Podsumowanie komunikacyjne w 2008

Moderator: Wiliam

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 04 sty 2009, 15:45

jajcys pisze:w porownaniu do MPK-ów i ZTM-ów innych miast zdecydowanie łatwiejsza w obsłudze.
Owszem porównywać coś z dnem i mułem nei ma sensu. Jesteśmy nei tylko stolicą Polski ale i jedną ze stolic europejskich i powinniśmy korzystac z takich wzorców:

Londyn: http://www.tfl.gov.uk/

Rzym: http://www.atac.roma.it/

Gorzej od ZTM wychodzi chyba tylko

RATP http://www.ratp.fr/
Całuję Was w Wasze małe serduszka.

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 04 sty 2009, 18:38

tygrys pisze: + wydłużenie trasy linii 158 do krańca CH REDUTA
+ powrót linii 157 na kraniec SZCZĘŚLIWICE
akurat dla mnie to zdecydowanie na minus .-) ale jest dobra strona przynajmniej w obu liniach jest pusto i latwo znalesc miejsce siedzace... :kekeke: zreszta nie wiem czemu czepiacie sie "blogu" na stronie ztmu?
MOBILIS Ursus

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 04 sty 2009, 20:08

Gacek pisze:Owszem porównywać coś z dnem i mułem nei ma sensu. Jesteśmy nei tylko stolicą Polski ale i jedną ze stolic europejskich i powinniśmy korzystac z takich wzorców:
Jesteśmy jedną ze stolic europejskich ale jednak nadal to Polska :D nie wymagaj ogromnych nakładów i sztabów informatyków w warszawce. Zauważ także że w Rzymie/Londynie mieszka 4x więcej ludzi niż u nas i np. w Rzymie ze względu na płatny wjazd do centrum jest duuużo użytkowników KM i jest dla kogo (i także dla jakiej infrastruktury komunikacyjnej) robić super-ekstra-strony internetowe. A ZTM-owska to na pewno nie jest bagno. Aktualizowana, zawiera wszystkie potrzebne ifnormacje - nie potrzebuję fajerwerków.

Chociaż jakby ZTM wydało kilka tysiaczków, żeby zrobić aplikacje mobilne z rozkładami, nikt z nas by się nie obraził. Jazdy.net jednak są mocno ograniczone (15 linii i brak możliwości aktualizacji via wap)

Pzdr
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 04 sty 2009, 20:24

jajcys pisze:Zauważ także że w Rzymie[...] mieszka 4x więcej ludzi niż u nas
Od kiedy? Aglo Rzymu to jakieś 3800 tys ludzi, aglo Wawy 3400 ZTCP.
jajcys pisze:Jazdy.net jednak są mocno ograniczone (15 linii i brak możliwości aktualizacji via wap)
Ktoś z tego jeszcze korzysta? mmpk bije to na głowę wszak (:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 04 sty 2009, 20:35

Fikander pisze: Od kiedy? Aglo Rzymu to jakieś 3800 tys ludzi, aglo Wawy 3400 ZTCP.
Cos mi sie pomieszalo, ale tak czy siak w sezonie letnim w Rzymie przebywa ~6m ludu, i na pewno nie wszyscy turysci są samochodami.
Ktoś z tego jeszcze korzysta? mmpk bije to na głowę wszak (:
o :D

EDIT : wlasnie sobie przypomnialem ze mam iphone :/ :d
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sty 2009, 20:42

MeWa pisze: 9 co 7-8 minut, 7 co 15 minut, 35 co 15 minut i 7 co 15 minut...
Ta druga siódemka to na Gocław zamiast metra? Trochę za rzadko... ;D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 04 sty 2009, 20:48

jajcys pisze:i na pewno nie wszyscy turysci są samochodami.
No fakt, podejrzewam nawet, że zdecydowana większość z nich jest ludźmi :P

