O stronach ZTM MZA i TW

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 11 lut 2009, 19:12

Krzysiek_S pisze:No nie mów że to on.... :shock:
Wątpię czy Ty znasz.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 11 lut 2009, 20:04

ZTM pisze:Reagujemy na postulaty pasażerów

Wydłużenie linii 722, uruchomienie nowych przystanków przy ul. Chłopickiego, czy planowane zwiększenie częstotliwości linii 701 - to tylko kilka zmian komunikacyjnych, które zostaną wprowadzone w życie na wniosek pasażerów.
Brawo. W ten sposób zamiast informować, sieją dezinformację. Pasażer wyciągnie wniosek, że w sprawie podmiejskich można do nich bezpośrednio postulować. Zamiast powiedzieć "w sprawach 7xx rozmawiać z lokalnym samorządem" to oni takie tu rzeczy odstawiają... :|
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 11 lut 2009, 22:40

w tym samym komunikacie: postoje na żądanie.

Myślałem ze komunikacja miejska ma przystanki a pociągi maja postoje. Widać jakiś kolejarz pisał....
Całuję Was w Wasze małe serduszka.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 11 lut 2009, 22:54

Również od 14 lutego, po uwzględnieniu sygnałów od pasażerów korzystających z linii 118, zmieniony zostanie charakter części przystanków dla tej linii (Wyszogrodzka 01 i 02, Goszczyńskiego 01 i 02, Wielicka 01 i 02 oraz Centrum Olimpijskie 01 i 02). Obecnie funkcjonują jako stałe. Są jednak bardzo słano wykorzystywane. W związku z tym, od 14 lutego autobusy będą się na nich zatrzymywały wyłącznie "na żądanie". Dzięki temu czas podróży autobusem linii 118 skróci się.
No przepraszam bardzo, ale to już: Show.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 12 lut 2009, 0:09

ziomal pisze:No przepraszam bardzo, ale to już: Show.
Niestety, to akurat żadna nowość. Swoją drogą - jeśli już piszą o zmianach, które wejdą w życie za trzy dni, to gdzie komunikat i odpowiednie rozkłady (Tak, wiem, jaka jest struktura ZTM)?

Awatar użytkownika
8917

Post autor: 8917 » 12 lut 2009, 17:20

Kolejne newsy i ciekawostki... :roll:
ZTM pisze:Kłamstwa tabloidu

W związku z kłamstwami, które opublikował jeden z tabloidów Zarząd Transportu Miejskiego informuje:

1. Podstawowym zadaniem agentów ochrony jest dbanie o bezpieczeństwo pasażerów komunikacji miejskiej. Przez całą dobę czuwa nad tym 26 agentów ochrony. W każdej z sześciu stref komunikacyjnych jest obecny jeden dwuosobowy patrol pieszy. Agenci są wspomagani przez siedem dwuosobowych patroli zmotoryzowanych.

2. Ich praca przynosi konkretne efekty. Od początku br. interweniowali już 290 razy. Odnotowano 169 przypadków picia alkoholu w pojazdach, 64 bezdomnych, 22 agresywnych pasażerów, 21 awantur, 9 przypadków palenia tytoniu, 2 osób znajdujących się pod wpływem działania środków odurzających, 1 interwencja dotyczyła nieprzytomnego pasażera, 1 - pobicia a 1 - usunięcia uciążliwego współpasażera.

3. Oprócz dbania o bezpieczeństwo pasażerów pracownicy agencji ochrony pilnują również porządku na przystankach i pętlach. Ich praca również na tym polu przenosi rezultaty. Od stycznia 18 razy interweniowali zapobiegając próbom dewastacji, udało im się zatrzymać 1 osobę próbująca zawiesić nielegalne ulotki i plakaty.

4. Kontrolerzy biletów ZTM często padają ofiarami bandyckich napaści. W ub. roku odnotowaliśmy trzy takie przypadki:
- Czerwiec 2008 - Kontroler, w środku dnia, został uderzony w twarz i pchnięty nożem w klatkę piersiową. Skutek - szyta rana i długotrwałe zwolnienie lekarskie
- Wrzesień 2008 - Kontroler został pobity. Trafił do szpitala. Okazało się, że miał wstrząśnienie mózgu. Przez 2 miesiące był na zwolnieniu.
- Marzec 2008 - Napaść na kontrolera - wstrząśnienie mózgu. W tym samym miesiącu napadnięty został też inny kontroler. Złamano mu rękę.
Niespokojnie było także rok wcześniej, kiedy w marcu i czerwcu pobito kilku kontrolerów.
W celu zapobieżenia tego typu sytuacjom kontrolerom towarzyszą agenci ochrony. Należy przy tym zaznaczyć, że wszystkich kontrolerów jest ok. 130 a nad ich bezpieczeństwem czuwa tylko 8 pracowników ochrony (trzy dwuosobowe patrole piesze i jeden zmotoryzowany).
Dzięki ich pracy w bieżącym roku nie doszło jeszcze do żadnego poważnego zdarzenia i pobicia kontrolera.

