PKP Wygoda/Kawęczyn?

Moderator: JacekM

przewoz

Post autor: przewoz » 12 sty 2012, 11:13

Jesteś pewien, że to konieczne?
Tak.
Wiecie jakie są wymagania na peron (minimalna szerokość?)
4 metry, w związku z czym wejdzie w skrajnię torów D, to by powodowało konieczność przesunięcia tych torów i następnych, a to również może powodować konieczność poprzesuwania wręcz pierwszych rozjazdów Rembertowa, a to tylko zwiększy (i to znacznie) koszty tej budowy.
bazgrus pisze:W ostateczności można zlikwidować na odcinku 0,5 km jeden ze środkowych torów i dorobić 2 zwrotnice
No pewnie. Już teraz przy dwóch torach Rembertów się nie wyrabia.
Dorobić 2 zwrotnice = przebudowa SRK i wiele innych kwestii.
bazgrus pisze: Tutaj też nie musi być, gdyż jest przejazd kolejowy i szlabany.
To od razu mogli tak zrobić w Rembertowie... szkoda, że nie zrobili, co nie?

grzegorz

Post autor: grzegorz » 12 sty 2012, 11:20

KwZ pisze: Poczekajmy na oddanie wiaduktów w GP Marsa-Żołnierska, tam powinien przerzucić się ruch z Chełmżyńskiej.
Skąd ten optymizm? Jeśli chodzi o część ząbczan, którzy dziś pomykają Chełmżyńską, to może... Małą część, obawiam się.
KwZ pisze: Jeździ ktoś Marsa przez przejazd do Starego Rembertowa?
Tam zamknięty przejazd też blokuje skrzyżowanie (z Komandosów), ale jest łatwiej - można je ominąć. No i ludzie raczej nie jeżdżą z Komandosów przez tory. Inna bajka.No pewnie.
przewoz pisze:Już teraz przy dwóch torach Rembertów się nie wyrabia.
Rembertów to bubel do poprawki. W zasadzie ,,na już''. Może przy okazji można by zostawić rezerwę pod przyszły, ewentualny... No nie wiem.'

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 sty 2012, 12:14

Jak już fantazjujemy - wg mnie jest miejsce na zrobienie peronu wyspowego nieco dalej na zachód, tam, gdzie nad torami przechodzą rury. Tam już jest szersze międzytorze (chyba pod podpory dla tych rur) i jest miejsce na jakieś dalsze poszerzenie, jeśli trzeba. Miejsca na parking po północnej stronie ile chcieć, zamiast jakichś szrotów etc....

A co do problemu ze skrzyżowaniem - można je odsunąć od torów na północ i przeprowadzić Strażacką (w całości albo tylko łącznicę) po drugiej stronie zabytkowej ruiny.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 12 sty 2012, 12:22

pawcio pisze:Ja dośc często w piątkowe popołudnia. Można przeżyć. Przynajmniej na tyle, że nie wydaje mi się, by opcja z Żołnierską i Strażacką miała być opłacalna.
A w odwrotnym kierunku? Bo faktycznie, w tę stronę to możesz nie stracić na lewoskręcie w Żołnierską. Ale tam będzie estakada i przewiduję, że po jej oddaniu będzie ci się opłacało nią jechać, a potem Strażacką.
grzegorz pisze:Skąd ten optymizm? Jeśli chodzi o część ząbczan, którzy dziś pomykają Chełmżyńską, to może... Małą część, obawiam się.
Optymizm, jak optymizm, nie staną na Kawęczynie, to staną w mieście na TS lub TŁ. Na Żołnierskiej będzie ruch bezkolizyjny z prędkością projektową 60 i 70 km/h, czyli tyle co Witosa - Dolina Służewiecka. To (za) dużo daje.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 12 sty 2012, 12:26

KwZ pisze:A w odwrotnym kierunku? Bo faktycznie, w tę stronę to możesz nie stracić na lewoskręcie w Żołnierską. Ale tam będzie estakada i przewiduję, że po jej oddaniu będzie ci się opłacało nią jechać, a potem Strażacką.
Skrzyżowanie Chruściela/Cyrulików oczywiście ładnie stoi. Przez co bałagan tamże uniemożliwia mi obserwację w trakcie jazdy, co słychać wgłębi Rembertowa.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 12 sty 2012, 12:29

MichalJ pisze:Jak już fantazjujemy - wg mnie jest miejsce na zrobienie peronu wyspowego nieco dalej na zachód, tam, gdzie nad torami przechodzą rury. Tam już jest szersze międzytorze (chyba pod podpory dla tych rur) i jest miejsce na jakieś dalsze poszerzenie, jeśli trzeba.
Też o tym myślałem :] Dla peronu powrotnego miejsce jest (choć może nie przy samej kładce na rury), dla wyjazdowego gorzej - z 9 m między osiami torów, czyli tylko tylko. Chyba że jeszcze nieco na zachód, ale tam się zaczynają jakieś podjazdy i przeploty.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 sty 2012, 12:31

Ale po co dwa perony? Jeden pośrodku, tylko południowy tor trochę odsunąć...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 12 sty 2012, 12:34

Myślę, że łatwiej dwa perony, niż przesuwanie peronów (łuki to na ile będą? 1300m?).

