515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Dennis

Post autor: Dennis » 10 lip 2007, 13:19

Ano tak. Czyli ja bym proponował, w takim układzie:
:arrow: 141 po trasie 185 na Ursynowie - Natolinie, koordynacja z 503
:arrow: 162, zahaczyć o STADION (koniecznie) i od Dolinki Służewieckiej przez Rosoła, Jastrzębowskiego, KEN, Ciszewskiego, Roentgena do URSYNOWA ZACHODNIEGO (albo zamiana krańców z przydługim 195)
:arrow: 166 mocne (jak rozumiem) :!:, od Dolinki Służewieckiej przez Nowoursynowską, Rosoła, Belgradzką, KEN, Bażantarnię, Rosoła i Wąwozową do KABAT (za 166 i 179)
:arrow: 179 KABATY - Wąwozowa - Rosoła - Bażantarnia - Stryjeńskich - Belgradzka - Rosoła - ... - URSYNÓW PŁN.
Dobrze by było, gdyby sensowność takiego układu tras potwierdzili obecni mieszkańcy tych rejonów (bo od mojej stamtąd wyprowadzki minęło już kilka lat) ;)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lip 2007, 13:26

Coś ci kiepsko wyszło.
Trasę 185 ma przejąć 162. Ty zaś zrywasz połączenie Stegien i Sadyby z całym Natolinem, a ono akurat jest potrzebniejsze, niż posyłanie tam 141.

166 wysyłasz na opłotki, podczas gdy powinna ona - jako linia po części obwodowa - przeciąć Ursynów. Trasa SGGW - CO jest lepsza dla tej linii. ZTM myśli o wysłaniu jej jeszcze na Jeziorki. A po co ci Stadion? :>

W/w opłotkami powinno pojechać 141, gdyż da ono połączenie z Dolną tych części Natolina, których nie obsługują ani 503, ani 195.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 lip 2007, 13:27

Do koordynacji z 503 to ja bym wysłał 162. Z racji wysokiej częstotliwości będzie się do tego najlepiej nadawać. Podesłanie go pod PKP Stadion jest jak najbardziej słuszne. Na Okrzei/Kłopotowskiego się jednak nieco marnuje.
Na Ursynów Zach. wysłałbym jednak 166, by załatwić socjal Dw. Wschodni-CO i zapewnić połączenie Gocławia z SGGW.
A wówczas 141 można jakoś dokładać do 179, by zapewnić pełnię lokalnych potoków na Natolinie i Kabatach.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lip 2007, 13:30

No, napisaliśmy bardzo zgodnie :]
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 lip 2007, 13:31

No ba! Bo my w ogóle jesteśmy bardzo zgodni. :D
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Dennis

Post autor: Dennis » 10 lip 2007, 13:40

Bastian pisze:zrywasz połączenie Stegien i Sadyby z całym Natolinem, a ono akurat jest potrzebniejsze, niż posyłanie tam 141.
Jakiekolwiek uzasadnienie podasz?
Bastian pisze:166 wysyłasz na opłotki, podczas gdy powinna ona - jako linia po części obwodowa - przeciąć Ursynów
Kolejny dziwaczny dogmat :shock: Jakimi opłotkami znowuż? Przez centrum Natolina i całe Kabaty to są opłotki?! Dlaczego Ursynów przecinać powinna, ale już Natolina nie koniecznie? Zupełnie nie rozumiem.
Bastian pisze:W/w opłotkami powinno pojechać 141, gdyż da ono połączenie z Dolną tych części Natolina, których nie obsługują ani 503, ani 195.
A słyszałeś o szkieletyzacji? Przecież ona nie koniecznie do samych linii się odnosi, ale także i do poszczególnych relacji. Naprawdę nie widzę powodów, żeby każda część Natolina i Ursynowa musiała mieć połączenia zarówno z Dolną, jak i całymi Stegnami =;
pawcio pisze:Do koordynacji z 503 to ja bym wysłał 162. Z racji wysokiej częstotliwości
162 nie potrzebuje wysokiej częstotliwości.
pawcio pisze:Na Ursynów Zach. wysłałbym jednak 166, by załatwić socjal Dw. Wschodni-CO i zapewnić połączenie Gocławia z SGGW.
Gocław na SGGW dowiezie przecież 166. Zaś socjal z CO jest dużo ważniejszy właśnie do STADIONU i WILENIAKA, niż na WSCHODNI (skoro do CENTRALNEGO jest 505). Coś macie dziś chyba obaj słabszy dzień, stąd zapewne ta zgodność :P

