Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 paź 2007, 23:09

MeWa pisze:
inż. Glonojad pisze:trasy NS niemal wyłącznie na obiektach (z unikatowym towarowym metrem na Jelonkach)
Nie bardzo rozumiem / kojarzę? :>
No, wiesz, to nie ten wątek i pewnie utniesz go zaraz w najmniej spodziewanym miejscu :p, ale był taki projekt, żeby w okoliczach Fortu Wola (gdzieś od Człuchowskiej), trasa NS szła bezpośrednio ponad torami kolei towarowej. Oznaca to przykrycie wykopu stropem co, w popularnym rozumieniu, można ująć jako płytkie metro :p

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 paź 2007, 0:16

humptyangel pisze:Wg prof. M. Kellesa-Krauza autobus opłaca się jedynie tam gdzie nie występują duże potoki pasażerskie i autobus ma być wg niego uzupełniłem kom. szynowej.
:arrow: Ten pan ma swój pogląd na komunikację, prawie niezmienny od ponad 30 lat.
Na razie niewiele projektów profesora Kelles-Krauza (tak to się odmienia) zrealizowano.

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 12 paź 2007, 7:44

MZ pisze: :arrow: Ten pan ma swój pogląd na komunikację, prawie niezmienny od ponad 30 lat.
I raczej się nie zmieni bo prof. już niestety nie żyje. Poza tym co mają jego projekty do ekomomii rozwiązań komunkacyjnych.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 paź 2007, 9:02

humptyangel pisze:I raczej się nie zmieni bo prof. już niestety nie żyje.
:arrow: Profesor Michał Kelles-Krauz żyje i ma się dobrze, o czym świadczy fakt, że mimo swojego wieku ma małe dziecko.

chiste

Post autor: chiste » 12 paź 2007, 10:13

inż. Glonojad pisze: Prokuratura? Przepis o rażącej niegospodarności.
Czy chodzi Tobie o art. 296 kodeksu karnego?
No dobra. Poproszę o konkretną odpowiedź. Na czym ta "rażąca niegospodarność" polega i kto powinien ponieść odpowiedzialność?
Wagen fahr!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 paź 2007, 10:30

MeWa pisze:Wybudowanie odnogi metra na Gocław nie wyklucza w przyszłości jej przedłużenia
Dokąd, u licha? Wzdłuż Wału Miedzeszyńskiego? :shock:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2007, 10:33

Do Karczewa co najmniej, inaczej najwyższych odległości międzyprzystankowych na najkrótszej gałęzi nie da się chyba wyjaśnić. :D

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 paź 2007, 10:43

Chyba, że ring: przez Wisłę, Siekierki (te się mają zabudować, a przynajmniej nie słyszałem, że coś się w tej materii zmieniło), Sielce do centrum... Chorobcia, taką trasą mogłyby pojechać tramwaje z Pola Mokotowskiego, tylko ciut przydroga trasa na DWW by wyszła dla nich ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2007, 10:47

Kurczę, człowieku, chcesz, żeby metro wyssało środki inwestycyjne miasa na najbliższe 40 lat? =;
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 paź 2007, 10:49

No właśnie nie chcę...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2007, 10:50

To czemu szukasz sensu w metrze na Gocław, skoro nawet MeWa przyznał, że jest to zaszłość urbanistyczna?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 paź 2007, 11:19

Nie szukam sensu w obecnie planowanym przebiegu, bo - jak powinieneś pamiętać - też jestem jego nieugiętym przeciwnikiem. Rozważam jedynie, że miałoby ono sens co najwyżej:

- jako część ringu (ale to na pewno nie teraz)
- albo jako szybki tramwaj (najlepiej w połączeniu z trasą Siekierki - DWZ, przedłużoną przez nasyp kolejowy na Żoliborz i Bródno) - także w formie ringu; tak, czy owak - to też zupełna fantastyka, choćby ze względu na sensowność ekonomiczną rycia tunelu tramwajowego*).

