Służewiec i jego problemy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 lis 2010, 8:22

fik pisze:Nie widziałem w życiu bardzo dobrej frekwencji w 141 na TŁ.
A ja dziś. 6:35 z Saskiej w stronę Bokserskiej jakieś 70 osób w MAN-ie ITS-u. Ja bym tak 141 całkiem nie wycinał. W DS faktycznie na Pradze nie jest różowo, ale w DP bym zdecydowanie nie ruszał. Inna sprawa to praska końcówka. Za Wiatraczną nie zupełnie co z tym zrobić.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 19 lis 2010, 8:57

Wczoraj kontrole w okolicach 16 przeprowadzałem w 141. Kurs Saska - Zaruskiego - wszystkie miejsca w gniocie zajęte kilka osób stało (3 bez biletu). Natomiast kurs w drugą stronę ledwo zabieralny.
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 19 lis 2010, 10:07

fik pisze:Nie widziałem w życiu bardzo dobrej frekwencji w 141 na TŁ.
A ja za każdym razem gdy mam 141, to wóz w godzinach 14-18 w stronę Witolina, jest zapchany do granic możliwości, że zastanawiam się czy na 2/141 oraz 3/141 nie powinny być U15, bo ludzie się nie mieszczą. Na pewno na 08/141 powinien być przegub, ale już po 18 to U12 jest momentami zbyt dużym wozem na tą linię :-k

Lipa

Post autor: Lipa » 19 lis 2010, 13:21

drja pisze:Aha, więc z dobrze pracującej linii na praskiej stronie (i całej trasie) chcesz zrobić śmiecia obsługującego niszowe krańce. Proponujesz też likwidację niczym nieosłanianej relacji TŁ-Wisłostrada. Fajnie - masz więcej takich pomysłów?
Ech, nie chce mi się (czytaj: szkoda czasu) udowadniać Tobie, że to jest chora wizja, bo i tak zawsze wiesz swoje. Myślę że większość osób jednak zauważy, że byłoby to de facto zrobienie klona 301, które na końcu (Czerniakowska) wozi muchy (za czym pewnie poszłoby obniżenie taktu 141, więc pogorszenie warunków na Służewcu, gdzie i tak potrafi te 141 zrobić się niezabieralne).
Służewiec to ma 189. 141 jest tylko wtedy niezabieralne gdy dłużej nie ma nic z pary 189,401 a zresztą tam czego byś nie puścił to będzie zpchane. IMO jedyną sensowną jest propozycja Bastiana. 141 zostałby nadal w relacji Witolin-Czerniakowska, tyle że dalej (zamiast dublować na Stegnach 148, 185 i 189) pojechałby przez Odyńca-Wołoską-Woronicza-Racjonalizacji-Konstruktorską-Postępu na Bokserską. Jeżeli niezbędne okazałoby się zaliczenie GM to z oberkiem przez Konstruktorską-Wołoską-Rzymowskiego-Cybernetyki-Postępu-Bokserska (powrót Marynarską-Wołoską-Domaniewska-Postępu-Konstruktorską) :-k . Tak czy inaczej Służewiec nadal by miał tę linię, Czerniakowska też, a dzięki takiej zmianie udałoby się wyciąć 107.
R-9 Chełmska pisze:Trzeba pamiętać, że jest jedynym połączeniem Czerniakowskiej ze Służewcem.
Jeżeli pojechałby przez Odyńca na Bokserską, to pozostałaby nim nadal.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 19 lis 2010, 14:08

