Kursowanie metra w nocy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lut 2007, 13:44

O populizm... :neutral:
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 15 lut 2007, 13:46

Flash8222 pisze:Niestety nie jestem wstanie przytoczyć argumentów, które by popierały nocne tramwaje, ale najwidoczniej ktoś w ZTMie chce ich powrotu.
Jak nie ma argumentów za, to po co wprowadzać. Ja chcę mieć ufo i nie przejmować się korkami. Tylko z chcenia nic nie wynika. Mam nadzieję, że ewentualne uruchomienie takiej linii będzie poparte jakimiś argumentami.
xxx

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lut 2007, 13:47

"W związku z powtarzającymi się postulatami pasażerów"...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 15 lut 2007, 13:50

inż. Glonojad pisze:O populizm... :neutral:
A co mamy wkrótce jakieś wybory?
[size=0] do rad osiedli w Wawrze.[/size]

Tm

Post autor: Tm » 15 lut 2007, 16:27

ZTM pisze:Szanowni Państwo,

W dniu 15 lutego po przedstawieniu przez dyrektora ZTM Leszka Ruty możliwości wydłużenia godzin kursowania metra w nocy, Pani Prezydent Hanna Gronkiewicz-Waltz podjęła decyzję o uruchomieniu tej formy komunikacji w weekendy od najbliższego piątku. Pociągi metra będą kursowały w noce: z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę, na trasie Kabaty - Pl. Wilsona. W tym czasie nie będzie uruchamiany pociąg wahadłowy jeżdżący do stacji Marymont.

Dodatkowe kursy z Kabat będą wyruszały o godzinach: 0.30, 1.00, 1.30, 2.00 i 2.30, a z Pl. Wilsona o godzinach: 0.45, 1.15, 1.45, 2.15 i 2.45. Wszystkie będą obsługiwane przez pociągi 6 wagonowe. Rozkład jazdy (w formacie PDF)

Spodziewamy się, że nocne kursy podziemnej kolejki będą się cieszyły dużym zainteresowaniem. Mieszkańcy Ursynowa, który się w ostatnich latach bardzo dynamicznie rozwinął, wielokrotnie zwracali się do nas z prośbą o uruchomienie takich kursów. Takie prośby docierają także do nas w związku z prowadzonymi przez ZTM, konsultacjami społecznymi dotyczącymi reformy komunikacji nocnej. Stanowisko popierające inicjatywę uruchomienia metra w nocy przyjęła również rada dzielnicy Ursynów.

Dodatkowym argumentem za uruchomieniem nocnych kursów metra jest fakt, że metro jest najszybszym i najbezpieczniejszym środkiem transportu. Poza tym nocne autobusy kursujące po Ursynowie, zwłaszcza w weekendy przeżywają prawdziwe oblężenie.

Uruchomienie nocnych kursów metra było poprzedzone konsultacjami z Metrem Warszawskim, które wykazało, że są techniczne możliwości żeby metro w trakcie weekendów mogło kursować dłużej.
http://ztm.waw.pl/metro-noca.php
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

atomek

Post autor: atomek » 15 lut 2007, 16:46

Tylko jest jedno ale... bilety jednorazowe na komunikację nocną są droższe. Ciekawe, jak będzie z metrem?

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 15 lut 2007, 17:01

Hmm....ciekawe czy nocne opustoszeją..

Upór pani prezydent jak widać nie ma granic. Zastanawiam się ile pieniędzy się zmarnuje :-k koszt wysłania metra, puste 604 i 607 na ursynowskim odcinku...
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 15 lut 2007, 18:03

Skoro metro ma być dla Ursynowa, nie można było skrócić trasy do Centrum, albo Ratusza?
Choć sama idea nocnego metra to głupi pomysł. Ciekawe czy również w nocy, po imprezach, metro będzie takie bezpieczne...

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 15 lut 2007, 18:26

geograf pisze:Choć sama idea nocnego metra to głupi pomysł. Ciekawe czy również w nocy, po imprezach, metro będzie takie bezpieczne...
:arrow: SOM-iści chyba raczej wtedy nie będą mieli wolnego, a wręcz przeciwnie - w nocy będą zapewne wzmożone patrole, być może także w pociągach.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 15 lut 2007, 18:30

Ciekawe ile będzie kosztować taka jedna noc kursowania...

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 15 lut 2007, 18:33

geograf pisze:Ciekawe ile będzie kosztować taka jedna noc kursowania...
:arrow: To jedna niewiadoma, choć akurat to można obliczyć. Większą niewiadomą jest liczba potencjalnych pasażerów, która zagwarantuje opłacalność takich kursów.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 15 lut 2007, 18:36

Mój współlokator właśnie pieje z zachwytu:
"No nareszcie będzie można beztrosko posiedzieć na mieście dłużej, bo metro będzie kursować do późno. Zrobili coś, o co się dawno prosiło. Nie każdy musi się orientować w trasach nocnych - jak Ty- a metro przynajmniej wiem jak jeździ. Ty zapominasz o jednym, że komunikacja jest dla ludzi, a nie dla idei. Poza tym metro jest dużo bezpieczniejsze niż autobusy, nie wspominając o tym co się dzieje na Centralnym."

Ja tam bym wolał te same pieniądze przeznaczyć choćby na uruchomienie nocnych linii weekendowych, nawet jakiegoś nocnego ekspresa na Ursynów, skoro tak długo trwa ich podróż....

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 15 lut 2007, 18:47

:arrow: To przecież i tak jest zrobione tylko na pół roku. Jeśli po tym okresie próbnym uznają, że to nie ma sensu, to zlikwidują nocne kursy tak szybko, jak je wprowadzili.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 lut 2007, 18:49

Oj MZ, MZ! A nie wiesz, że w Poslce najtrwalsze są prowizorki? Ile to razy uruchomiony na próbę przystanek dla czerwonego nie został na stałę?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 15 lut 2007, 19:02

geograf pisze:Mój współlokator właśnie pieje z zachwytu:
"No nareszcie będzie można beztrosko posiedzieć na mieście dłużej, bo metro będzie kursować do późno. Zrobili coś, o co się dawno prosiło. Nie każdy musi się orientować w trasach nocnych - jak Ty- a metro przynajmniej wiem jak jeździ. Ty zapominasz o jednym, że komunikacja jest dla ludzi, a nie dla idei. Poza tym metro jest dużo bezpieczniejsze niż autobusy, nie wspominając o tym co się dzieje na Centralnym."

Ja tam bym wolał te same pieniądze przeznaczyć choćby na uruchomienie nocnych linii weekendowych, nawet jakiegoś nocnego ekspresa na Ursynów, skoro tak długo trwa ich podróż....
To jesta najgorsze. Mój znajomy gdy mieszkał na Ursynowie na pierwszym roku studiów NIGDY nie zabalował z nami dłużej niż do 23.30 bo MUSIAł zdążyć na ostatnie metro...cytat "nie lubię się tłuc nocnymi" ](*,) teraz mieszka na Tarchominie, pewnie trochę się tłucze...
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

ODPOWIEDZ