Prawko i lewko

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 07 cze 2011, 14:48

Ale znaku ronda nie ma na wlocie od południowej Puławskiej. W ogóle znak ronda tam jest tylko od strony pętli. Tak więc nie do końca rozumiem co obowiązuje w punkcie kolizji:
1) Jeżeli punkt kolizyjny rządzi się regułami pierwszeństwa określonymi na wlotach to jest tak jak piszecie - B miał znak pierwszeństwa.
2) Jeżeli punkt kolizyjny rządzi się regułami ronda to wtedy chyba zewnętrzny pas (A) ma pierwszeństwo.
Aha, co do ustawienia samochodów: w końcowej fazie przed kropką jechały obok siebie (A na skrajnym prawym pasie, B na sąsiednim po lewej), potem B przyspieszył i władował się przed A i to A uderzył w B.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 cze 2011, 14:56

Daniel_FCB pisze:Ale znaku ronda nie ma na wlocie od południowej Puławskiej.
Rzeczywiście nie znalazłem go.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Rosa

Post autor: Rosa » 07 cze 2011, 18:09

Jeśli w wyniku długiej dyskusji nie wiadomo kto ma pierwszenstwo to nie co sie łudzic że kierowcy w ciągu sekundy sie tam zorientują :) Ot po prostu trzeba tam uważać na wszystkich bo może ten z boku jednak bedzie miał pierwszenstwo.

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 07 cze 2011, 18:27

Daniel_FCB pisze:Aha, co do ustawienia samochodów: w końcowej fazie przed kropką jechały obok siebie (A na skrajnym prawym pasie, B na sąsiednim po lewej), potem B przyspieszył i władował się przed A i to A uderzył w B.
A to jeśli tak, to moim zdaniem A miał pierwszeństwo, a B je wymusił.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 cze 2011, 7:43

Na pewno B zachował się nieuprzejmie ;)
A w ogóle to pojazd B powinien nie być na pasie wewnętrznym, skoro zjeżdża w pierwszą w prawo?
Jeśli nie było znaku ustąp pierwszeństwa, to pierwszy jechać miał prawo A jako ten z prawej.

Awatar użytkownika
SieneK

Post autor: SieneK » 08 cze 2011, 8:41

to i ja dorzucę ...

jeżeli auta jechały w sposób jak został przedstawiony na ilustracji to:
- po pierwsze nie ma możliwości aby pojazd A miał pierwszeństwo przed pojazdem B bez względu czy jest to skrzyżowanie czy skrzyżowanie o ruchu okrężnym
- po drugie pojazd B opuszczał skrzyżowanie z niewłaściwego pasa ruchu
tak czy inaczej winę ponosi kierujący pojazdem A za:
1. wymuszenie pierwszeństwa
2. spowodowanie kolizji
... życie jest jak koń mijający nas w galopie ...

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 08 cze 2011, 9:00

SieneK pisze:to i ja dorzucę ...
Nieprawda. Zobacz to skrzyżowanie na zumi.pl w widoku satelitarnym. Żółty tor jazdy jest ABSOLUTNIE prawidłowy

Awatar użytkownika
SieneK

Post autor: SieneK » 08 cze 2011, 9:05

yavorius pisze:
SieneK pisze:to i ja dorzucę ...
Nieprawda. Zobacz to skrzyżowanie na zumi.pl w widoku satelitarnym. Żółty tor jazdy jest ABSOLUTNIE prawidłowy
skoro tak, mam słabą rozdzielczość w pracy, to i tak wina leży po stronie A
... życie jest jak koń mijający nas w galopie ...

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 08 cze 2011, 17:14

hafilip84 pisze:to moim zdaniem A miał pierwszeństwo
SieneK pisze:to i tak wina leży po stronie A
#-o Aż żałuję, że nie wiem co orzekli panowie w niebieskim... Tak czy owak mam nadzieję, że zapewniłem godziwą rozrywkę tym pytaniem i dziękuję za dyskusję. ;)
Może kiedyś postawią/namalują coś co jasno określi pierwszeństwo w tym miejscu. Bo to, że oba tory jazdy są stosowane przez kierowców, można łatwo zauważyć.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 12 cze 2011, 20:30

Pytanie. Osoba X kupuje samochód i OC do niego. Powiedzmy, że w arkuszu OC wpisała, że jest jedynym jego użytkownikiem/właścicielem (dodatkowe pytanie - czy przy polisie OC jest tu znak równości?), ewentualnie że jeszcze osoba Y tym jeździ.
I co? X nie może pożyczać samochodu Z, który nie ma OC, bądź ma, ale np. na inny samochód?
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
IndeX148
Kontakt:

Post autor: IndeX148 » 12 cze 2011, 20:57

Jeśli X pożycza samochód Y, Z czy jeszcze komuś daje mu dowód rejestracyjny samochodu i polisę OC. Y, Z czy ktokolwiek inny musi się martwić o to aby mieć swoje prawo jazdy oraz w/w dokumenty i w jakichś ekstremalnych sytuacjach mieć pewność że właściciel pojazdu (X) potwierdzi że pożyczał auto tej osobie. Z tego co wiem to nie ma w OC wpisu że auto może użytkować tylko jedna osoba.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 12 cze 2011, 21:12

Polisa OC jest przypisana do auta. Ustawodawca nie zostawił ubezpieczycielom zbyt dużego pola manewru. Jeśli samochód jest ubezpieczony, to to ubezpieczenie działa bez względu na to, kto pojazdem kieruje.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 12 cze 2011, 22:18

A jak to jest w przypadku zgłoszenia kradzieży? Czy jeśli po fakcie ktoś narobi szkód moim skradzionym autem, to też z mojego OC idzie? Chyba nie?

Apropos prawka i umiejętności jazdy - jestem w Bukareszcie. Byłem tu z 1,5 miesiąca temu i (z pozycji pasażera) trochę się napatrzyłem na wyczyny autochtonów - powiem wam, że najdziksze manewry warszawskich przedstawicieli handlowych czy taksówkarzy to pikuś przy tym, co potrafią tutejsi stołeczni kierowcy ;) Teraz to ja jestem kierowcą (auto wypożyczone z tutejszymi "blachami" to przynajmniej nie trąbią) i zdecydowałem się wziąć pełne ubezpieczenie (zero odpowiedzialności finansowej z mojej strony) bo inaczej miałbym dodatkowy stres ;)
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 12 cze 2011, 22:21

Z tego co wiem, to idzie z twojej polisy i z twoich zniżek, a ponieważ auto było używane bez zgody właściciela, to ubezpieczyciel wypłaca odszkodowania, a potem regresem występuje do złodzieja, co by oddał wypłaconą na odszkodowania kasę.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 13 cze 2011, 21:37

Moje szczęście mi mówi, że jak weźmiemy OC na dwie osoby (ona i ja jako właściciele wozu), to wprawdzie zapłacimy więcej, ale dzięki temu po roku jej zniżki przejdą na mnie (przynajmniej część).
Prawda li to?

PS tylko na nią OC to ok. 700 zł, a tylko na mnie to ok. 3k zł :D
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

ODPOWIEDZ