O spółce PKP Intercity

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 lip 2009, 10:04

SławekM pisze:
przewoz pisze:Ogólnie bardzo mi się te zmiany w IC nie podobają.
Przecież to było do przewidzenia. Po co klient ma wydawać np. 20 zł na pośpiecha jak może 100 zł na IC...
To całkiem normalne podejście dla spółki komercyjnej - jeśli jest klient, a podaży nie można zwiększyć, to trzeba zwiększyć cenę. W każdej branży.

Tu jednak problem jest inny - podejście "po co klient ma wydać 20 zł u nas, jak można go podrzucić konkurencji PKS"...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 20 lip 2009, 10:42

Glonojad pisze:Tu jednak problem jest inny - podejście "po co klient ma wydać 20 zł u nas, jak można go podrzucić konkurencji PKS"...
Raczej inaczej bym to nazwał - ,,W dupie mamy klienta za 20 zł. Nas interesują klienci za 100 zł.''
Inna sprawa że IC naprawdę cienko przędzie. Odwołań można było się spodziewać. To że odwołują pociągi wożące muchy - to ok, ale te co wożą ludzi to już lekka przesada.
Tak jak po innych forach można przeczytać - IC likwidacją części pospiechów strzela sobie w głowę. Ciekawe tylko kiedy się zorientują że właśnie popełnili samobójstwo. Wiedząc kto przewodzi tej spółce to obawiam się że nigdy.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 lip 2009, 11:15

No ale czy cała gałązka działalności pt. "pociągi pospieszne" nie miała się sama bilansować przy założeniu określonej dotacji budżetowej do niej?

Chyba na siłę szukam logiki tam, gdzie jej brak...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 20 lip 2009, 12:00

W przypadku pośpiechow, a są to międzywojewodzkie, to PKP IC ma je utrzymywać w ramach obowiązku slużby publicznej - Ex, EC, IC, EN jadą na własny rachunek - działalność komercyjna.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

przewoz

Post autor: przewoz » 20 lip 2009, 15:56

humptyangel pisze:W przypadku pośpiechow, a są to międzywojewodzkie, to PKP IC ma je utrzymywać w ramach obowiązku slużby publicznej
Pewnie w ramach tej służby likwidują pociągi jadące przez całą Polskę z bardzo przyzwoitą frekwencją :/
Fatalnie ciągle to widzę.

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 20 lip 2009, 20:45

Problem jest inny:
Na odcinku Białystok-Warszawa udupiając te 2 mocne pociągi które zawsze jadą nawalone po dach ludźmi pozbawia się mieszkańców dojazdu gdyż oferta PKS na tej trasie jest tragiczna...

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 20 lip 2009, 22:07

życie nie lubi próżni, więc pewnie jakiś sposób się znajdzie. Albo będzie to inwazja busiarzy, albo ludzie kupią sobie samochody, albo w 2010 "wjedzie na białym koniu" zagraniczny/prywaciarz, co jest najmniej prawdopodobną opcją...

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 20 lip 2009, 22:59

Przepraszam za mały oftopik ale czy może ktoś z Was wie czy można kupić bilet w stylu Warszawa Zachodnia - Warszawa Centralna przez Augustów?
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 21 lip 2009, 6:29

Absolutnie nie dostaniesz takiego biletu.
Za to dostaniesz bilet Warszawa Zachodnia - Warszawa Wschodnia przez Olsztyn, Suwałki, Białystok.

Stacja wyjazdu nie może być stacją przyjazdu. Nie możesz pokonywać dwa razy tego samego odcinka.
Polityka złym doradcą w pracy!

przewoz

Post autor: przewoz » 21 lip 2009, 9:30

życie nie lubi próżni, więc pewnie jakiś sposób się znajdzie. Albo będzie to inwazja busiarzy, albo ludzie kupią sobie samochody
Mimo poprawy sytuacji na drogach (ekspresówka do Wyszkowa) tą trasą wcale nie jeździ się tak super. W zasadzie często od Radzymina do Warszawy się stało (jeżeli chodzi o powroty z weekendów szczególnie, moze coś się zmieniło - nie wiem, unikam tego odcinka jak ognia, bo czasem jego pokonanie zajmuje tyle, co przejazd pociągiem z Białego do Zielonki).
Tak więc w zasadzie udupia się wszystkich. Ludzie korzystają z tych PKSów i busów, ale pociągi z Białego na frekwencję nie narzekają....

Tm

Post autor: Tm » 21 lip 2009, 11:15

JotPeCet pisze:Za to dostaniesz bilet Warszawa Zachodnia - Warszawa Wschodnia przez Olsztyn, Suwałki, Białystok.
To chyba przez Bydgoszcz jeszcze, bo przez sam Olsztyn to i tak się Wschodnia będzie powtarzać, zresztą
JotPeCet pisze:Stacja wyjazdu nie może być stacją przyjazdu. Nie możesz pokonywać dwa razy tego samego odcinka.
nie wiem czy to dalej jest w mocy, ale stacje wyjazdu i przyjazdu na nie najkrótszą trasę nie mogą być w jednym mieście.
A na dodatek na Zachodnim i tak kasjerki nie sprzedadzą bardziej skomplikowanego biletu, bo nie.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 21 lip 2009, 11:58

trzeba próbować u ajentów na Centralnym, za którymś razem się może udać. Ja kiedyś jechałem na bilecie Otwock - Służewiec przez Koluszki, Częstochowę, Kraków, Kielce.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 lip 2009, 12:33

JotPeCet pisze:Absolutnie nie dostaniesz takiego biletu.
Za to dostaniesz bilet Warszawa Zachodnia - Warszawa Wschodnia przez Olsztyn, Suwałki, Białystok.
bilet może i dostanie, pewnie nawet na nim bez problemów przejedzie pół Polski (i już nie trafi na ankieterów :term:), ale z TP-IC to zgodny on nie jest.
Tm pisze:tak się Wschodnia będzie powtarzać
Wschodnia jest stacją, nie odcinkiem. :-)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 21 lip 2009, 19:52

Niestety w IC udupiono kółeczkowanie - nie można kupić biletu na trasie leżącej wewnątrz jednego miasta.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 lip 2009, 19:54

Przecież to wymyśliły KMy, a od nich zmałpowały PRy, do IC trafiło to na samiutkim końcu ;P
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

ODPOWIEDZ