Linie nocne po reformie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 kwie 2008, 19:30

Frencher pisze:Po pierwsze bym postawił 2 warunki - zmiana trasy nie może pogorszyć obsługi komunikacyjnej gminy, oraz dodatkowe wozokilometry na terenie gminy, które powstaną w wyniku przedłużenia linii i zachowania obsługi na dotychczasowym poziomie muszą pokryć inne gminy, które są zainteresowane przedłużeniem linii.
O ile pierwszy warunek by nie podlegał żadnym negocjacjom, tak bym już w drugim przypadku byłbym skłonny iść na ustępstwa, aby jednak moja gmina pokryła część dodatkowych wozokilometrów. Chyba na tym ma właśnie polegają negocjacje.
Owszem, może i masz rację, ale to nie jest sprawa ZTM-u, tylko zainteresowanych gmin.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 02 kwie 2008, 19:35

pawcio pisze:Owszem, może i masz rację, ale to nie jest sprawa ZTM-u, tylko zainteresowanych gmin.
Dokładnie. Jak Zielonka się na to zgodziła, to jest problem jej władz i tym samym jej mieszkańców, którzy tę władzę wybrali. Może przy następnych wyborach się zastanowią, czy na tym polu sprawiły się źle (bo pogorszyła im się komunikacja nocna), czy sprawiły się dobrze (bo komunikacja nocna w ogóle się pojawiła).

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 02 kwie 2008, 19:36

Bastian pisze:
Frencher pisze:To, że władze Zielonki zgodziły się na pogorszenie oferty na swoim terenie, i na dodatek jeszcze za to płacić jak kiedyś, to tylko świadczy o kompetencjach tamtejszych włodarzy.
A jeszcze gorzej o nich świadczy fakt zapewnienia tejże komunikacji. Chyba że od czasu wprowadzenia tam linii nocnej władze Zielonki się zmieniły.
To że zapewniły linie nocną to dobrze. Tylko żeby jeszcze umieli obronić przed zmianami na gorsze to co już mieli.
Obawiam się, że następnym krokiem będzie wyprostowanie N62 przez Wyszyńskiego, na co pewnie będą naciski ze strony ZTM już niedługo. I zawsze będzie uzasadnienie dla Zielonki, że spadną koszty utrzymania linii na terenie gminy, bo zmniejszy się liczba wozokilometrów.
Analogiczna sytuacja jest zresztą obecnie w Ząbkach - linia tylko przemyka główną ulicą, z dala od większych osiedli - czyli pełni raczej taką funkcję symboliczną, na zasadzie że istnieje linia nocna w Ząbkach.

[ Dodano: 2008-04-02, 19:40 ]
Petroniusz pisze:
pawcio pisze:Owszem, może i masz rację, ale to nie jest sprawa ZTM-u, tylko zainteresowanych gmin.
Dokładnie. Jak Zielonka się na to zgodziła, to jest problem jej władz i tym samym jej mieszkańców, którzy tę władzę wybrali. Może przy następnych wyborach się zastanowią, czy na tym polu sprawiły się źle (bo pogorszyła im się komunikacja nocna), czy sprawiły się dobrze (bo komunikacja nocna w ogóle się pojawiła).
Ludzie raczej nie lubią zmian na gorsze, i są pamiętliwi w tych sprawach. Ciężko będzie wytłumaczyć, że kiedyś mieli pełnowartościową linie, a teraz im została taka karykatura.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 kwie 2008, 19:41

Taką samą rolę pełni N85 w Piastowie... I, nawiasem mówiąc, na przystanku Traugutta wysiada z N85 więcej osób niż jedzie dalej do Pruszka - i w większości pieszką na osiedla Dąbrowskiego i Ogińskiego zasuwa.

Acz dla propagandy WiecznegoBurmistrzaBrzezińśkeigo to pewnie wystarczy. No cóż, niestety nie będę miał możliwości zrecenzować go w następnych wyborach.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 02 kwie 2008, 20:02

Frencher pisze:na dodatek jeszcze za to płacić jak kiedyś
Wołomin i Kobyłka płacą za część odcinka w Ząbkach i w Zielonce. Na N62 musiało dojść do porozumienia 4 gmin, gdzie każda chciała płacić jak najmniej a dostać jak najwięcej. Gdyby wszyscy myśleli tak jak ty to N 62 nigdy nie zostałoby wydłużone. Ząbki nie chcą płacić za odcinek od ostatniego przysanku do granicy miasta, podobnie z Zielonką. Obecna trasa i podział kosztów to kompromis.Trudno zadowolić wszystkich w 100% Zresztą po ukończeni prac drogowych w Kobyłce linia pojedzie trasą przez północną część Kobyłki, a zatem problem omijania stacji w Zielonce w drodze powrotnej zniknie.
Obrazek

Szamot

Post autor: Szamot » 02 kwie 2008, 20:34

Drogi Frencherze.

