No, wiesz, to nie ten wątek i pewnie utniesz go zaraz w najmniej spodziewanym miejscuMeWa pisze:Nie bardzo rozumiem / kojarzę?inż. Glonojad pisze:trasy NS niemal wyłącznie na obiektach (z unikatowym towarowym metrem na Jelonkach)
Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
humptyangel pisze:Wg prof. M. Kellesa-Krauza autobus opłaca się jedynie tam gdzie nie występują duże potoki pasażerskie i autobus ma być wg niego uzupełniłem kom. szynowej.
Na razie niewiele projektów profesora Kelles-Krauza (tak to się odmienia) zrealizowano.
- humptyangel
- Kontakt:
I raczej się nie zmieni bo prof. już niestety nie żyje. Poza tym co mają jego projekty do ekomomii rozwiązań komunkacyjnych.MZ pisze:Ten pan ma swój pogląd na komunikację, prawie niezmienny od ponad 30 lat.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
- Bastian
- Sułtan Maroka
Dokąd, u licha? Wzdłuż Wału Miedzeszyńskiego?MeWa pisze:Wybudowanie odnogi metra na Gocław nie wyklucza w przyszłości jej przedłużenia
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Chyba, że ring: przez Wisłę, Siekierki (te się mają zabudować, a przynajmniej nie słyszałem, że coś się w tej materii zmieniło), Sielce do centrum... Chorobcia, taką trasą mogłyby pojechać tramwaje z Pola Mokotowskiego, tylko ciut przydroga trasa na DWW by wyszła dla nich 
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Kurczę, człowieku, chcesz, żeby metro wyssało środki inwestycyjne miasa na najbliższe 40 lat? 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To czemu szukasz sensu w metrze na Gocław, skoro nawet MeWa przyznał, że jest to zaszłość urbanistyczna?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie szukam sensu w obecnie planowanym przebiegu, bo - jak powinieneś pamiętać - też jestem jego nieugiętym przeciwnikiem. Rozważam jedynie, że miałoby ono sens co najwyżej:
- jako część ringu (ale to na pewno nie teraz)
- albo jako szybki tramwaj (najlepiej w połączeniu z trasą Siekierki - DWZ, przedłużoną przez nasyp kolejowy na Żoliborz i Bródno) - także w formie ringu; tak, czy owak - to też zupełna fantastyka, choćby ze względu na sensowność ekonomiczną rycia tunelu tramwajowego*).
Budowaniu teraz metra na Gocław przez Olszynkę mówię "nie"!

*) Inna rzecz, że w takim układzie wystarczyłoby tramwaj z Siekierek przerzucić mostem do Fieldorfa, a potem puścić do Pl. Szembeka. Futurystyka, rzecz jasna, bo jest mnóstwo pilniejszych potrzeb.
- jako część ringu (ale to na pewno nie teraz)
- albo jako szybki tramwaj (najlepiej w połączeniu z trasą Siekierki - DWZ, przedłużoną przez nasyp kolejowy na Żoliborz i Bródno) - także w formie ringu; tak, czy owak - to też zupełna fantastyka, choćby ze względu na sensowność ekonomiczną rycia tunelu tramwajowego*).
Budowaniu teraz metra na Gocław przez Olszynkę mówię "nie"!
*) Inna rzecz, że w takim układzie wystarczyłoby tramwaj z Siekierek przerzucić mostem do Fieldorfa, a potem puścić do Pl. Szembeka. Futurystyka, rzecz jasna, bo jest mnóstwo pilniejszych potrzeb.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie wiem, czemuś się uparł na ten nasyp kolejowy, jego wykorzystanie jest równie odległe jak budowa metra na Gocław
.
Niemniej jestem gotów się o skrzynkę Okocimia Palnego założyć, że metro na Gocław w WPI się znajdzie, a tramwaje na Wilanów i Tarchomin - kosztujące połowę czy 1/3 tej ceny - nie.
Sensowność ekonomiczna rycia tunelu tramwajowego jest porównywalna z sensownością ekonomiczną rycia tunelu metra.
Niemniej jestem gotów się o skrzynkę Okocimia Palnego założyć, że metro na Gocław w WPI się znajdzie, a tramwaje na Wilanów i Tarchomin - kosztujące połowę czy 1/3 tej ceny - nie.
Sensowność ekonomiczna rycia tunelu tramwajowego jest porównywalna z sensownością ekonomiczną rycia tunelu metra.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Uparłem się, bo taka trasa idealnie wpisywałaby się w całą sieć tramwajową, co sam przyznałeś. A że nie mam żadnej mocy decyzyjnej, to mogę sobie pomarzyć, niezależnie od nikłego stopnia możliwości wyrwania tego nasypu kolejominż. Glonojad pisze:Nie wiem, czemuś się uparł na ten nasyp kolejowy, jego wykorzystanie jest równie odległe jak budowa metra na Gocław.
Też jest to dla mnie jasne. Stąd dopisek w poprzednim poście, wskazujący na "możliwość" realizacji bez bawienia się w tramwaje.inż. Glonojad pisze:Sensowność ekonomiczna rycia tunelu tramwajowego jest porównywalna z sensownością ekonomiczną rycia tunelu metra.
Obyś jej nie wygrał, ale ja z tobą się nie założę...inż. Glonojad pisze:Niemniej jestem gotów się o skrzynkę Okocimia Palnego założyć, że metro na Gocław w WPI się znajdzie, a tramwaje na Wilanów i Tarchomin - kosztujące połowę czy 1/3 tej ceny - nie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale realniejsze jest chyba jednak rozpatrywanie wytyczenia tramwaju na Żoliborz wzdłuż Tatarskiej i trasy Krasińskiego - zrobiłem ostatnio wizję lokalną i w obu przypadkach jest miejsce.Bastian pisze:Uparłem się, bo taka trasa idealnie wpisywałaby się w całą sieć tramwajową, co sam przyznałeś. A że nie mam żadnej mocy decyzyjnej, to mogę sobie pomarzyć, niezależnie od nikłego stopnia możliwości wyrwania tego nasypu kolejominż. Glonojad pisze:Nie wiem, czemuś się uparł na ten nasyp kolejowy, jego wykorzystanie jest równie odległe jak budowa metra na Gocław.
Do tego mdoernizacja Młynarskiej z wydzieleniem torowiska i, jak to mówi Pascal, voila
Różnica jest jednak taka, że dla tramwaju możesz się ograniczyć do tunelu tylko tam, gdzie jest on niezbędny... dlatego realizacja M3 jako szybkiego tramwaju (ale przez Saską Kępię i z odnogą do Zielenieckiej i dalej na Tarchomin) wydaje mi się tak kusząca... zwłaszcza, że można ją robić etapami (tzn. zacząć od kawałka prawobrzeżnego, podpiętego do Jerozolimskich). o tym chyba też już dyskutowaliśmy.Też jest to dla mnie jasne. Stąd dopisek w poprzednim poście, wskazujący na "możliwość" realizacji bez bawienia się w tramwaje.inż. Glonojad pisze:Sensowność ekonomiczna rycia tunelu tramwajowego jest porównywalna z sensownością ekonomiczną rycia tunelu metra.
Szkoda, bo bym z radością w tej sytuacji postawił komuś skrzynkę piwa.Obyś jej nie wygrał, ale ja z tobą się nie założę...inż. Glonojad pisze:Niemniej jestem gotów się o skrzynkę Okocimia Palnego założyć, że metro na Gocław w WPI się znajdzie, a tramwaje na Wilanów i Tarchomin - kosztujące połowę czy 1/3 tej ceny - nie.