MSPANC ;)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 04 sty 2009, 22:47

jajcys pisze:Jesteśmy jedną ze stolic europejskich ale jednak nadal to Polska nie wymagaj ogromnych nakładów i sztabów informatyków w warszawce. Zauważ także że w Rzymie/Londynie mieszka 4x więcej ludzi niż u nas i np. w Rzymie ze względu na płatny wjazd do centrum jest duuużo użytkowników KM i jest dla kogo (i także dla jakiej infrastruktury komunikacyjnej) robić super-ekstra-strony internetowe. A ZTM-owska to na pewno nie jest bagno. Aktualizowana, zawiera wszystkie potrzebne ifnormacje - nie potrzebuję fajerwerków.
Zgadzam się co do większości, natomiast nie wiem, co to warszawka, bo to moje Kochane miasto Warszawa ;-)
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

dzidek

Post autor: dzidek » 04 sty 2009, 22:59

chruscik pisze:
tygrys pisze: + wydłużenie trasy linii 158 do krańca CH REDUTA
+ powrót linii 157 na kraniec SZCZĘŚLIWICE
akurat dla mnie to zdecydowanie na minus .-)
o tak "strzałem w dziesiątkę" można śmiało nazwać skrócenie 157 ;) A dziwią się czemu do CH Reduta/Blue City tyle samochodów jeździ ;)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2009, 23:03

jajcys pisze:Aktualizowana, zawiera wszystkie potrzebne ifnormacje - nie potrzebuję fajerwerków.
ale wersja angielska to absolutne minimum...

[ Dodano: Nie 04 Sty, 2009 23:03 ]
Glonojad pisze:
MeWa pisze: 9 co 7-8 minut, 7 co 15 minut, 35 co 15 minut i 7 co 15 minut...
Ta druga siódemka to na Gocław zamiast metra? Trochę za rzadko... ;D
ze skoordynowaną przesiadką na stacji Rondo Waszyngtona :P
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sty 2009, 23:47

Koordynacja przesiadki ze środkiem transportu, który chodzi wg ustalanego spod dużego palca następstwa? Jak to sobie wyobrażasz, telefon do motorowego "przyciśnij trochę, bo zeszli z 8:10 do 7:45"? :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 05 sty 2009, 0:13

co do 157, to powróciła na Szczęśliwice tylko po to, by być w końcu ekspediowaną linią, co ewidentnie jest olbrzymim plusem.
noidea

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 sty 2009, 1:27

Glonojad pisze:Koordynacja przesiadki ze środkiem transportu, który chodzi wg ustalanego spod dużego palca następstwa? Jak to sobie wyobrażasz, telefon do motorowego "przyciśnij trochę, bo zeszli z 8:10 do 7:45"? :p
ten środek transportu będzie na tyle często, że pasażerowie nie będą czekali :P koordynacja będzie z kursami nocnymi :P
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sty 2009, 2:28

Tak, 9 minut czekania to nie jest wcale czekanie, nie ma co rozkładów robić itp. :p

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 05 sty 2009, 15:50

Dla mnie największe plusy to nowa linia w Markach i choć korzystam z niej średnio raz na 3 tygodnie to stanowi ciekawe urozmaicenie krajobrazu. Poza tym cieszą krótkie Solarki na R13.

Minus ten sam co roku - bajzel w koordynacji rozkładów tramwajów. Zero taktu, zero porządku. W dalszym ciągu 16, 18 i 21 przyjeżdżąją w odstępie 2 minut w zasadzie przez cały dzień na Rondzie Starzyńskiego i to samo jest spowrotem z Żerania. Inaczej rzecz ujmując Jagiellońska ma jeden jedna linię na której jeżdża składy 6-wagonowe. I taka koordynacja jest w połowie jak nie większej części Warszawy. Liczę, że w końcu coś się zmieni.

I jeszcze jeden minus - Ikarusy z wyświetlaczami - dziadostwo totalne i niestety ta plaga dopadła też mojego 5780.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

ODPOWIEDZ