Negocjacje negocjacjami, a czas płynie w jedna stronę. Ty bys stawiał warunki ze strony ZTM i bawil sie w przepychanki (skutkujące jak mniemam tym co napisał Florek w poście wyżej). Ja negocjując zrobiłbym nieco inaczej. Popatrzyłbym na ogólny bilans zysków i strat (wynikający chocby z wielkości osiedli znajdujących sie przy proponowanej trasie) i przedstawil sugestie do rozważenia podając warunki brzegowe. Po czym pozostawil sprawę STRONOM do uzgodnienia. Stronom w negocjacjach. Bo ZTM nia nie jest. Stawka za wozokilometr poza Warszawą jest stała, kto za nie zapłaci ustalaja strony, na podstawie wykorzystania produktu, który ZTM im proponuje. Zadaniem ZTM-u jest jedno. PRODUKT POD WZGLĘDEM INŻYNIERSKIM MA FUNKCJONOWAĆ PRAWIDŁOWO.(jeźdfzić zgodnie z rozkładem jazdy i wozic ludzi. A aby linia N62 funkcjonowała prawidłowo i wykonywała oba podjazdy w Zielonce, nie dojechałaby do największego osiedla w Wolominie.

Na miejscu gmin podjąłbym dokladnie taką decyzje jaka została podjęta (chodzi o strefę obsługi linii). Na szczęście nie musiałem tego robić.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 kwie 2008, 22:32

Moja szacowna koleżanka z Wołomina doniosła mi dziś, że przystanki N62 raczej się w mieście nie spodobały i zostały już dość mocno zdezelowane 8-(
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 09 kwie 2008, 22:59

Wczoraj w nocy wszystko było w porządku.... :neutral:
Obrazek

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 12 kwie 2008, 13:50

R-11 Kleszczowa pisze:Moja szacowna koleżanka z Wołomina doniosła mi dziś, że przystanki N62 raczej się w mieście nie spodobały i zostały już dość mocno zdezelowane 8-(
jakoś bujną wyobraźnie ma koleżanka, bo nic takiego nie zauważyłem a w Wołominie bywam często i widzę te przystanki.
Całuję Was w Wasze małe serduszka.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 25 kwie 2008, 19:56

Mała korekta N88
ZTM pisze: 2008-04-25 | Zmiana na trasie N88 | Od nocy z 1/2 maja 2008r. do odwołania zostają wprowadzone korekty w kursowaniu linii nocnej N88:
We wszystkich kursach w obu kierunkach autobusy linii N88 będą wykonywać podjazdy do przystanku Ogrody Działkowe na Skraju.
Ponadto linia N88 w kierunku Dw. Centralnego zostaje skierowana od skrzyżowania al. Krakowskiej i szosy Katowickiej przez Falenty (jak linia 706).

Teokryt

Post autor: Teokryt » 25 kwie 2008, 20:59

solaris8315 pisze:Mała korekta N88
Szkoda ze mała...
Jedynie pociesza fakt że to ma być "do odwołania" czyli może jest nadzieje że będzie wydłużenie. Gmina milczy wiec nic sie sam nie dowiem.
Tylko po co w takim razie N38 Które jest pokryte w zupełności przez N88.
Jakby Tych ogrodów działkowych nie mogło obsługiwać N38...
Obrazek

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 25 kwie 2008, 22:37

Ryoga pisze: Szkoda ze mała...
Dlaczego mała. Znakomity myk z tymi Falentami. Na pewno się tak przyda. A zmniejsza to radykalnie szanse na przedłużenie jej do Nadarzyna.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 26 kwie 2008, 2:41

=D> To właściwa reakcja na wcześnie kończące 124 =D>
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Teokryt

Post autor: Teokryt » 26 kwie 2008, 7:30

Colony pisze:Znakomity myk z tymi Falentami.
Mhm.
I bez przeróbki z N88 i N38 nic więcej zrobić sie nie da. Nadal uważam że N38 jadące do Pustej Pętli Okęcie jest idiotyczne i mogło by jechać na ogródki działkowe.

Zawsze może powstać N03 :)
Obrazek

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 26 kwie 2008, 14:00

Ryoga pisze:
Colony pisze:Znakomity myk z tymi Falentami.
Mhm.
I bez przeróbki z N88 i N38 nic więcej zrobić sie nie da. Nadal uważam że N38 jadące do Pustej Pętli Okęcie jest idiotyczne i mogło by jechać na ogródki działkowe.

Zawsze może powstać N03 :)
Chciałeś napisać N51 ;)

ODPOWIEDZ