O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
może zrozumiesz jak spojrzysz na to jakich kwantyfikatorów użyłeś, a teraz spróbuj zamienić je miejscami - widzisz różnicę?pawcio pisze:A czy całe SB to robiło? I czy ABW i inne tego w ogóle nie robią?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
Różnica jest w skali zbrodniczej działalności. Kropka. A zatem jakiekolwiek próby przedstawiania sytuacji czarne/białe i wprowadzania rozwiązań stosujących odpowiedzialność zbiorową są z założenia chybione. Zarówno w tym, jak i każdym innym przypadku.Tm pisze:może zrozumiesz jak spojrzysz na to jakich kwantyfikatorów użyłeś, a teraz spróbuj zamienić je miejscami - widzisz różnicę?
och biedni kucharze(e tam to nie byli funkcjonariusze), biedni muzycy z orkiestry, same tragedie, znęcają się teraz nad tymi ludźmi jak tylko mogą, i dobrze! SB była siedliskiem najgorszego rodzaju mętów i odebranie części emerytur to i tak najdrobniejsza z możliwych kar, większość z nich powinna gnić w więzeniach, powtórzę raz jeszcze - wiedza o tym czym zajmowała się SB była powszechna, więc ktoś, kto decydował się wstąpić do tej służby, a potem lojalnie w niej służył był zwykłą szują i zdrajcą
To jest biadolenie i demagogia godna nieudaczników zasiadających obecnie u sterów tego kraju, którzy sobie z problemem nie potrafią poradzić. Zbrodniarze z UB zasługują na kratki (wiem, że tak jest)? To ich wsadźmy. Osądźmy, udowodnijmy winę i ukarzmy
Ich i tylko ich. Ale oczywiście doktor Dudek zaraz powie, że trudno jest udowodnić, że materiały są niekompletne, że rozkradzione i zniszczone itp bzdety. Co więc? No jak to co? Gdzie drwa rąbią tam wióry lecą, a IV RP wymaga wyrzeczeń i ofiar. A może odbierzmy emerytury wszystkim, którzy pracowali w PRLu i budowali to "zbrodnicze państwo"? Ja się będę zawsze sprzeciwiał takim patologicznym działaniom. Takim, jak np. lista Wildsztajna. Moja teściowa się nań znalazła. Nigdy z UB nie miała żadnego związku. Jest pobożną katoliczką, głosowała w pierwszych wyborach na Wałęsę i znacznie bliżej jej zawsze było (a że już teraz nie jest, to inna sprawa) do Solidarności, niż PZPR. Ale na liście jest. I jej znajomi, działacze Solidarnościowi, mogą w tej chwili szybko i bez pierdół stwierdzić, że z pewnością na nich donosiła. No bo w końcu "ukradł", czy "jemu ukradli", co za różnica 
No jakby zaczęli ich wsadzać, to dopiero by sie podniosło biadolenie nieudaczników z Salonu, że mszczą się na staruszkach, że faszyzm, że koniec świata. Sprawa jest prosta - przywieje oficerskie dostaje się za wieloletnią służbę na rzecz państwa, ale państwa polskiego, a nie moskiewskiego.
Bardzo dobrze sie dzieje także z tego względu, że takie kreatury jak Salomon Morel i Helena Wolińska-Brus utracili emerytury, szkoda, że pierwszy z tych ludzkich śmieci zmarł.
a lista Wildsteina to:
była prywatna inicjatywą
była wyrazem desperacji wobec braku lustracji
zawiera nazwiska zarówno agentów, jak i inwigilowanych
nikt o niej nie mówi i nikomu nie postawiono zarzutów, że się na niej znajdował
Bardzo dobrze sie dzieje także z tego względu, że takie kreatury jak Salomon Morel i Helena Wolińska-Brus utracili emerytury, szkoda, że pierwszy z tych ludzkich śmieci zmarł.
a lista Wildsteina to:
była prywatna inicjatywą
była wyrazem desperacji wobec braku lustracji
zawiera nazwiska zarówno agentów, jak i inwigilowanych
nikt o niej nie mówi i nikomu nie postawiono zarzutów, że się na niej znajdował
przykro mi jeżeli Ty lub ktokolwiek inny źle to odebrał, zdaje sobie sprawę, że ciężko o gorszą obelgę, jednocześnie jednak nie umiem sobie wyobrazić gorszej rzeczy niż udział w morderstwach sądowych Akowców, bycie stalinowskim prokuratorem(i żeby było jasne, nie chodzi mi o zwykłego prawnika z sądu okręgowego), zresztą komendanta Auschwitzu uważam za takiego samego wyrzutka ludzkości, zdanie mam jakie mamJacekM pisze:Do tej pory można było czytać Waszą dyskusję z przyjemnością. Shame on you Tm.
- MeWa
- Cukiereczek
i znowu wrzucasz wszystkich do jednego wora, akurat tutaj odnosisz się do wcale nienajdłuższego okresu funkcjonowania SB, choć oczywiście nie chodzi o to, że w pozostałych okresach było "zupełnie dobrze"Tm pisze:niż udział w morderstwach sądowych Akowców, bycie stalinowskim prokuratorem(i żeby było jasne, nie chodzi mi o zwykłego prawnika z sądu okręgowego), zresztą komendanta Auschwitzu uważam za takiego samego wyrzutka ludzkości, zdanie mam jakie mam
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]