Lipa pisze:IMO jedyną sensowną jest propozycja Bastiana. 141 zostałby nadal w relacji Witolin-Czerniakowska, tyle że dalej (zamiast dublować na Stegnach 148, 185 i 189) pojechałby przez Odyńca-Wołoską-Woronicza-Racjonalizacji-Konstruktorską-Postępu na Bokserską. Jeżeli niezbędne okazałoby się zaliczenie GM to z oberkiem przez Konstruktorską-Wołoską-Rzymowskiego-Cybernetyki-Postępu-Bokserska (powrót Marynarską-Wołoską-Domaniewska-Postępu-Konstruktorską) :-k
To jest ciekawa opcja (przeoczyłem ją jakoś :-() - w każdym razie na pewno odcinek praski jest do zachowania. Zastanawiam się tylko, czy jednak występujaca momentami wręcz niezabieralność 141 na Czerniakowskiej nie bierze się jednak z pozyskiwania pasażerów na obecnym odcinku stegieńskim - ale tak dobrze struktury potoków tam nie znam, więc się nie wypowiem (to ad przytyk Glona).

MichalJ

Post autor: MichalJ » 19 lis 2010, 15:28

Tak a propos pomysłu, żeby 141 z Czerniakowskiej zabrać, widziałem dziś w okolicach 11:45 przy Bartyckiej 141, 108, 167 w obie strony i 301 w jedną.

Z czego w 141 stało 8 i 6 osób, 108 i 167 miały zajęte ok. 40-50% miejsc siedzących, a w 301 było 10 osób.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 19 lis 2010, 17:03

Ostatnio miałem okazję pojeździć 141 w losowych godzinach popołudniowych (ok. 12-16) dnia powszedniego między przystankami Dolina Służewiecka - Tor Stegny i muszę powiedzieć, że jeździ to ładnie zapełnione jak na międzyszczyt (kilka osób stoi, zajęte miejsca siedzące), szczególnie w zestawieniu ze 166 czy 195 (podobna relacja przewozowa na Dolną). Nawet 148 wykorzystane jest mniej efektywnie (% zapełnienia) choć to może być spowodowane długością wozów. Żeby jednak oddać sprawiedliwość należy nadmienić, że 141 systematycznie pustoszeje po skręcie w Sobieskiego (Czarnomorska, Mangalia). Dowodzi to potrzeby istnienia połączenia Doliny Służewieckiej (oraz prawdopodobnie bazarku na Wałbrzyskiej, ale tego pewien nie jestem i wnoszę jedynie po ilości babć z siatami). Jeśli więc zabierzemy z tej relacji 141 będziemy musieli zastąpić je czymś innym, najbardziej naturalne wydaje się 166 lub 195. Tylko, że wtedy na ZP Warneńska zostaje jedna samotna linia, którą siłą rzeczy trzeba będzie wzmocnić przynajmniej w szczycie albo dodać przystanek dla 503 i (pod wpływem narastających próśb pasażerów, z opóźnieniem ok. pół roku) 401. Pierwsze rozwiązanie oznacza, że brygady ze skrócenia i tak zostaną na Stegnach, drugie wywoła straty czasowe na pośpiesznych.
Kolejny zarzut:
Chcielibyście zastąpić na Chełmskiej 107 i 141 jednym 141. Co ile miałoby to cudo jeździć w kontekście połączenia słabiej zapełniających się końcówek obu linii? Pytam, bo potoki na Dolnej już dawno przerosły podaż miejsc i niejednokrotnie w szczycie (~7:30) ludzie się nie mieszczą, należałoby zatem postulować wzmocnienie tej relacji, a nie dopychać sieroty po dawnym 141 chcące na Służewiec.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Zebra

Post autor: Zebra » 19 lis 2010, 17:17

Składając to do kupy:

1) 107 Esperanto - Łuk Siekierkowski, ja bym jednak optował za zachowaniem numerka na tym odcinku.

2) 108 niech będzie Wilanowska - Łuk Siekierkowski - Bartycka - dalej albo Gagarina - Belwederska - Bagatela - pl. Unii albo Pl. Konstytucji albo w ogóle Wisłostradą - TŁ do Pl. Konstytucji.