5. Współpraca kontrolerów z agentami ochrony, nie tylko poprawia bezpieczeństwo, ale usprawnia również pracę kontrolerów. Wzrasta liczba ujawnianych gapowiczów, chociażby ze względu na zwiększenie liczby kontroli w liniach nocnych i podmiejskich. Dzięki obecności ochroniarzy znacznie więcej kontroli przeprowadzanych jest w autobusach nocnych w piątkowe i sobotnie noce, kiedy poruszają się nimi grupki nietrzeźwej, i często agresywnej młodzieży. Poza tym już sam widok wchodzącego do pojazdu pracownika ochrony, mobilizuje pasażerów do kasowania biletów.
Od stycznia do lutego br. kontrolerzy ZTM przeprowadzili ponad 330 tys. kontroli biletów, wystawili ponad 31 tys. wezwań do zapłaty i przyjęli 1.924 wpłaty gotówkowe od gapowiczów.
Wszystkie te dane najlepiej świadczą o tym, iż praca agentów ochrony jest potrzebna.

http://www.ztm.waw.pl/tabloid.php
ZTM pisze:ZTM na fali

Omnibusem i statkiem przez Warszawę

Po królowej polskich rzek będą kursowały promy i wodne tramwaje. Układ linii turystycznych uzupełnią konne omnibusy i linie tramwajowe obsługiwane przez zabytkowe wagony. Przygotowania do sezonu idą pełną parą. W tym roku po raz pierwszy komunikację turystyczną w Warszawie będzie organizował Zarząd Transportu Miejskiego.

W okresie od maja do września po Wiśle pływać będą dwa statki pasażerskie. Na ich trasie przewidziano przystanki przy Cytadeli, na Podzamczu, przy budowanym Centrum Nauki Kopernik na Powiślu oraz na Cyplu Czerniakowskim, obok pomnika Sapera. Przygotowywane jest także uruchomienie trzech przepraw promowych: na wysokości Łomianek, Podzamcza oraz Saskiej Kępy. Promy dowiozą np. cyklistów do istniejących tam ścieżek rowerowych. W planach są również weekendowe rejsy statkiem nad Zalew Zegrzyński.

Po ulicach Starówki jeździć będą natomiast dwa konne omnibusy. W tym roku ich trasa zostanie nieco wydłużona. Przebiegać będzie z placu Zamkowego przez Rynek Nowego Miasta, następnie - to nowość - do stacji metra Ratusz Arsenał i z powrotem na Plac Zamkowy. Uruchomienie kursów planowane jest na początku maja. Ofertę komunikacji turystycznej uzupełnią linie autobusowe oraz obsługiwana przez zabytkowe wagony linia "T".

Wkrótce ogłoszone zostaną przetargi, w których wybrani zostaną przewoźnicy obsługujący linie.

To całkiem nowe wyzwanie dla ZTM. W latach ubiegłych, organizacją linii turystycznych zajmowały się m.in. Tramwaje Warszawskie. Jednak zgodnie z uchwałą Rady Miasta, która rozszerzyła uprawnienia stołecznego organizatora transportu publicznego, za sezonowe linie specjalne, będzie teraz odpowiadał właśnie ZTM.

Przygotowania do sezonu rozpoczęły się już w październiku ubiegłego roku. Na zlecenie ZTM Firma TNS OBOP przeprowadziła wśród warszawiaków badania sondażowe (wyniki badań w ramce) na temat ich oczekiwań wobec komunikacji turystycznej, m.in. tego, do jakich miejsc powinny prowadzić trasy. Zwróciliśmy się także z prośbą o konsultacje do blisko trzydziestu instytucji i stowarzyszeń zajmujących się sprawami Warszawy.

Z badań OBOP:

Tylko 20 procent respondentów korzystało z istniejących do tej pory połączeń turystycznych. Jednocześnie co drugi spośród nich nie wyklucza, że w ciągu najbliższych 12 miesięcy uda się na przejażdżkę turystycznym autobusem lub zabytkowym tramwajem.

