Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Tramwaje po otwarciu centralnego ogryzka M2

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2010, 19:28

osa pisze: 22 - od ronda Waszyngtona przez al. Zieleniecką, Zamoyskiego, Grochowską do Wiatracznej, supermocna
O Jezu, po co?!
Skoro kasujesz 25, to wzmacniasz 3 i masz z Grochowskiej do metra tramwaj co 2-3 minuty. Na swingach (zapomniałeś o silnym 26). Wystarczy.

Z tym, że ja bym jednak wycofał z Targowej 22 a 25 zostawił (jeśli coś ma mieć bezpośredni tramwaj do Centrum, to prędzej Bródno niż wygwizdów żerański, który ma 18 na Marszałkowską). 8 na Wiatraczną ale przez Waszyngtona, do tego 21 z Żerania na Gocław i 24 także na Gocław. Ewentualne wzmocnienie 3 byłoby wówczas "pokryte" z likwidacji 41.

Aha, praska końcówka naturalniejszą by była, gdyby:
a) wyprowadzić metro za Wileniakiem na powierzchni i poprowadzić po torach kolejowych do Zielonki (tam stacja przesiadkowa z Tłuszcza) lub
b) zlokalizować stację Warszawa Wileńska w poziomie -1, czołowo względem galerii stacji Dw. Wileński.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 sie 2010, 21:16

Glonojad pisze:21 z Żerania na Gocław i 24 także na Gocław
Eeee... dawno zerkałeś na kalendarz? ;) :P
Glonojad pisze:b) zlokalizować stację Warszawa Wileńska w poziomie -1, czołowo względem galerii stacji Dw. Wileński.
Tak proponują stowarzyszenia praskie, SISKOM itp. Tylko kto to sfinansuje? Bo już widzę, jak PLK się rwie do kolejnej przebudowy... :roll:

PS Mogę prosić o przeniesienie do tematu, poświęconego komunikacji po uruchomieniu II linii metra? :)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2010, 21:24

Bastian pisze:
Glonojad pisze:21 z Żerania na Gocław i 24 także na Gocław
Eeee... dawno zerkałeś na kalendarz? ;) :P
Obstawiam, że metro przed 2014 nie ruszy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

osa

Post autor: osa » 14 sie 2010, 21:36

Może i nie ruszy przed 2014 r., obawiam się jednak, że tramwaju na Gocław wtedy też jeszcze nie będzie.
Co do przeróbek Dworca Wileńskiego, to chyba pamiętacie, że nie tak dawno kolejarze właśnie go od Targowej odsunęli, żeby można było przehandlować grunt z Carrefourem.
Kwestię układu linii na Targowej komplikuje dodatkowo problem 6-ki po powrocie i linii 28. Mocna 3-ka i 6-ka aż na Gocławek to jednak zbyt dużo. A 26-ciu bym nie ruszał wcale.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 sie 2010, 21:55

osa pisze:nie tak dawno kolejarze właśnie go od Targowej odsunęli, żeby można było przehandlować grunt z Carrefourem
Jeśli zagłębić tory kolejowe pod al. Solidarności, to będą tego gruntu mieli jeszcze mrowie a mrowie :] Wtedy połączyć Szwedzką z al. Tysiąclecia, a Konopacką dociągnąć do Białostockiej, dorzucając jakąś lokalną, równoległą do tej ostatniej... Wyobrażasz sobie, co by tam można nabudować?

Hmm, a może pójść z tym do PLK-i? :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2010, 22:01

SISKOM już to dawno wymyślił :p

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 sie 2010, 22:11

Odkryłeś... :twisted:
Bastian pisze:Tak proponują stowarzyszenia praskie, SISKOM itp.

Pytanie tylko, czy ktokolwiek wymyślił, by spróbować tym zainteresować PLK-ę.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 24 sty 2012, 23:55

Bastian pisze:
KwZ pisze:Ale 25 to zniknie?
To by mnie akurat nie zdziwiło :-k
Bastian pisze:
KwZ pisze:Myślałem, że raczej 22 :-k
A to to prawie na pewno.
22, 25 - na Zielenieckiej miałaby zostać 8?! Bo i 7 nadaje się do skasowania.
Nie, ja protestuję: coś z Alei do DwW powinno być.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 sty 2012, 23:57

KwZ pisze:Nie, ja protestuję: coś z Alei do DwW powinno być.
Ponieważ bo? :)
Mam nadzieję, że po otwarciu metra będzie można jedynkę wyciągnąć na Okęcie O-)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 24 sty 2012, 23:59

Bo Aleje to dość ważny ciąg tramwajowy - rzekłbym, że spośród tramwajowych najważniejszy w tym mieście? Znajduje się tam wiele punktów docelowych? Chcemy wywalić 517?