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lip 2007, 13:55

Dennis pisze:
Bastian pisze:zrywasz połączenie Stegien i Sadyby z całym Natolinem, a ono akurat jest potrzebniejsze, niż posyłanie tam 141.
Jakiekolwiek uzasadnienie podasz?
Krótkie i węzłowate: jeśli nie chcesz mieć UD Ursynów przeciw sobie, musisz zmiany przeprowadzać jak najdelikatniej. 185 jest na Ursynowie linią ważną i jeśli ją zastępować, to podobnym połączeniem na Stegny i Powiśle (może tym razem Span zgodzi się ze mną ;)). Im więcej istniejących połączeń zerwiesz, tym więcej będziesz miał protestów. A mniej szans na wprowadzenie czegokolwiek.
Dennis pisze:
Bastian pisze:166 wysyłasz na opłotki, podczas gdy powinna ona - jako linia po części obwodowa - przeciąć Ursynów
Kolejny dziwaczny dogmat :shock: Jakimi opłotkami znowuż? Przez centrum Natolina i całe Kabaty to są opłotki?! Dlaczego Ursynów przecinać powinna, ale już Natolina nie koniecznie? Zupełnie nie rozumiem.
Jakie znów centrum, skoro nawet z Cynamonowej chcesz ją zabrać (doprawdy nie wiem, czemu)? Chodzi o to, by było łatwo do tej linii dotrzeć nawet z innych części pasma.
Dennis pisze:
Bastian pisze:W/w opłotkami powinno pojechać 141, gdyż da ono połączenie z Dolną tych części Natolina, których nie obsługują ani 503, ani 195.
A słyszałeś o szkieletyzacji? Przecież ona nie koniecznie do samych linii się odnosi, ale także i do poszczególnych relacji. Naprawdę nie widzę powodów, żeby każda część Natolina i Ursynowa musiała mieć połączenia zarówno z Dolną, jak i całymi Stegnami =;
A ja nie widzę powodów, by połowie zabierać, po to by drugiej połowie dać drugie.
Dennis pisze:
pawcio pisze:Do koordynacji z 503 to ja bym wysłał 162. Z racji wysokiej częstotliwości
162 nie potrzebuje wysokiej częstotliwości.
Chcesz je ciąć? :>
Dennis pisze:
pawcio pisze:Na Ursynów Zach. wysłałbym jednak 166, by załatwić socjal Dw. Wschodni-CO i zapewnić połączenie Gocławia z SGGW.
Gocław na SGGW dowiezie przecież 166. Zaś socjal z CO jest dużo ważniejszy właśnie do STADIONU i WILENIAKA, niż na WSCHODNI (skoro do CENTRALNEGO jest 505).
A to może łaskawie odpowiesz, czemu Ursynów żądał wydłużenia 513 na Wschodni, a nie np. na Wileniak, co można było zrobić łatwo i tym samym mostem? :P

Dennis

Post autor: Dennis » 10 lip 2007, 14:24

Bastian pisze:Krótkie i węzłowate: jeśli nie chcesz mieć UD Ursynów przeciw sobie, musisz zmiany przeprowadzać jak najdelikatniej. 185 jest na Ursynowie linią ważną i jeśli ją zastępować, to podobnym połączeniem na Stegny i Powiśle (może tym razem Span zgodzi się ze mną ). Im więcej istniejących połączeń zerwiesz, tym więcej będziesz miał protestów. A mniej szans na wprowadzenie czegokolwiek.
UD to będziecie mieć przede wszystkim przeciw sobie, jak pozrywacie połączenia z CO.
Bastian pisze:Jakie znów centrum, skoro nawet z Cynamonowej chcesz ją zabrać (doprawdy nie wiem, czemu)? Chodzi o to, by było łatwo do tej linii dotrzeć nawet z innych części pasma.
Odróżniasz Ursynów od Natolina? :/ A pałętanie się po Cynamonowej tylko wydłuża czas przejazdu, nie dowożąc w zasadzie w żadne ważne miejsce (nawet do metra i UD niespecjalnie).
Bastian pisze:A ja nie widzę powodów, by połowie zabierać, po to by drugiej połowie dać drugie.
To są nieistotne efekty uboczne zapewnienia podstawowych relacji na Ursynowie.
Bastian pisze:A to może łaskawie odpowiesz, czemu Ursynów żądał wydłużenia 513 na Wschodni, a nie np. na Wileniak, co można było zrobić łatwo i tym samym mostem?
Nie wiem, czy żądał, nie mam takich wiadomości. Poza tym 513 nigdy nie jeździło przez CO. A połączenie ze Wschodnim dla znacznego obszaru Ursynowa - Natolina (w tym zdecydowanej większości rejonów obecnie obsługiwanych przez 166) przecież pozostałoby (chyba to 166 chcieliście wysłać na LUBELSKĄ :shock:) :-$ #-o
Czytając Twe dzisiejsze posty stwierdzam, iż musisz mieć bardzo zły dzień :twisted:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lip 2007, 15:07