Rosa

Post autor: Rosa » 12 sty 2012, 13:10

KwZ pisze: Jeździ ktoś Marsa przez przejazd do Starego Rembertowa?
Ja jeżdżę regularnie. Jeśli jest jakikolwiek korek do skrętu w Żołnierską to jadę prosto do przejazdu w Rembertowie i nie ma tam wiekszego problemu z przejechaniem torów. Jeśli naprawde widac że jest tragedia i korek wylewa sie pod jednostke to zawsze można zawrócic i wrócić do Zołnierskiej ale coś takiego zdarzyło mi się tylko raz czy 2 razy. Pewien problem jest w szczycie po przejechaniu torów jesli akurat przyjechał pociag z Warszawy bo sznurek pieszych przechodzi nieustannie przez przejscie. Szkoda że tam nie ma świateł które by czasem wstrzymały pieszych.

bazgrus
Kontakt:

Post autor: bazgrus » 12 sty 2012, 20:12

KwZ pisze:[Likwidować torów nie wolno, to E-20.
Wszystkich torów nie wolno ruszyć?
Przecież ich jest 6 a wykorzystywanych z tego co widzę 3-4

To jakie rozwiązanie wchodzi w grę. Przesunięcie torów po jednej stronie w bok i po środku peron, czy może zrobienie dwóch po bokach
Z tego co widzę to SKM jeździ środkiem

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 12 sty 2012, 20:17

bazgrus pisze:
KwZ pisze:[Likwidować torów nie wolno, to E-20.
Wszystkich torów nie wolno ruszyć?

To jakie rozwiązanie wchodzi w grę. Przesunięcie torów po jednej stronie w bok i po środku peron, czy może zrobienie dwóch po bokach
Z tego co widzę to SKM jeździ środkiem
Poszukaj w necie planów stacji Warszawa Rembertów to będziesz wiedział po co są te tory.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 12 sty 2012, 20:22

bazgrus pisze:Wszystkich torów nie wolno ruszyć?
Może tak: zależy, co chcemy: mieć pociągi w tej liczbie na godzinę, czy P+R (który nb. by wymagał kolejnych)? Do tego potrzeba 2 torów dla ruchu aglo, 2 dla dalekobieżnego i coś jeszcze na towarowe/zjazdowe na Kawęczyn itp. itd. I dlatego te perony ew. musiałyby być przy torach środkowych.

przewoz

Post autor: przewoz » 12 sty 2012, 21:05

bazgrus pisze:Wszystkich torów nie wolno ruszyć?
Wszystkie są wykorzystywane i to często, w tym 4 tory non stop, pozostałe dwa jak wytniemy - to będzie tylko weselej.
Do ruszenia są 4 lub 6 torów. Jedyne co może się udać, to nieruszanie głowicy rozjazdowej - powinno się zmieścić. Ale reszta...

bazgrus
Kontakt:

Post autor: bazgrus » 12 sty 2012, 21:07

rufio198 pisze:Poszukaj w necie planów stacji Warszawa Rembertów to będziesz wiedział po co są te tory.
Oczywiście na Wiki wszystko ładnie rozrysowane
Link
Wygląda na to, że z linii aglomeracyjnej (środkowa) od strony Rembertowa można się dostać na zewnętrzne tory istniejącymi zwrotnicami.
Nie wiadomo czy można wrócić na odpowiedni tor jadąc w kierunku Warszawy Wschodniej.

Już wiem. dalej nie ma żadnych zwrotnic dopiero przy samej wschodniej
Źródło Zumi

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 12 sty 2012, 21:13

Przewoz, a jeśli to będzie dalej na zachód, jak MichalJ i ja proponowaliśmy? Ile te łuki mają mieć? 1300 m? Najlepiej od razu pod 160 :-k

[ Dodano: |12 Sty 2012|, 2012 21:19 ]
bazgrus pisze:Nie wiadomo czy można wrócić na odpowiedni tor jadąc w kierunku Warszawy Wschodniej.
Ale problem nie leży w braku zwrotnic (które można ew. dorobić), tylko w przepustowości szlaku.

ODPOWIEDZ