Quo vadis, MZA?

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 08 sty 2008, 10:56

705 pisze:Proponuja placenie za wykonana prace pod przyslowiowym stolem ( juz kiedys poruszalem ten temat na forum ). Bez opodatkowania, oskladkowania, itd, itp...
Szczerze mówiąc jakoś w to nie wierzę, bo firma musi rozliczać wykonanie kursów i musi mieć na to pokrycie od strony ich obslugi (chociażby w postaci umowy-zlecenia). Wlot kontroli i nałożenie kar by każdego ajenta rozłozyło na łopatki. Jeśli któryś z kierowców sie na to godzi, to nie zdaje sobie sprawy, ze ryzykuje tym, że gdyby doszło do wypadku, to nie ma żadnego ubezpieczenia poza ogólnym i ew. renty nie dostanie.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

TJ

Post autor: TJ » 08 sty 2008, 11:09

MisiekK pisze:Szczerze mówiąc jakoś w to nie wierzę, bo firma musi rozliczać wykonanie kursów i musi mieć na to pokrycie od strony ich obslugi (chociażby w postaci umowy-zlecenia). Wlot kontroli i nałożenie kar by każdego ajenta rozłozyło na łopatki. Jeśli któryś z kierowców sie na to godzi, to nie zdaje sobie sprawy, ze ryzykuje tym, że gdyby doszło do wypadku, to nie ma żadnego ubezpieczenia poza ogólnym i ew. renty nie dostanie.
Ja byłem tam 2 razy z ciekawości i właśnie głównie z tego powodu więcej nie pójde. Zresztą niedługo będe do nich dzwonił o PIT za rok 2007 i zobaczymy co powiedzą...

PE

Post autor: PE » 08 sty 2008, 11:12

Tylko, że bardzo często odbywa się to w inny sposób. Kierowca ma umowę na inną stawkę a inną dostaje faktycznie. Różnica jest przekazywana "pod stołem". To jest przykład z życia wzięty z pewnej prywatnej firmy przewozowej z okolic Radomia...
Moim zdaniem to Kolega 705 widzi tu jedną tylko stronę medalu. Ale lekarstwem na to nie jest wcale likwidacja obsługi przez ajentów - tu się zgadzam z Pawłem_K.
Podpis nie kursuje do odwołania. Przepraszamy.

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 08 sty 2008, 16:25

Dokładnie tak. Dotyczy to zresztą wielu branż. Pracownik jest zatrudniany za płacę/stawkę minimalną, i od tej minimalnej ma odprowadzany podatek i ZUS. Całą resztę dostaje bez podatku, bez obciążeń ZUS, na rękę, ale nigdzie nie jest to odnotowywane. Taki proceder bardzo odpowiada zarówno pracodawcy (oszczędza) jak i pracownikowi (dostaje więcej na rękę).

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 08 sty 2008, 18:51

kocur pisze:Dokładnie tak. Dotyczy to zresztą wielu branż. Pracownik jest zatrudniany za płacę/stawkę minimalną, i od tej minimalnej ma odprowadzany podatek i ZUS. Całą resztę dostaje bez podatku, bez obciążeń ZUS, na rękę, ale nigdzie nie jest to odnotowywane. Taki proceder bardzo odpowiada zarówno pracodawcy (oszczędza) jak i pracownikowi (dostaje więcej na rękę).
Istotnie, proceder dość powszechny, tylko że na dłuższą metę zupełnie nieopłacalny dla pracownika - składki rentowo-emerytalne odprowadzane są od zarobków oficjalnych. Co z tego, że teraz dostaje więcej - w przyszłości odbije się to dość nieprzyjemną czkawką
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 08 sty 2008, 19:43

705 pisze:W kazdym badz razie do pierwszych dwoch mam 100 % pewnosci.
Dlaczego nie zgłosisz tego do Urzędu Skarbowego?! :-s

Raz, że dostałoby się nielubianym przez Ciebie (bo kombinującym) ajentom, dwa że uzdrowiłoby rynek pracy?

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 08 sty 2008, 20:10

geograf pisze:Raz, że dostałoby się nielubianym przez Ciebie (bo kombinującym) ajentom, dwa że uzdrowiłoby rynek pracy?
Trzy, że ciężko byłoby się niektórym wydostać z domu...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Rosa

Post autor: Rosa » 08 sty 2008, 20:12

Paweł_K pisze:tylko że na dłuższą metę zupełnie nieopłacalny dla pracownika - składki rentowo-emerytalne odprowadzane są od zarobków oficjalnych. Co z tego, że teraz dostaje więcej - w przyszłości odbije się to dość nieprzyjemną czkawką
A nie lepiej samemu oszczędzać a nie zlecac to państwu? Gdybym mógł to grosza bym nie oddawał na przyszłe emerytury.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 08 sty 2008, 20:18

Rosa pisze:A nie lepiej samemu oszczędzać a nie zlecac to państwu? Gdybym mógł to grosza bym nie oddawał na przyszłe emerytury.
Daję głowę, że znaczny procent ludzi wydawałoby wszystko na bieżąco a potem byłby płacz, bo pieniędzy nie ma... Tak samo byłoby, gdyby zlikwidować składkę na leczenie . Przykład - odprawy dla górników - zdecydowana większość przeznaczyła te pieniądze na imprezy, nowe samochody itp itd - a były to pieniądze na ich aktywizację zawodową po odejściu z kopalni...

