Nowe wagony dla metra
Moderator: JacekM
-
Dzulikiewicz
Ciekawe pisemko w przetargu na nowe składy:
http://metro.waw.pl/grafika/86_pismo.pdf
http://metro.waw.pl/grafika/86_pismo.pdf
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
II firma to oczywiście Siemens... niech nie straszą wysoką ceną, Warszawa, jeśli chodzi o koszty rozwoju metra, prawie wszystko łyknie.
Natomiast Siemens ma innego typu problemy, które przeszkadzają mu w walce na rynku konkurencyjnym - wewnętrzne, po aferze korupcyjnej.
Natomiast Siemens ma innego typu problemy, które przeszkadzają mu w walce na rynku konkurencyjnym - wewnętrzne, po aferze korupcyjnej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
http://www.zw.com.pl/artykul/506588_35_ ... rator.html![]()
35 pociągów, miliard złotych i prokurator
W poniedziałek otwarcie ofert w przetargu na 210 wagonów. To superkontrakt wart ok. 250 mln euro i największy zakup Metra Warszawskiego w historii.
– Te składy posłużą do obsługi pierwszej i drugiej linii metra – mówi prezes Metra Warszawskiego Jerzy Lejk. – Z powodu protestu jednego z potencjalnych oferentów przełożyliśmy termin o pięć dni. Pociągi mają być jednoprzestrzenne (bez podziału na wagony) i wyposażone w monitoring. W każdym z nich zmieszczą się 1424 osoby, w tym 230 na miejscach siedzących.
Żeby wygrać, niekoniecznie trzeba dać najniższą cenę. W kryteriach przetargowych cena stanowi 50 proc., zużycie energii elektrycznej i koszty utrzymania po 20 proc., a kryteria ekologiczne i wydłużenie gwarancji – 10 proc.
To łakomy kąsek dla producentów taboru. Zainteresowanie wykazały koncerny z Europy, Ameryki Północnej i Azji. Niektórzy nie wykluczali startu w konsorcjach z polskimi producentami taboru.
Pierwsza dostawa wagonów ma nastąpić w czwartym kwartale 2012 roku, a ostatnia rok później. Metro Warszawskie przewiduje, że 20 składów będzie obsługiwać drugą linię między rondem Daszyńskiego a Dworcem Wileńskim. Pozostałe mają zostać skierowane na linię pierwszą między Kabatami a Młocinami, na której wzrośnie ruch po otwarciu drugiej.
Wciąż toczy się śledztwo w sprawie przyjęcia w latach 1998 – 2002 korzyści majątkowych w związku z poprzednim przetargiem na tabor dla metra wygranym przez Alstom. Zatrzymani zostali były dyrektor metra Bohdan Z. i stołeczny urzędnik Tadeusz N., który miał pośredniczyć w przekazaniu łapówki.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... wazne.htmlZnamy już ceny oferty w przetargu na pociągi dla drugiej linii metra. O kontrakt walczą cztery firmy: Alstom Konstal, CAF, Siemens i Skoda
Z czterech przedstawionych ofert, tylko 3 okazały się ważne - oferta Alstom Konstal nie spełania warunków przetargu. Teoretycznie najtańszą ofertę przedstawiła Skoda - ich cena to 1 mld 108 mln zł. Hiszpański CAF wycenił inwestycję na 1 mld 198 mln zł, a Siemens na 1 mld 304 mln zł. Jednak ku zaskoczeniu komisji przetargowej, okazało się, że cena Skody nie zawiera podatku VAT. Gdyby więc porównywać ceny netto, najtańsza okazuje się oferta firmy CAF. Teraz komisja będzie zastanawiać się, którą cenę brać pod uwagę.
Siemens wystartował do przetargu razem z firmą Neweg, a Skoda z rosyjskim Wagonmaszem.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mam deja vu z tym vatem...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ja szczerze mówiąc wolałbym Siemensa... CAF jakoś mnie nie przekonuje...Rynek Kolejowy pisze:1. Konsorcjum:
* Siemens Sp. z o.o. (lider)
* Siemens AG (Niemcy)
* Newag SA
Oferta na kwotę (brutto): 1 304 904 793,47 PLN
Oferta na kwotę (netto): 1 069 594 093,01 PLN
Cena za 1 pojazd: 37 282 994,10 PLN
Gwarancja: 36 miesięcy
2. Konsorcjum:
* Skoda Transportation
* Wagonmash Sankt Petersburg
Oferta na kwotę (netto): 1 108 800 000,00 PLN netto
Cena za 1 pojazd: 31 680 000,00 PLN
3. Alstom - oferta odrzucona ze względu na to, że nie spełniała wymogów SIWZ
4. CAF SA
Oferta na kwotę (brutto): 1 198 752 256,74 PLN
Oferta na kwotę (netto): 982 583 817,00 PLN
http://www.rynek-kolejowy.pl/17734/Czte ... _metra.htm
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czystego Siemensa owszem, ale z domieszką Newagu? Kto wie, jak by to zadziałało i czy w razie problemów nie byłoby wiecznych przepychanek i zrzucania odpowiedzialności.
- MeWa
- Cukiereczek
Alstom poinformował, że nie jest w stanie złożyć oferty zgodnej z obecnymi warunkami przetargu.
Komisja przez w ciągu ok. miesiąca sprawdzać będzie zgodność ofert.
Ciekawa jest też sprawa, że Skoda i Wagonmasz złożyły ofertę bez VAT-u ("nie dotyczy") - nie bardzo wiadomo czemu
Komisja przez w ciągu ok. miesiąca sprawdzać będzie zgodność ofert.
Ciekawa jest też sprawa, że Skoda i Wagonmasz złożyły ofertę bez VAT-u ("nie dotyczy") - nie bardzo wiadomo czemu
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Akurat wizualnie, to najgorzej Siemens wygląda. Ale nie ulega wątpliwości, że mają największe doświadczenie w tego typu taborze... CAF to lokalny producent, raczej na rejon śródziemnomorski...MeWa pisze:Ale o dziwo stylistykę najlepszą chyba ma ten skłąd Skody i Wagonmaszu (później postaram się coś wrzucić).
PS. W Sewilli ponoć montowali plastikowe siedzenia - wiem, ze to decyzja zamawiającego, ale...
Morda któregoś składu Skody przypominała mi najnowsze Wagonmasze.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Gdyby zlikwidować te pochyłe pasy tworzywa na przodzie, zamiast nich zrobić duże boczne-przednie szyby po istniejącej linii, przenieść w jej dolne rogi reflektory oraz nachylić nieco centralne drzwi, to byłoby całkiem nieźle.. ktoś ewidentnie przedobrzył z udziwnieniem. Ciekawe malowanie, ale jakoś przyzwyczaiłem się do obecności niebieskiego, dużo lepiej się komponował z pozostałymi kolorami.