O nazwach ulic

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 mar 2007, 15:23

Czy podobnie masz zmiar potraktować za 20 lat pracowników obecnego kontrwywiadu, czy ABW?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Tm

Post autor: Tm » 27 mar 2007, 15:25

a czy obecne agencje zastraszają, biją i zabijają? - no właśnie, więc może nie zadawaj dziecinnych pytań
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 mar 2007, 15:30

A czy całe SB to robiło? I czy ABW i inne tego w ogóle nie robią?
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Tm

Post autor: Tm » 27 mar 2007, 15:33

pawcio pisze:A czy całe SB to robiło? I czy ABW i inne tego w ogóle nie robią?
może zrozumiesz jak spojrzysz na to jakich kwantyfikatorów użyłeś, a teraz spróbuj zamienić je miejscami - widzisz różnicę?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 mar 2007, 15:36

Widzę. I wiem, że SB święta nie była. Sprzeciwiam się tylko potępianiu wszystkich w czambuł dla zasady.

Tm

Post autor: Tm » 27 mar 2007, 15:48

tak masz rację - sprawiedliwość jest pewną zasadą, a sprawiedliwe z pewnością nie jest, że funkcjonariusze SB dostają przywileje oficerskie za zwalczanie wolności

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 mar 2007, 16:03

Owszem. Ale sprawiedliwe nie jest także skreślanie wszystkich co do sztuki, co pracowali w SB.

Dennis

Post autor: Dennis » 27 mar 2007, 16:08

Tm pisze:może zrozumiesz jak spojrzysz na to jakich kwantyfikatorów użyłeś, a teraz spróbuj zamienić je miejscami - widzisz różnicę?
Różnica jest w skali zbrodniczej działalności. Kropka. A zatem jakiekolwiek próby przedstawiania sytuacji czarne/białe i wprowadzania rozwiązań stosujących odpowiedzialność zbiorową są z założenia chybione. Zarówno w tym, jak i każdym innym przypadku.

Tm

Post autor: Tm » 27 mar 2007, 16:21

och biedni kucharze(e tam to nie byli funkcjonariusze), biedni muzycy z orkiestry, same tragedie, znęcają się teraz nad tymi ludźmi jak tylko mogą, i dobrze! SB była siedliskiem najgorszego rodzaju mętów i odebranie części emerytur to i tak najdrobniejsza z możliwych kar, większość z nich powinna gnić w więzeniach, powtórzę raz jeszcze - wiedza o tym czym zajmowała się SB była powszechna, więc ktoś, kto decydował się wstąpić do tej służby, a potem lojalnie w niej służył był zwykłą szują i zdrajcą

Dennis

Post autor: Dennis » 27 mar 2007, 16:34

To jest biadolenie i demagogia godna nieudaczników zasiadających obecnie u sterów tego kraju, którzy sobie z problemem nie potrafią poradzić. Zbrodniarze z UB zasługują na kratki (wiem, że tak jest)? To ich wsadźmy. Osądźmy, udowodnijmy winę i ukarzmy :!: Ich i tylko ich. Ale oczywiście doktor Dudek zaraz powie, że trudno jest udowodnić, że materiały są niekompletne, że rozkradzione i zniszczone itp bzdety. Co więc? No jak to co? Gdzie drwa rąbią tam wióry lecą, a IV RP wymaga wyrzeczeń i ofiar. A może odbierzmy emerytury wszystkim, którzy pracowali w PRLu i budowali to "zbrodnicze państwo"? Ja się będę zawsze sprzeciwiał takim patologicznym działaniom. Takim, jak np. lista Wildsztajna. Moja teściowa się nań znalazła. Nigdy z UB nie miała żadnego związku. Jest pobożną katoliczką, głosowała w pierwszych wyborach na Wałęsę i znacznie bliżej jej zawsze było (a że już teraz nie jest, to inna sprawa) do Solidarności, niż PZPR. Ale na liście jest. I jej znajomi, działacze Solidarnościowi, mogą w tej chwili szybko i bez pierdół stwierdzić, że z pewnością na nich donosiła. No bo w końcu "ukradł", czy "jemu ukradli", co za różnica :evil:

Tm

Post autor: Tm » 27 mar 2007, 16:54

No jakby zaczęli ich wsadzać, to dopiero by sie podniosło biadolenie nieudaczników z Salonu, że mszczą się na staruszkach, że faszyzm, że koniec świata. Sprawa jest prosta - przywieje oficerskie dostaje się za wieloletnią służbę na rzecz państwa, ale państwa polskiego, a nie moskiewskiego.
Bardzo dobrze sie dzieje także z tego względu, że takie kreatury jak Salomon Morel i Helena Wolińska-Brus utracili emerytury, szkoda, że pierwszy z tych ludzkich śmieci zmarł.

a lista Wildsteina to:
była prywatna inicjatywą
była wyrazem desperacji wobec braku lustracji
zawiera nazwiska zarówno agentów, jak i inwigilowanych
nikt o niej nie mówi i nikomu nie postawiono zarzutów, że się na niej znajdował

Dennis

Post autor: Dennis » 27 mar 2007, 17:00

Tm pisze:państwa polskiego, a nie moskiewskiego
Przy takich założeniach, to dalsza "dyskusja" chyba nie ma większego sensu.
Pozdrawiam

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 27 mar 2007, 17:04

Tm pisze:ludzkich śmieci
Do tej pory można było czytać Waszą dyskusję z przyjemnością. Shame on you Tm. :(
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Tm

Post autor: Tm » 27 mar 2007, 17:31

JacekM pisze:Do tej pory można było czytać Waszą dyskusję z przyjemnością. Shame on you Tm. :(
przykro mi jeżeli Ty lub ktokolwiek inny źle to odebrał, zdaje sobie sprawę, że ciężko o gorszą obelgę, jednocześnie jednak nie umiem sobie wyobrazić gorszej rzeczy niż udział w morderstwach sądowych Akowców, bycie stalinowskim prokuratorem(i żeby było jasne, nie chodzi mi o zwykłego prawnika z sądu okręgowego), zresztą komendanta Auschwitzu uważam za takiego samego wyrzutka ludzkości, zdanie mam jakie mam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 mar 2007, 20:16

Tm pisze:niż udział w morderstwach sądowych Akowców, bycie stalinowskim prokuratorem(i żeby było jasne, nie chodzi mi o zwykłego prawnika z sądu okręgowego), zresztą komendanta Auschwitzu uważam za takiego samego wyrzutka ludzkości, zdanie mam jakie mam
i znowu wrzucasz wszystkich do jednego wora, akurat tutaj odnosisz się do wcale nienajdłuższego okresu funkcjonowania SB, choć oczywiście nie chodzi o to, że w pozostałych okresach było "zupełnie dobrze"
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