Potencjalni pasażerowie jako pożądane rozwiązanie wskazują możliwość opuszczenia pojazdu w celu zwiedzania atrakcyjnego miejsca, a następnie możliwość kontynuacji podróży. Ważnym udogodnieniem byłby też przewodnik lub darmowy drukowany folder dołączany do biletu.

Wśród miejsc w Warszawie wartych pokazania turyście najczęściej wymieniane były: Stare Miasto, Łazienki Królewskie, Zamek Królewski i Pałac w Wilanowie. Wśród zaproponowanych tematycznych tras turystycznych najwyżej oceniono trasę śladami Powstania Warszawskiego.

Za najbardziej atrakcyjny środek transportu badani uznali tramwaj wodny. Na kolejnych miejscach uplasowały się: piętrowy autobus z odkrytym dachem oraz zabytkowy tramwaj turystyczny.
http://www.ztm.waw.pl/linie_turystyczne.php
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 12 lut 2009, 17:43

Należy przy tym zaznaczyć, że wszystkich kontrolerów jest ok. 130 a nad ich bezpieczeństwem czuwa tylko 8 pracowników ochrony (trzy dwuosobowe patrole piesze i jeden zmotoryzowany).
Albo ZTM mija się z prawdą , albo Ci ochroniarze rozmnażają się przez pączkowanie, albo ja mam pecha i ciągle widzę tych samych kontrolerów z ochroną.
Nie wiem jak inni , ale ja ciągle ostatnio mam ,,przyjemność'' spotykać zestaw 2 kontrolerów + 2 ochroniarzy.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 12 lut 2009, 17:55

A propos nowych środków transportu, które wymyśla ZTM dla turystów, proponuję uruchomić do tego co jest: furmanki, taczki i drezyny turystyczne.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 12 lut 2009, 18:05

rufio198 pisze:Albo ZTM mija się z prawdą , albo Ci ochroniarze rozmnażają się przez pączkowanie, albo ja mam pecha i ciągle widzę tych samych kontrolerów z ochroną.
Nie wiem jak inni , ale ja ciągle ostatnio mam ,,przyjemność'' spotykać zestaw 2 kontrolerów + 2 ochroniarzy.
Toż to banda zakłamanych świn.
Jak ostatnio jechalem jako pasażer 131 i kanarek mnie wylegitymowal, zapytalem się po kiego ta ochrona, ktora ma ochraniać kierowcow, a nie ich, to niemalże mnie nie pobił :D Jak wstalem z fotela, to zawolał ochroniarzy, ktorzy rozpoznali we mnie kierowce autobusu nocnego, ktory ich czekoladą częstowal w Miedzylesiu i nadęty kanarek pomrukiwal coś pod nosem, wyladowując swoją zlość na jakiejs babinie (-(
Ta grupa ludzi nigdy nie zdobedzie mojego szacunku :dobani:

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 12 lut 2009, 18:30

ZaciszaniN pisze:proponuję uruchomić do tego co jest: [...] drezyny turystyczne.
Bardzo dobry pomysł.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 12 lut 2009, 18:45

rufio198 pisze:Albo ZTM mija się z prawdą , albo Ci ochroniarze rozmnażają się przez pączkowanie, albo ja mam pecha i ciągle widzę tych samych kontrolerów z ochroną.
Też widuję podobne zestawy. Tak samo jeden ochroniarz zawsze ma ten sam "obieg" i można go spotkać, ledwo już przytomnego w konkretnym kursie 170.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

radeom

Post autor: radeom » 12 lut 2009, 19:14

8917 pisze:W związku z kłamstwami, które opublikował jeden z tabloidów
O który tabloid chodzi?

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 12 lut 2009, 20:38

Ja chciałbym zwrócić uwagę na kwintesencję tych wszystkich blogowych wpisów ZTM-u:
ZTM na fali
To jest podsumowanie i deklaracja pracy osób tworzących newsy :dance:
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 12 lut 2009, 20:43

chyba na haju. :)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 12 lut 2009, 20:50

Fikander pisze:chyba na haju. :)
Aby zrozumieć moje intencje trzeba zobaczyć to: http://www.dobro-dobro.pl/index12.html

Niektórzy źle interpretują słowa na blogu ZTMu w dzisiejszych czasach w języku aramejskim słowo "fala" brzmi niemal identycznie jak "zjadłem grzybki halucynogenne". Bo "fala" to pierdzielenieoszopenie a "zjadłem grzybki halucynogenne" pierdzielenieochopinie.

:D
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

ODPOWIEDZ