Budowaniu teraz metra na Gocław przez Olszynkę mówię "nie"! =; #-o

*) Inna rzecz, że w takim układzie wystarczyłoby tramwaj z Siekierek przerzucić mostem do Fieldorfa, a potem puścić do Pl. Szembeka. Futurystyka, rzecz jasna, bo jest mnóstwo pilniejszych potrzeb.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2007, 11:24

Nie wiem, czemuś się uparł na ten nasyp kolejowy, jego wykorzystanie jest równie odległe jak budowa metra na Gocław :p.

Niemniej jestem gotów się o skrzynkę Okocimia Palnego założyć, że metro na Gocław w WPI się znajdzie, a tramwaje na Wilanów i Tarchomin - kosztujące połowę czy 1/3 tej ceny - nie.

Sensowność ekonomiczna rycia tunelu tramwajowego jest porównywalna z sensownością ekonomiczną rycia tunelu metra.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 paź 2007, 12:30

inż. Glonojad pisze:Nie wiem, czemuś się uparł na ten nasyp kolejowy, jego wykorzystanie jest równie odległe jak budowa metra na Gocław :p .
Uparłem się, bo taka trasa idealnie wpisywałaby się w całą sieć tramwajową, co sam przyznałeś. A że nie mam żadnej mocy decyzyjnej, to mogę sobie pomarzyć, niezależnie od nikłego stopnia możliwości wyrwania tego nasypu kolejom ;)
inż. Glonojad pisze:Sensowność ekonomiczna rycia tunelu tramwajowego jest porównywalna z sensownością ekonomiczną rycia tunelu metra.
Też jest to dla mnie jasne. Stąd dopisek w poprzednim poście, wskazujący na "możliwość" realizacji bez bawienia się w tramwaje.
inż. Glonojad pisze:Niemniej jestem gotów się o skrzynkę Okocimia Palnego założyć, że metro na Gocław w WPI się znajdzie, a tramwaje na Wilanów i Tarchomin - kosztujące połowę czy 1/3 tej ceny - nie.
Obyś jej nie wygrał, ale ja z tobą się nie założę... :(

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2007, 12:36

Bastian pisze:
inż. Glonojad pisze:Nie wiem, czemuś się uparł na ten nasyp kolejowy, jego wykorzystanie jest równie odległe jak budowa metra na Gocław :p .
Uparłem się, bo taka trasa idealnie wpisywałaby się w całą sieć tramwajową, co sam przyznałeś. A że nie mam żadnej mocy decyzyjnej, to mogę sobie pomarzyć, niezależnie od nikłego stopnia możliwości wyrwania tego nasypu kolejom ;)
Ale realniejsze jest chyba jednak rozpatrywanie wytyczenia tramwaju na Żoliborz wzdłuż Tatarskiej i trasy Krasińskiego - zrobiłem ostatnio wizję lokalną i w obu przypadkach jest miejsce.
Do tego mdoernizacja Młynarskiej z wydzieleniem torowiska i, jak to mówi Pascal, voila ;)
inż. Glonojad pisze:Sensowność ekonomiczna rycia tunelu tramwajowego jest porównywalna z sensownością ekonomiczną rycia tunelu metra.
Też jest to dla mnie jasne. Stąd dopisek w poprzednim poście, wskazujący na "możliwość" realizacji bez bawienia się w tramwaje.
Różnica jest jednak taka, że dla tramwaju możesz się ograniczyć do tunelu tylko tam, gdzie jest on niezbędny... dlatego realizacja M3 jako szybkiego tramwaju (ale przez Saską Kępię i z odnogą do Zielenieckiej i dalej na Tarchomin) wydaje mi się tak kusząca... zwłaszcza, że można ją robić etapami (tzn. zacząć od kawałka prawobrzeżnego, podpiętego do Jerozolimskich). o tym chyba też już dyskutowaliśmy.
inż. Glonojad pisze:Niemniej jestem gotów się o skrzynkę Okocimia Palnego założyć, że metro na Gocław w WPI się znajdzie, a tramwaje na Wilanów i Tarchomin - kosztujące połowę czy 1/3 tej ceny - nie.
Obyś jej nie wygrał, ale ja z tobą się nie założę... :(
Szkoda, bo bym z radością w tej sytuacji postawił komuś skrzynkę piwa.

ODPOWIEDZ