[ Dodano: |25 Sty 2012|, 2012 00:01 ]
MeWa pisze:Mam nadzieję, że po otwarciu metra będzie można jedynkę wyciągnąć na Okęcie O-)
Ja wiem, że to dobry motyw, żeby ludzie w M2 się znaleźli, ale było tłumaczone, że na Okęciu to się raczej nie zmieści - chyba że zetniesz podaż Ochota - Aleje, ale to cokolwiek ryzykowne jest.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 sty 2012, 0:13

KwZ pisze:Ja wiem, że to dobry motyw, żeby ludzie w M2 się znaleźli, ale było tłumaczone, że na Okęciu to się raczej nie zmieści
Oczywiste jest, że kosztem czegoś (np. wspomnianej przez Ciebie siódemki).
KwZ pisze:Bo Aleje to dość ważny ciąg tramwajowy - rzekłbym, że spośród tramwajowych najważniejszy w tym mieście? Znajduje się tam wiele punktów docelowych? Chcemy wywalić 517?
No ale co to ma do Dworca Wschodniego?
Poza tym zastanawiałbym się na ile zmieni się rola i znaczenie tego ciągu tramwajowego w kontekście zachowań komunikacyjnych. I na ile chcielibyśmy te zachowania zmienić. I jakie oszczędności brygadowe da się wprowadzić w tej relacji w związku z otwarciem metra (oczywiście z jednoczesnym przesunięciem brygad na inne potrzebujące relacje).

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 25 sty 2012, 0:19

MeWa pisze:No ale co to ma do Dworca Wschodniego?
Pisząc DwW miałem na myśli Dw. Wileński. Przyjmuję: WWO - Warszawa Wschodnia Osobowa, DwW - Dw. Wileński, wtedy to jest rozróżnione.
MeWa pisze:Oczywiste jest, że kosztem czegoś (np. wspomnianej przez Ciebie siódemki).
Wiesz, mnie nie zależy na relacji Ochota - Dw. Wschodni. Ani nawet Ochota - Dw. Wileński (no, może nieco). Ale Ochota-Centrum już bezwzględnie. Załóżmy, że wywalamy 7 i wyciągamy 1. Co z Grójeckiej w Aleje? Wzmocniona 9 i 24 skrócone do Wiatracznej? Ale to nie wiem, czy 9 się zmieści na jednym torze na Okęciu i impas wraca...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 sty 2012, 0:37

Ale gdzie dokładnie tych ludzi chcemy dowieźć? Co dokładnie generuje ruch? :) To chciałbym usłyszeć...

No dobra, a zamiana końcówek jedynki z siódemką?

[ Dodano: Sro 25 Sty, 2012 ]
KwZ pisze:Pisząc DwW miałem na myśli Dw. Wileński. Przyjmuję: WWO - Warszawa Wschodnia Osobowa, DwW - Dw. Wileński, wtedy to jest rozróżnione.
Wydaje mi się, że w dyskusji dominowało jednak oznaczenie Dworca Wschodniego jako DWW (nie licząc forów kolejowych), więc Twoje rozróżnienie faktycznie może wprowadzać zamęt... Swoją drogą oznaczenie Wschodnia Osobowa to archaizm.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 25 sty 2012, 1:08

MeWa pisze:No dobra, a zamiana końcówek jedynki z siódemką?
No właśnie to ścina podaż w Aleje. Gdzie dokładnie ludzie jeżdżą, to nie jestem pewien; ja jeździłem (dość) konkretnie do Centralnego. Chyba faktycznie większość ludzi jedzie do Centralnego (przesiadka w JPII) i Centrum (przesiadka na M1 na północ). Może także TK. Jeśli tych ludzi wsadzać w M2, to jednak fundujesz im dodatkową przesiadkę w śródmieściu.

MeWa pisze:Swoją drogą oznaczenie Wschodnia Osobowa to archaizm.
Że archaizm, to ja się nawet zgodzę, ale DwW jest niejednoznaczne. Tak jak MM w wątku tarchomińskim.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 25 sty 2012, 1:17

MeWa pisze:
Oczywiste jest, że kosztem czegoś (np. wspomnianej przez Ciebie siódemki).
Żeby 1 wyciągnąć na Okęcie, trzeba stamtąd wywalić 7 i 35.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

ODPOWIEDZ