3) 141 Praga - Wisłostrada - Chełmska - Dolna - Odyńca - Wołoska...
i tu bym rozpatrzył dwie opcje:
a) opcja nie gięta: ...Cybernetyki - Postępu - Bokserska
b) opcja gięta: ...Woronicza - Racjonalizacji - Konstruktorska - Postępu - Bokserska

opcja a) ma tą zaletę że zalicza GM, opcja b) taką, że cała Postępu ma szansę na niezłą linię; niestety nie wiem jednak czy Postępu nie idzie do przecięcia na pół.

Dla tylnych części Służewca (cokolwiek by to znaczyło) ja bym faktycznie puścił tam 210, z tym że trzebaby je całkowicie przemodelować. Nie bawić się już w ten absurd szpitalny tylko od Spartańskiej przez Racjonalizacji - Suwak - Domaniewską - Modzelewskiego - Al. Lotników - Wałbrzyską - Al. KEN na Ursynów. Oczywiście jak już Al. KEN zostanie zbudowana z tym raptem 30-to a może 35-cioletnim opóźnieniem. To by mogło co 15-20 minut jeździć i myślę że by na frekwencję nie narzekało.

141 swobodnie można zdjąć z Al. Lotników, jeździ tam zawalone gdy 189 się spóźnia. Docelowo myślę że pogrobowiec 117 na tym odcinku jadący na Okęcie sprawę mógłby całkiem załatwić.

Aha, ja bym 401 jeszcze nieco dziabnął. Sytuacja na Al. Wilanowskiej się unormowała i w stronę Gocławia szybciej jest Rolną - Aleją. Wywalić w diabły ten przystanek przy Noskowskiego. W drugą stronę mogłoby jeździć Wałbrzyską i przesiadka drzwi w drzwi do 503 zostałaby zachowana w obie strony.

Co do zarzutu Volviaka że 141 samo nie da rady na Chełmskiej. Na Chełmskiej raczej da, dalej to 172 jest do radykalnego wzmocnienia. Ewentualnie poratuje je pogrobowiec 119 jak już coś w końcu zostanie z tym szajsem zrobione.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 lis 2010, 17:28

niestety nie wiem jednak czy Postępu nie idzie do przecięcia na pół.
Postępu nie idzie do przecięcia na pół. Będą same prawoskręty z wyłączeniem N->W
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 19 lis 2010, 17:40

A może wrócić do pierwotnego (na pewnym odcinku) przebiegu linii 141-sprawdzonego dwadzieścia parę lat temu : TORWAR -BOKSERSKA.
Zaś na Pragę -Południe : 301 (OKĘCIE-OS.OSTROBRAMSKA)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 lis 2010, 17:59

mobil one pisze:A może wrócić do pierwotnego (na pewnym odcinku) przebiegu linii 141-sprawdzonego dwadzieścia parę lat temu : TORWAR -BOKSERSKA.
Zaś na Pragę -Południe : 301 (OKĘCIE-OS.OSTROBRAMSKA)
Oooo, ciekawe kiedy ten post zniknie, niniejszym zachowuję go na pamiątkę. :czytaj:
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ness

Post autor: ness » 19 lis 2010, 18:53

141 poki co zostawilbym w spokoju.
Jezdzi to calkiem znosnie napelnione, szczegolnie na dolnym mokotowie.

Ze sluzewca trzeba sie pozbyc 117 i 182.
Reformowac ich nie ma sensu.
Zbyt pokrecone, na roznych czesciach swoich tras pelniace rozne funckcje (182 na tl w ds podstawa na sluzewcu przez caly tydz zapchajdziura).

Kasujemy 117 od centrum (goclaw-centrum nie ruszam bo to inna bajka) i 182 (382 w 1xx na TL reszta out).
Na woloskiej-madalinskiego-warynskiego/niepodleglosci podbijamy 138 i 174 (tutaj jeszcze nie wiadomo co z okazji metra sie bedzie dzialo ale roboczo niech bedzie jako ze oblsuguje niepodleglosci calosciowo).
Zostaje GM - okecie i GM - wilanow.
I teraz albo skleic to w jednego czarnucha z jakimstam tranzytowym potencjalem (szczegolnie jesli przez cybernetyki-17 stycznia) w relacji wilanow-okecie i tak zostawic.
Albo oprocz tego co wyzej podciagnac go z 17 stycznia/al.krakowskiej po trasie 106 na wole/bemowo (lekki potwor ale przy okazji klon 189).
Bemowsko-bielanska czesc 106 z okazji trama na powstancow jak wiadomo i tak leci do piachu.
Kiedys perspektywicznie przez nowolazurowa na bemowo.

