radeom pisze:Dostałem cynk od Deserta i godzinkę temu udałem się na ulicę Wysockiego, aby obejrzeć zatrzymanie autobusowe. 5334 stoi na wjeździe na Trasę Toruńską w kierunku Centrum i blokuje całą jezdnię. Korek autobusowy zaczyna się już od Rembielińskiej. Myślę, że może tam stać około 50 wozów. Kerax próbuje wciągnąć go na górę, lecz póki co bez skutku. Takie linie jak 112 i 156 nie istnieją. W zatrzymaniu tkwią praktycznie wszystkie brygady 126, 176 itp. Widziany NR ZTM, ale radiowóz przejechał parę razy i to wszystko.
To jest totalna porażka i kompromitacja. Mnie się po prostu w głowie to nie mieści. Czy naprawdę nikt się nie poczuwał do tego, aby na miejscu pokierować ruchem? Straciłem tam 3 kółka na 732. Opóźnienie sięgnęło 300 minut, a byłoby to znacznie więcej, gdyby nie to, że dodzwoniłem się do Deserta i dowiedziałem w czym problem. Zamiast stać w korku czekającym na lewoskręt na trasę Toruńską wystarczyło pojechać w prawo i zawrócić na rondzie przy Łabiszyńskiej. Trasa Toruńska była pusta.
Czy to naprawdę był tak wielki problem postawić jednego człowieka, który pokierowałby wszystkie autobusy ślimakiem w prawo? A drugiego ew. postawić na rogu Łabiszyńskiej i Kondratowicza, aby pokierował autobusy jadące na Żerań bezpośrednio na Tasę Toruńską? Oszczędziłoby to tysiącom o ile nie dziesiątkom tysięcy ludzi bezproduktywnego czekania. W tym korku utknęły wszystkie brygady linii, które łączyły Bródno z Żeraniem. W pewnym momencie nic nie jechało w żadnym kierunku.
A przecież rozwiązanie było tak banalnie proste. Aż cholera człowieka bierze. Co gorsza nie ma żadnej możliwości dojścia do Żerania na piechotę od czasu, jak remontują wiadukt, więc ludzie nie mieli wyboru i siedzieli po kilka godzin w tych autobusach. Przecież gdybyśmy wiedzieli, że to problem lokalny, to można było nawet pojechać do Żaby i dalej Modlińską na Żerań. Ale skąd mieliśmy wiedzieć?
Oczywiście nie szło się dodzwonić ani do ZTMu, ani na Centralę Ruchu. Jak dla mnie to kompromitacja i szczyt niekompetencji instytucji odpowiedzialnych za transport zbiorowy w tym mieście.
http://users.camk.edu.pl/jkliment/Zdjęcie0081_sm.jpg[/img] [img]
http://users.camk.edu.pl/jkliment/Zdjęcie0082_sm.jpg[/img]