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 09 sty 2008, 9:19

Paweł_K pisze:
Rosa pisze:A nie lepiej samemu oszczędzać a nie zlecac to państwu? Gdybym mógł to grosza bym nie oddawał na przyszłe emerytury.
Daję głowę, że znaczny procent ludzi wydawałoby wszystko na bieżąco a potem byłby płacz, bo pieniędzy nie ma... Tak samo byłoby, gdyby zlikwidować składkę na leczenie . Przykład - odprawy dla górników - zdecydowana większość przeznaczyła te pieniądze na imprezy, nowe samochody itp itd - a były to pieniądze na ich aktywizację zawodową po odejściu z kopalni...
Zgoda, ale bardzo wiele osób potrafiłoby te pieniądze zainwestować znacznie lepiej niż OFE, a są oni skazani na istniejący system. Poza tym jestem przeciwnikiem państwa opiekuńczego, które zakłada że jestem nieodpowiedzialna pierdołą, która sama nie potrafi zadbać o siebie i o swoją przyszłość i potrzebuje do tego pomocy ze strony państwa.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 09 sty 2008, 9:22

kocur pisze:Zgoda, ale bardzo wiele osób potrafiłoby te pieniądze zainwestować znacznie lepiej niż OFE, a są oni skazani na istniejący system. Poza tym jestem przeciwnikiem państwa opiekuńczego, które zakłada że jestem nieodpowiedzialna pierdołą, która sama nie potrafi zadbać o siebie i o swoją przyszłość i potrzebuje do tego pomocy ze strony państwa.
Tylko co z tą resztą, która by nie potrafiła ? Ja tam jestem za utrzymaniem obowiązkowości składek emerytalnych i zdrowotnych ale z dowolnością wyboru funduszu czy sposobu oszczędzania lub ubezpieczyciela - a nie jak teraz że tylko ZUS i NFZ (które to organizacje straszliwie marnotrawią publiczne pieniądze)

dzidek

Post autor: dzidek » 27 sty 2008, 20:10

W którejś z gazet był wywiad z Somalijskim kierowcą , który zaczyna od 1.02 pracę na R7 Woronicza. Facet ma 50 lat i chce jeździć głównie na 175 gdyż jak powiedział zna oprócz polskiego siedem innych języków, m.in. arabski.

ness

Post autor: ness » 27 sty 2008, 20:39

dadza mu jelczydlo i wio na 108 :D
tez tam duzo cudzoziemcow :)

co do offtopa
Tylko co z tą resztą, która by nie potrafiła ? Ja tam jestem za utrzymaniem obowiązkowości składek emerytalnych i zdrowotnych ale z dowolnością wyboru funduszu czy sposobu oszczędzania lub ubezpieczyciela - a nie jak teraz że tylko ZUS i NFZ (które to organizacje straszliwie marnotrawią publiczne pieniądze)
dokladnie.
Z tym ze dowolnosc bylaby i tak ograniczona.
Nie moze byc tak ze krach na gieldzie i polowa ludzi emerytur nie ma.
Generalnie taki system juz mamy. Nazywa sie OFE.
Z tym ze to dotyczy przyszlych emeretur.
Dopoty sa ludzie ktorzy ktorzy beda korzystac z I filaru (czyli ZUSu) tj urodzeni przed 1968 dopoty niestety ZUS bedzie musial isteniec.
Chyba ze panstwo wpompuje gigantyczna ilosc $ w system i przeniesie ich z I filaru do II.
Czyli zamieni ich 'wirtualne' oszczednosci na realne pieniadze.
Na chwile obecna to bylaby kosmiczna kwota, i przez dlugi czas tak bedzie.
Moze kiedys, kiedy juz emerytow "zusowskich" bedzie odpowiednio maly odsetek (brutalnie ujmujac starsze pokolenie sie z nami pozegna) i budzet bedzie na to pozwalal moze sie szarpniemy na taka operacje i zlikwidujemy w taki sposob wczesniej ZUS.
Poki co nie ma najmniejszych szans.

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 27 sty 2008, 21:17

dzidek pisze:W którejś z gazet był wywiad z Somalijskim kierowcą , który zaczyna od 1.02 pracę na R7 Woronicza. Facet ma 50 lat i chce jeździć głównie na 175 gdyż jak powiedział zna oprócz polskiego siedem innych języków, m.in. arabski.
bodajże w Wyborczej to było :D dobryy jest gościu :D znając życie będzie mógł tylko pomarzyć o ''samolotach'' :D Wozu na stan nie dostanie,to i o 175 będzie mógł zapomnieć :D Ale ogólnie na początku mu łatwo nie będzie...

Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek » 27 sty 2008, 21:22

Jak mu nie dadzą na Woronicza to ucieknie na Stalową. Może tam dostanie :P
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701

ODPOWIEDZ