Dennis pisze:UD to będziecie mieć przede wszystkim przeciw sobie, jak pozrywacie połączenia z CO.
A jakieś zrywamy? :>
Przecież znika stamtąd tylko 416, a te zastępujemy 166.
Dennis pisze:Odróżniasz Ursynów od Natolina?
Tak. Pamiętaj, że Ursynów oznacza zarówno osiedle (a raczej ich zespół), jak i dzielnicę.
Dennis pisze:Nie wiem, czy żądał, nie mam takich wiadomości.
Żadna tajemnica, tak było w komunikatach. A i Łukasz pewnie potwierdzi.
Dennis pisze:A połączenie ze Wschodnim dla znacznego obszaru Ursynowa - Natolina (w tym zdecydowanej większości rejonów obecnie obsługiwanych przez 166) przecież pozostałoby (chyba to 166 chcieliście wysłać na LUBELSKĄ :shock: ) :-$ #-o
Zgadza się, chcieliśmy i chcemy (tylko Kleszcz nam piasek w tryby sypał :P ;)).
Dennis pisze:Czytając Twe dzisiejsze posty stwierdzam, iż musisz mieć bardzo zły dzień :twisted:
Też pozdrawiam! :)

Dennis

Post autor: Dennis » 10 lip 2007, 15:34

Bastian pisze: jakieś zrywamy?
Strugaj dalej wariata :P
Bastian pisze:Tak. Pamiętaj, że Ursynów oznacza zarówno osiedle (a raczej ich zespół), jak i dzielnicę.
Nie mieszajmy do tego dzielnicy, bo w jej granicach zawierają się również takie Jeziorki, Grabów i Pyry. Chodzi o osiedle: Ursynowa przecinać obwodówka wcale nie musi, nie wiem skąd taki dogmat. IMHO obsłużenie ponad połowy Natolina i Kabat, ze stacją metra, centrum biurowo-usługowym i hipermarketem jest IMHO odpowiednie dla linii o takim charakterze.
Bastian pisze:Zgadza się, chcieliśmy i chcemy
No to gratulacje: CO chcecie odciąć od STADIONU i WILENIAKA, a pół NATOLINA od DWORCA WSCHODNIEGO :?: :!:
Bastian pisze:Też pozdrawiam!
Lepiej napisz mi na pw o co Ci chodzi z tą Pragą Nową, bo coś strasznie mąciłeś wczoraj w SMSach ;)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lip 2007, 15:40

Dennis pisze:
Bastian pisze: jakieś zrywamy?
Strugaj dalej wariata :P
Połączenie Ursynowa z DWW to postulat Ursynowa. Połączenie CO z Wileniakiem i Bródnem było postulatem Pragi i Bródna. My potrzebujemy w tym projekcie poparcia Ursynowa, bo tam by było sporo zmian, a nie Pragi i Bródna. Paniał? :P

Co do reszty uwag - poczekam na kogoś z Ursynowa, nie podejmuję się sam kontynuować tej polemiki :]

Dennis

Post autor: Dennis » 10 lip 2007, 15:45

Bastian pisze:Połączenie Ursynowa z DWW to postulat Ursynowa. Połączenie CO z Wileniakiem i Bródnem było postulatem Pragi i Bródna. My potrzebujemy w tym projekcie poparcia Ursynowa, bo tam by było sporo zmian, a nie Pragi i Bródna. Paniał?
Tylko nie stańcie się cyniczni :P A połączenie Natolina z DwW właśnie chcecie zlikwidować :-$ Ktoś tu zdaje się mówił, że to ja jednym chcę zabierać relacje, by dać je innym :D

Tm

Post autor: Tm » 10 lip 2007, 15:51

Bastian pisze:ZTM myśli o wysłaniu jej jeszcze na Jeziorki.
wspomożenie połączenia Puławska :arrow: Ursynów przez Płaslowickiej się bardzo przyda, szkoda tylko, że nie da się zakrańcowac tego gdzieś bliżej, bo Jeziorki to marnowanie brygad

a połączenie Natolina ze Wschodnim to nie wiem po co komu potrzebne zwłaszcza w formie przez Powiśle, w całości relacji to chyba tylko studenci z akademików jeżdżą jak mają ciężkie walizy, bo to jedyne połączenie SGGW z jakimkolwiek dworcem
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

pasażer

Post autor: pasażer » 26 lip 2007, 14:39

W Gazecie Wyborczej niestety nie pamiętam kiedy ale napewno przed cięciami letnimi znalazłem informacje nt. 416 - z taką uwagą linia zostala zawieszona i po wakacjach ZTM zastanawia się nad jej skróceniem. Motywacja była taka ,że za wolno jeździ Targową no i pokrywa się z tramwajami. Idąc tym tokiem rozumowania należy pokasować wszystkie linie jeżdzące mostem Poniatowskiego Marszałkowską itd. pokrywajace sięz tramwajami czy metrem. Pewnie takie postępowanie na jakiś czas rozwiązało by problem z kierowcami, ale czy pasażerom by się to podobało.
Ale do rzeczy.
Mieszkam mniejwięcej po środku i korzystam z niej w obu kierunkach. Znacie może konkretne zamierzenia co do tej linii?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 lip 2007, 14:43

Czymś zostanie zastąpiona. Trasę na Ursynów najprawdopodobniej przejmie linia z Wiatracznej, zaś w kierunku Pragi w zasadzie niczym jej nie nie trzeba zastępować, odkąd pojawiło się na Gocławiu 509. Fakt, że przynajmniej w niektórych godzinach przydałoby się je wzmocnić.

ODPOWIEDZ