Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

TLG

Post autor: TLG » 03 gru 2008, 16:32

JacekM pisze:Właśnie przebudowywane są dwa kluczowe momenty - skrzyżowanie z Trasą AK
Z tego co wiem, to nic nie będą w tym grzebać.
JacekM pisze:Zwłaszcza że nie wiem, czy pieczy nad tym pierwszym węzłem nie przejmie GDDKiA.
Dyrekcja nie jest problemem, o ile w odpowiednim momencie uzgodni się z nią rezerwę na torowisko. To właśnie ma miejsce na Powstańców, gdzie w projekcie od razu wprowadzono wiadukt w ciągu pasa rezerwowego. A tak to radni Żoliborza nagle budzą się z ręką w nocniku.
Glonojad pisze:Czy to aby nie są posty do tematu "nowe trasy tramwajowe"?
Popieram postulat.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 03 gru 2008, 18:39

Tak na wsępie to rezerwa na Maczka i węźle Powązkowska ma podwójne przeznaczenie - tramwaj lub trzeci pas z możliwością przejścia na poziomie +1 nad Trasą AK.

Co do Powązkowskiej, sprawa nie jest zamknięta - wystarczy dobudować wiadukt po jednej stronie, zaś konstrukcje, która zostanie w środku przeznaczyć na tramwaj.

Dopieram Glona i TLG, w końcu sam offtopuje.

Ale wracając do planów niezrealizowanych, to może ktoś mi opowie o tramwaju na Górczewskiej :smile:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 gru 2008, 22:31

TLG pisze:
Glonojad pisze:Czy to aby nie są posty do tematu "nowe trasy tramwajowe"?
Popieram postulat.
Oto - jak widać - został on zrealizowany :)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

TLG

Post autor: TLG » 04 gru 2008, 16:10

humptyangel pisze:Tak na wsępie to rezerwa na Maczka i węźle Powązkowska ma podwójne przeznaczenie - tramwaj lub trzeci pas z możliwością przejścia na poziomie +1 nad Trasą AK.
Słyszałem tylko o tej drugiej opcji, że Maczka ma być poszerzana już po budowie trasy N-S, kiedy ma być przedłużona. Ale o tramwaju nie słyszałem. Z resztą niby Maczka idealnie pasuje na torowisko, budowa wiaduktu pomiędzy istniejącymi już obiektami to też nie jest problem. Dowcip zaczyna się dopiero na Powązkowskiej :D
humptyangel pisze:wystarczy dobudować wiadukt po jednej stronie, zaś konstrukcje, która zostanie w środku przeznaczyć na tramwaj.
Troszkę to przekombinowane. Ponadto trzeba by poszerzyć Powązkowską na całej długości. A nie wiem czy przewidziana jest rezerwa pod drugą jezdnię.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 04 gru 2008, 20:53

TLG pisze:Słyszałem tylko o tej drugiej opcji, że Maczka ma być poszerzana już po budowie trasy N-S, kiedy ma być przedłużona. Ale o tramwaju nie słyszałem. Z resztą niby Maczka idealnie pasuje na torowisko, budowa wiaduktu pomiędzy istniejącymi już obiektami to też nie jest problem. Dowcip zaczyna się dopiero na Powązkowskiej :D
No tak, ta druga opcja wynika właśnie z roli ciągu Maczka - Powązkowska - łącznik międzyobwodnicowy - OŚka, Obwodnica Ekspresowa i Obwodnica Miejska. Ale wg mnie pas drogowy jest tak szeroki, że można wpalantrować tam i tam i 3 pas. Racja, dalej trzeba będzie burzyć #-o

Dobra, powtórzę się, ale to gdzieś Bastian z Glonem poruszyli tramwaj na Górczewskiej - którędy dokładnie?
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 gru 2008, 21:01

humptyangel pisze:Dobra, powtórzę się, ale to gdzieś Bastian z Glonem poruszyli tramwaj na Górczewskiej - którędy dokładnie?
Środkiem.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

TLG

Post autor: TLG » 04 gru 2008, 21:04

Bastian pisze:Środkiem.
Mam jakiś rysunek inwentaryzacyjny skrzyżowania Powstańców i Górczewskiej, na którym są zaznaczone rozjazdy w kierunku centrum. Jak to znajdę niezwłocznie opublikuję.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 04 gru 2008, 21:13

To się akurat domyśliłem ;-) - pytanie: gdzie trasa ta miała się włączać w istniejącą sieć tramwajową. Tylko bez ironii proszę, bo ostatnio ciężko myślę #-o
Obrazek

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 04 gru 2008, 21:17

humptyangel pisze: To się akurat domyśliłem ;-) - pytanie: gdzie trasa ta miała się włączać w istniejącą sieć tramwajową. Tylko bez ironii proszę, bo ostatnio ciężko myślę #-o
Jak mnie pamięć nie myli to miała być przedłużona trasa od Kasprzaka - Przymasa Tysiąclecia.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 gru 2008, 21:20

Od Powstańców do Młynarskiej, czyli całość. To planowano wtedy, gdy zakładano metro pod Człuchowską. Nie wiem dokładnie, kiedy ta koncepcja została odłożona do koncepcja, ale w każdym razie chyba krótko przed przebudową Górczewskiej, bo byłem wtedy zaskoczony, że nie zostawia się rezerwy.

[ Dodano: 2008-12-04, 21:25 ]
Aha, nie jestem tego pewien w stu procentach, tak mi się wtedy wydawało. Być może była (też) koncepcja trasy krótszej, tylko od Prymasa do PŚ, jak wspomniał Flash.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 gru 2008, 10:14

Ta krótsza koncepcja była nawet przeanalizowana, pod nazwą "Budowa tramwaju szybkiego Jelonki - Gocław" czy jakoś tak.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 06 gru 2008, 11:36

Glonojad pisze:Ta krótsza koncepcja była nawet przeanalizowana, pod nazwą "Budowa tramwaju szybkiego Jelonki - Gocław" czy jakoś tak.
A którędy dokładnie? wiem, zadaję dziecinne pytania.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 gru 2008, 13:01

Gocław - WPT - Gagarina - Banacha - DWZ - Bema/Prymasa/Ordona - Górczewska.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 gru 2008, 17:43

Żadna Bema/Ordona. Na Prymasa wariantowanie polegało na przejściu przez:
a) Prymasa - Górczewska
b) Elekcyjna - Wolska
z rekomendacją dla Elekcyjnej bodajże.

Do tego wariantowano przejście przez Mokotów (Batorego vs. Rakowiecka), sprawę przesądziło dopiero Studium Wykonalności dla trasy Banacha - Wilanów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 06 gru 2008, 20:26

TLG pisze:
Mam jakiś rysunek inwentaryzacyjny skrzyżowania Powstańców i Górczewskiej, na którym są zaznaczone rozjazdy w kierunku centrum. Jak to znajdę niezwłocznie opublikuję.
ZTCP widziałem to na jakimś MPZP dla tamtego rejonu, przejście środkiem, na samym skrzyżowaniu moja pamięć zawodzi - alternatywnie albo była tam wrysowana pełna gwiazda albo bez jednego ramienia, niestety więcej nie mogę sobie przypomnieć.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

ODPOWIEDZ