Nowy dyrektor Muzeum Kolejnictwa

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 paź 2014, 11:53

Glonojad pisze:Wbrew tezom artykułu znaczna część zabytkowych tramwajòw jeździ.
Nawet nie chciałem już o tym pisać. Postawienie ich pod chmurę w krzakach na pewno spowoduje, że jeździć już nigdy nie będą. Natomiast zabytkowych autobusów rdzewiejących i poupychanych w zajezdniach nie znam.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 paź 2014, 16:13

No ale muzeum będzie, a to się liczy.

Zawsze będzie można napisać notkę, że "w innych krajach tramwaje muzealne jeżdżą na specjalnych liniach", nie? ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 22 paź 2014, 21:23

Naprawdę w to wierzysz?
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 paź 2014, 22:06

Ale w które?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 22 paź 2014, 22:33

W nowe Muzeum Kolejnictwa.
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 23 paź 2014, 13:00

Trochę namieszam, pomysł niezły z lokalizacją muzeum na Odolanach, przy okazji można ucywilizować kawał obecnego zadupia. Zwłaszcza, że dawne tereny poprzemysłowe obok, są i będą intensywnie zabudowane mieszkaniówką. Można pomyśleć o poprowadzeniu od ul. Kasprzaka, ew. od ul. Wolskiej linii tramwajowej po ul. Ordona do terenów przyszłego muzeum. :-k Wtedy zabytki tramwajowe będą miały możliwość wyjazdu do "miasta". Ponoć w przyszłym rozdaniu funduszy unijnych komunikacja tramwajowa będzie faworyzowana?! Innym pomysłem może być skomunikowanie przyszłego muzeum z ponoć planowanym "dworcem, przystankiem, stacją" w miejscu obecnego muzeum kolejnictwa przy ul. Towarowej. Do obsługi takiego wahadła pasuje "muzealny" SN 81. Jeśli wykorzysta się inwencję i konsekwencję z jaką wymyślono i wykonano np. Centrum Nauki Kopernik, to sukces jest prawie pewny.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 24 paź 2014, 7:23

a/p TALENT pisze:Można pomyśleć o poprowadzeniu od ul. Kasprzaka, ew. od ul. Wolskiej linii tramwajowej po ul. Ordona do terenów przyszłego muzeum. :-k Wtedy zabytki tramwajowe będą miały możliwość wyjazdu do "miasta".
Przy takich problemach jakie mają tramwajowe trasy liniowe wierzysz w budowę kilkukilometrowego odcinka do muzeum???
a/p TALENT pisze:Jeśli wykorzysta się inwencję i konsekwencję z jaką wymyślono i wykonano np. Centrum Nauki Kopernik, to sukces jest prawie pewny.
Tyle, że tu nikt nie zamierza nic wykorzystywać. Pomysłodawcy nie wiedzą nawet z czego ten pomysł sfinansować (powtarza się jak mantrę dofinansowanie UE, a o żadnych wnioskach do perspektywy 2015-2020 nie słychać...).
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 24 paź 2014, 10:12

Ech ta proza życia... Ciekawy temat staje się tzw. ochłapem przedwyborczym.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 24 paź 2014, 10:46

Gdyby ten temat nie był ochłapem przedwyborczym, byłby martwym tematem. Alternatywa niezbyt kusząca.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

osa

Post autor: osa » 24 paź 2014, 15:24

Temat został opisany z najdalej idącą rezerwą. Pożyjemy, zobaczymy. Osobiście uważam, że Muzeum Kolejnictwo powinno być wyprowadzone poza Warszawę (Skierniewice?). Chyba że rzeczywiście powstanie coś fajnego na tym końcu świata, jakim są Odolany bez dojazdu. A powstanie tylko wtedy, jeśli UE da pieniądze.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 24 paź 2014, 17:33

Dlaczego poza Warszawę?

A już na pewno muzeum tramwajów powinno być przy torach tramwajowych, to w ogóle nie podlega dyskusji.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 24 paź 2014, 19:45

osa pisze:A powstanie tylko wtedy, jeśli UE da pieniądze.
Jak do tej pory oprócz wyprodukowania miernej jakości prezentacji nie zrobiono zupełnie nic, żeby choć sprawdzić jakie trzeba spełnić warunki, żeby dofinansowanie z UE dostać.
MichalJ pisze:A już na pewno muzeum tramwajów powinno być przy torach tramwajowych, to w ogóle nie podlega dyskusji.
Na to jest plan, są już pewne ustalenia, ale za wcześnie by o tym mówić.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2014, 21:08

MisiekK pisze:
osa pisze:A powstanie tylko wtedy, jeśli UE da pieniądze.
Jak do tej pory oprócz wyprodukowania miernej jakości prezentacji nie zrobiono zupełnie nic, żeby choć sprawdzić jakie trzeba spełnić warunki, żeby dofinansowanie z UE dostać.
No chyba, że jest to tzw. inwestycja priorytetowa, to wtedy może zostać dopisana z kapelusza.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 17 lis 2014, 7:51

Glonojad pisze:No chyba, że jest to tzw. inwestycja priorytetowa, to wtedy może zostać dopisana z kapelusza.
W temacie kapeluszowym jest bardzo duża konkurencja inwestycji do wyczarowania.

ODPOWIEDZ