwaj dublowałby WKD :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 29 cze 2008, 23:37

inż. Glonojad pisze:Pamiętaj, że nowych tras tramwajowych miasto nie będzie budowało, dopóki nie skończy budowy II linii metra (oficjalne stanowisko dyrektora ZTM, czyli inwestora nowych tras).
Czyli za 40 lat ? ](*,) To niech miasto w ogóle odczepi się od budowania tras jeśli ma tak być :/

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2008, 23:41

Też tak uważam. A już była nawet wersja umowy wieloletniej z rozpisanym kompletnym Tarchominem (do 2011 OIDP) i Wilanowem (do 2014 OIDP), razem z taborem (102 tramwaje), w połowie roku (zeszłego) gotowa, ech...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 cze 2008, 23:41

No ja mam nadzieję, że wreszcie ktoś pójdzie po rozum do głowy...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2008, 23:43

Żyjesz te kilka lat dłużej w tym mieście (aglomeracji) ode mnie i jeszcze w to wierzysz? :/

kajo

Post autor: kajo » 29 cze 2008, 23:45

Błagam zaniechajcie metra. (-o<
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 cze 2008, 23:46

inż. Glonojad pisze:Żyjesz te kilka lat dłużej w tym mieście (aglomeracji) ode mnie i jeszcze w to wierzysz? :/
Napisałem "wierzę", czy "mam nadzieję"? :twisted:

ODPOWIEDZ