Do zalatania zostaje tylko obrot przez sluzewiec wykonywany dzis przez 182.
Ja widzialbym tutaj 218 pompowane MOCNO w szczytach.
Wywalic to z wilanowskiej i spod GM, niech leci prosto postepu na boskerska jesli nawet nie dalej gdzies na poleczki/osmanska/cargo. Do tego zp postepu przynajmniej NZ dla czerwonych jadacych marynarska.
Experyment pt. dowozimy ludzi z metra na sluzewiec(GM) z wilanowskiej zamiast ze sluzewia/wierzbna nie udal sie, czas to panowie przyznac a nie marnowac tabor vide 401 (moze w mniejszym zakresie ale zawsze). Po wykoszeniu z mokotowa 186 (co bylo mega skucha ZTM) ruch pas na al.wilanowskiej (gm-pulawska) spadl dwukrotnie jak nie lepiej i to juz sie nie zmieni chyba ze podciagniecie 7xx z wilanowskiej na spartanska :F

Na poczatek takie zmiany wystarcza.
Potem mozna sie bawic dalej, czyli maglowac 107 po raz 154 kasowac 505 etc.
Sluzewiec bedzie jako tako dzialal.

Zeby ruszac 141 przydaloby sie przemeblowac dolny mokotow.
141 widzialbym w taki sposob, zreszta nie od dzis.
301->141 i na witolin.
162 -> chemska po trasie 141 na stegny/sluzewiec.
I duzy szachermacher na siekierkach/bernardynskiej, zeby nie powycinac ludziom busow do cywilizacji.
Ale to do innego tematu przy innej okazji.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 lis 2010, 19:15

ness pisze:162 -> chemska po trasie 141 na stegny/sluzewiec.
Strasznie długi potwór. Będzie casus znany z 117.
ness pisze:I teraz albo skleic to w jednego czarnucha z jakimstam tranzytowym potencjalem (szczegolnie jesli przez cybernetyki-17 stycznia) w relacji wilanow-okecie i tak zostawic.
Albo oprocz tego co wyzej podciagnac go z 17 stycznia/al.krakowskiej po trasie 106 na wole/bemowo (lekki potwor ale przy okazji klon 189).
Bemowsko-bielanska czesc 106 z okazji trama na powstancow jak wiadomo i tak leci do piachu.
Się znowu kolega rozpędził. Przecież to by było dłuższe od 189!

ness

Post autor: ness » 19 lis 2010, 19:21

Stegny 4 min wiecej rozkladowo, rzeczywiscie mega roznica.

Opcja a) czyli okecie wilanow bylaby ~2 krotsza niz 401
opcja b) taka sama jak 189 stad napisalem ze klon 189, gdzie sie zapedzilem?

Btw ktos kiedys postulowal 189 na chomiki pamietasz moze kto? :D
przypadkiem nie ktos na Zet :>
Skoro ja sie zapedzilem to co powiedziec o takich zapedach? :>

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 lis 2010, 19:25

Stegny to nieduża różnica. Służewiec już zasadnicza.
Sam idei 189 na Chomikach przyklaskiwałem. Ale dobrze, że to nie wyszło. Przecież nikt by tego potem nie wyrwał po wybudowaniu tramwaju. I choć byłby to potwór, to bardzo wysoka częstotliwość (wyższa niż obecna) miała dawać niezłą regularność. Na dwie bardzo mocne linie już miejsca nie ma. Brygad zresztą też, ale załóżmy, że przez chwilę od tego abstrahujemy.

ODPOWIEDZ