[Elbląg] O tramwaju z Pesy

Moderator: JacekM

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 20 paź 2006, 16:17

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 20 paź 2006, 17:17

Ten wyświetlacz taki jakis beznadziejny.

Ogólnie zewnętrznie prezentuje się ok, choć ten ryjek mógłby być trochę niżej... :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 paź 2006, 18:38

@Flash: Dzięki za wyszpiegowanie... a więc jednak jeździ!!! ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 20 paź 2006, 20:50

inż. Glonojad pisze:@Flash: Dzięki za wyszpiegowanie... a więc jednak jeździ!!! ;)
Prosze bardzo :) Mam nadzieję że 120N dla Warszawy będą miały poprawnie zamontowany pantograf, a nie pod włos ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 paź 2006, 1:24

Jak na razie nikt nie wyjaśnił, dlaczego niby ma być to poprawnie, a poza tym, jak wejdą dwukierunkowce, to i tak w którąś stronę będzie pod włos :p.

Wielu zachodnich producentów zresztą robi pantografy pod włos właśnie... ;-)

Chyba, że o estetykę chodzi, ale tutaj muszę w takim razie rzec "de gustibus et coloribus non est disputandum" :-$ :grin:
"O upodobania i kolory nie należy się spierać".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 21 paź 2006, 8:18

inż. Glonojad pisze:Chyba, że o estetykę chodzi, ale tutaj muszę w takim razie rzec "de gustibus et coloribus non est disputandum" :-$ :grin:
Niby racja, ale sam przyznasz... A o wyświetlaczach można disputandum? :D
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 paź 2006, 9:05

Z wyświetlaczami sprawa jest prosta - żółtopomarańczowe są najtańsze, zielone są najlepiej widziane przez niedowidzących.
Jedna standardem ZTM są żółtopomarańczowe...

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 21 paź 2006, 9:33

inż. Glonojad pisze:żółtopomarańczowe są najtańsze, zielone są najlepiej widziane przez niedowidzących.
A nie odwrotnie?
Chodziło mi o wielkość tego wyświetlacza. Wygląda na dosyć malutki, i mało czytelny.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 21 paź 2006, 22:00

Flash8222 pisze:Mam nadzieję że 120N dla Warszawy będą miały poprawnie zamontowany pantograf, a nie pod włos ;)
Przecież dla Warszawy ma być tak samo. Oprócz tego podejrzewam, że jakieś ustrojstwo jest zamontowane przed odbierakiem i z tym związane jest jego ustawienie.
Piotrek pisze:A o wyświetlaczach można disputandum? :D
Właśnie tu jest ciekawy temat. Ciekawy jestem czy ktoś się orientuje jakiej firmy będą w warszawskich.Dalej Buse czy jakieś krajowe? (Może pixel).

TLG

Post autor: TLG » 21 paź 2006, 22:35

Plesim pisze:Ciekawy jestem czy ktoś się orientuje jakiej firmy będą w warszawskich.Dalej Buse czy jakieś krajowe? (Może pixel).
Obstawiam, że Pixel. PESA in staluje produkty Pixela. Stąd moja obserwacja-co łączy szczecińskie Volvo D10MA z EN95? Ta sama pani zapowiada następny przystanek. Ale może i Buse, jeśli Tramwaje sobie zamówią.
15/12/2005-12/7/2019

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 21 paź 2006, 23:04

Wg mnie w 120N warszawskim będą wyświetlacze BUSE. Jak już TW ma BUSE to niech się tak trzyma :) Nie będzie trzeba wtedy trzymać w magazynach wyświetlaczy dwóch producentów :)

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 21 paź 2006, 23:14

TW są bardzo zadowolone z współpracy z BUSE (mniej ZTM ;-) )i właśnie z tego powodu moje pytanie. Tylko czy w zamówieniu zostało to dokładnie zapisane?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 paź 2006, 9:46

Piotrek pisze:
inż. Glonojad pisze:żółtopomarańczowe są najtańsze, zielone są najlepiej widziane przez niedowidzących.
A nie odwrotnie?
Tak mi mówili ludzie z czeskiego APEXa, poza tym to samo wyszło przy konsultacjach Systemu Informacji Pasażerskiej dla Alej.
Chodziło mi o wielkość tego wyświetlacza. Wygląda na dosyć malutki, i mało czytelny.
Trzebaby zobaczyć w realu... poza tym, wielkość wielkością, ciekawe jak dobry ma kontrast gdy włączony, czy nie paruje i czy jest ogrzewany... pamiętajmy, że zwykle w miejscu "121N" wyświetlane są góra dwie cyfry linii więc z większym rozstawem.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 22 paź 2006, 10:55

TLG pisze:Obstawiam, że Pixel. PESA in staluje produkty Pixela. Stąd moja obserwacja-co łączy szczecińskie Volvo D10MA z EN95? Ta sama pani zapowiada następny przystanek. Ale może i Buse, jeśli Tramwaje sobie zamówią.
Ale EN59-01 ma zamontowane wyświetlacz firmy R&G ;)
Plesim pisze:Przecież dla Warszawy ma być tak samo. Oprócz tego podejrzewam, że jakieś ustrojstwo jest zamontowane przed odbierakiem i z tym związane jest jego ustawienie.
Prędzej czy później pantograf się połamie, a TW zamontuje OTK-2 już poprwanie :P
Plesim pisze:Właśnie tu jest ciekawy temat. Ciekawy jestem czy ktoś się orientuje jakiej firmy będą w warszawskich.Dalej Buse czy jakieś krajowe? (Może pixel).
ZTCW to TW będzie kupować wyświetlacze firmy BUSE gdyż są sprawdzone.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 paź 2006, 20:19

Flash8222 pisze:ZTCW to TW będzie kupować wyświetlacze firmy BUSE gdyż są sprawdzone.
mogliby pomyśleć nad wewnętrznymi, boi w zakresie dostarczania informacji, to zdecydowanie przegrywają z tradycyjną dechą.

ODPOWIEDZ