Czy to oznacza, że Nosalek nie dotrze już do Zakopca i KrynicyWolfchen pisze:echodnia.eu pisze:Kolejny cios dla Radomia. Po wakacjach z rozkładu znikną następne pociągi
Tomasz DYBALSKI
Jedyną pozytywną zmianą będzie możliwość bezpośredniej podróży na Podkarpacie, ale tylko raz w tygodniu. Do Przemyśla przez Kraków pojedzie w nocy z czwartku na piątek pospieszny "Nosal”.
O spółce PKP Intercity
Moderator: JacekM
Kolejna część pakietu zachęcania ludzi do podróży koleją a'la PIC:
 ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Mam wrażenie, że od nowego RJ, zostaną same Ex, IC i EC, z odrobinką pośpiesznych, w których ludzie będą jak sardynki jeździli...Kurier Poranny pisze:Intercity wykreśla Białystok i likwiduje połączenia kolejowe. Podróż koleją będzie trudniejsza
Wrocław, Bielsko-Biała, Ełk, Jelenia Góra. Od września trudniej będzie dojechać pociągiem do tych miast. Spółka Intercity chce zlikwidować kilka bezpośrednich połączeń do i z Białegostoku. – Odcinają nas od świata – denerwują się pasażerowie.
- Jest źle, będzie jeszcze gorzej. I jak oni chcą zachęcić ludzi do jeżdżenia koleją? Mówi się, tyle wypadków na drodze, trzeba jeździć pociągami. Tylko jak tu dojechać, kiedy nie ma czym? – pyta jeden z pasażerów Mikołaj Skowroński.
- Może nie wszyscy z Białegostoku jadą od razu do Wrocławia. Ale po drodze jest Warszawa, gdzie ludzie pracują, chcą skorzystać z lotniska. Likwidacja pociągu to kolejny cios dla nich. Ja też jadę tym pociągiem do stolicy – dodaje Jan Surwiło.
- Pociągi, które możemy ewentualnie odwołać są po prostu nierentowne. Czasem jeździ nimi 20 – 30 osób – tłumaczy Paweł Ney, rzecznik prasowy spółki Intercity
Ale przypomina, że wrześniowa korekta rozkładu jazdy to ciągle tylko projekt. A wszystko może się jeszcze zmienić.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Nie jestem tego taki pewien... Cięć jednak jest sporo, jeśli porównać obecny rozkład choćby z rozkładem z roku 2005. Nie wspominając o 2002. Przejęcie pośpiesznych przez PIC to baaaardzo zły pomysł był.jasiu pisze:bujdy na resorach z tymi likwidacjami IMHO. Ot, próbują wydębić z ministerstwa trochę kasy.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Mam pytanie z innej beczki, wracam z Kołobrzegu 31.07 i jestem ciekawy czy mój pociąg D 82510 o 9:20 z Kołobrzegu będzie bardzo nabity bo chciałbym mieć miejsce siedzące i zastanawiam się czy wbijać się w postojowych czy moge spokojnie na peronie?
Ps.Ten pociąg jedzie przez Bydgoszcz, Toruń, Kutno do Warszawy
Ps.Ten pociąg jedzie przez Bydgoszcz, Toruń, Kutno do Warszawy
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Że zły pomysł, to wiadomo. Natomiast wiadomo też, że kolej (i jej brzuchaty "management") bez dotacji nie wyżyje więc postanowili "ponegocjować".Wolfchen pisze:Nie jestem tego taki pewien... Cięć jednak jest sporo, jeśli porównać obecny rozkład choćby z rozkładem z roku 2005. Nie wspominając o 2002. Przejęcie pośpiesznych przez PIC to baaaardzo zły pomysł był.
Pełna liberalizacja rynku kolejowego poprawi sytuację, albo wydzielenie z PIC jakiejś spółki która będzie utrzymywana z budżetu państwa i będzie utrzymwac kilka(naście) ważnych połączeń socjalnych i strategicznych (te które muszą być i już) 
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
Ja się zastanawiam, czy czasem wraz z liberalizacją nie zniknie przypadkiem cegła. Bo to by było poważne utrudnienie dla sporej ilości osóbzeus pisze:Pełna liberalizacja rynku kolejowego poprawi sytuację, albo wydzielenie z PIC jakiejś spółki która będzie utrzymywana z budżetu państwa i będzie utrzymwac kilka(naście) ważnych połączeń socjalnych i strategicznych (te które muszą być i już)![]()
Fajerwerków bym się nie spodziewał. Pewnie coś pojedzie magistralami typu Poznań, Katowice, ale taki Zamość czy inny Bełżec musi liczyć na "socjal" od państwazeus pisze:Pełna liberalizacja rynku kolejowego poprawi sytuację
a Arriva to co? Docelowo cegła powinna przejść pod PLK SA (tak jest chyba w Czechach)Wolfchen pisze:czy czasem wraz z liberalizacją nie zniknie przypadkiem cegła
Arriva jest, bo się z PRami dogadali, ale SKM Warszawa znikłajasiu pisze:a Arriva to co? Docelowo cegła powinna przejść pod PLK SA (tak jest chyba w Czechach)
Radom teżjasiu pisze:Fajerwerków bym się nie spodziewał. Pewnie coś pojedzie magistralami typu Poznań, Katowice, ale taki Zamość czy inny Bełżec musi liczyć na "socjal" od państwa
- humptyangel
- Kontakt:
Oznacza to zmianę ustawy, bo międzywojewódzkie podlegają pod MI, a PKP PR nie jest już związana z Grupą PKP czyli Skarbem Państwa. PKP PR jest teraz w 100% usamorządowiona. A samorządy województw nie dadzą sobie za free wdębić kolejnego zadania własnego. Wystarczą mi walki o wpisanie do zadań własnych marszałków przewozów regionalnychpatryk148 pisze:prawdopodobnie będzie decyzja o powrocie pośpiesznych do Przewozów Regionalnych lub dofinansowanie w przyszłym rozkładzie InterRegio.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji