Komunikacja miejska w Ursusie
Moderator: Wiliam
A na 401 w wersji PKP Ursus - Metro Służew w soboty ile brygad potrzeba by było? Może od czegoś trzeba zacząć?
Pewnie 6 by wystarczyło jak co 15 (półkurs w weekend jakieś 32 minuty).
Na początek co '15 z PKP Ursus do Metra Służew (z postojami na Metrze Wilanowska by kierowcy mieli socjal) moim zdaniem byłoby świetnym pomysłem. Docelowo na Niedźwiadek ale na pewno nie na SGGW. Tam jest zbyt mała frekwencja i zdecydowanie wystarczy 193.
Na pewno tak, tylko problem w tym, że w tym mieście ciężko przeforsować dobre pomysły. To pewnie docelowo można by było też uporządkować numerację: 501 Niedźwiadek - Metro Wilanowska i szczytowe 401 PKP Ursus - Ursynów Płd ?
- fik
- Naczelne Chamidło
Ja się boję, że ten doskonały pomysł z 509 za chwilę się rozpełźnie po całym mieście i zaraz znów będzie tabun ekspresów wyciętych z linii rdzenia komunikacyjnego, a wszystko co 20-30 minut w DS. Jak w Krakowie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Dziwisz się? Jak tylko udaje się zrobić częstą linię to natychmiast jej rozkład jest cięty. Przestaję się dziwić, że ludzie wolą dziady.
Ale dlaczego co 20-30, jak obecnie 401 jest co 5 w szczycie, co 10 skrócone i co 10 pełne ?
Na razie to nawet pomysł z 509 nie wszedł w życie, ale rozumiem że logiczne byłoby aby to 101 było na pełnej trasie, a 4xx w wybranych godzinach ?
Tak samo tutaj - 501 co 10/15/15, 401 co 10/-/- i wtedy faktycznie to 401 może mieć trochę mniej przystanków (a nawet jechać przez Al. 4 VI między Zapustną a WKD Raków).
Na razie to nawet pomysł z 509 nie wszedł w życie, ale rozumiem że logiczne byłoby aby to 101 było na pełnej trasie, a 4xx w wybranych godzinach ?
Tak samo tutaj - 501 co 10/15/15, 401 co 10/-/- i wtedy faktycznie to 401 może mieć trochę mniej przystanków (a nawet jechać przez Al. 4 VI między Zapustną a WKD Raków).
Do Wilanowskiej to już masz zaraz 10 minut więcej w 2 strony czyli plus brygada. To już chyba lepiej niech jeździ do Niedźwiadka a nie na pusto po Rolnej. Tylko fakt, że przy Służewiu to też nie ma jak zawracać i i tak trzeba jeździć dookoła.reserved pisze:Na początek co '15 z PKP Ursus do Metra Służew (z postojami na Metrze Wilanowska by kierowcy mieli socjal) moim zdaniem byłoby świetnym pomysłem. Docelowo na Niedźwiadek ale na pewno nie na SGGW. Tam jest zbyt mała frekwencja i zdecydowanie wystarczy 193.
ŁK
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Niech się przebiera na RUE w 402 i jedzie na Marysin
Jeśli takie 401 pomijałoby przystanki między Dzieci Warszawy a WKD Raków, a potem już tylko Orzechową, to można tak ustawić, żeby w stronę Metra Służew na WKD Raków było na przemian z 501, a w drugą stronę od Metra Służew na przemian z 501, jeśli potem będą oba równo w Ursusie, to już nie ma znaczenia, bo tam już głównie ludzie wysiadają. To w teorii, bo w praktyce to wiadomo, że może wyjść różnie, tak samo jak teraz potrafi jechać jeden za drugim 2x401 + 189 a potem 10 minut nic. Ale przy takiej częstotliwości w godzinach szczytu tego się nie uniknie. Ale może przez to frekwencja będzie trochę bardziej równomierna w poszczególnych kursach. Po teraz ludzie się pchają w co pierwsze podjedzie, a tak jak np. ktoś będzie potrzebował do Ryżowej to sobie poczeka na 501 (albo 189), a jak dalej do Ursusa to na 401 (bo nawet psychologicznie będzie szybciej, a praktycznie pewnie też).
A gdzie tam, jakie 10 minut więcej, zawrotka przez Bacha to 5 minut bez postoju, a przez Metro Wilanowska 7 minut.
A zresztą, wtedy to w zasadzie do Metra Wilanowska może być przecież też z pasażerami, chociaż nie wiadomo za bardzo po co, bo to dublowanie metra, ale żeby nie było że na pusto jeździ i nie można wsiąść.
- fik
- Naczelne Chamidło
Czyli w Ursusie będą jednoczesne odjazdy. Nie jestem chyba miłośnikiem tego pomysłu, za dużo się faktycznie napatrzyłem na 178/578 w Krakowie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Jak sobie o tym myślę to dochodzę do wniosku, że kombinowanie z wariantami oraz z podziałem linii na 401/501 to tylko niepotrzebne mieszanie w głowach pasażerów. Jeżeli to miałoby jeździć tylko w soboty i to w określonych godzinach, to wystarczy jako 401 (wszak znane są nam przypadki linii, które tak właśnie kursowały i miały numerek 4xx). Ursus-Niedźwiadek - Metro Służew. I styknie.
Na pewno lepiej tak niż to co jest teraz czyli samo 189 co 10 (warto zauważyć, że na sporym odcinku Łopuszańskiej tu w ogóle nie ma żadnej innej linii).