Bilet wolnej jazdy a pensja w KM

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

bepe

Post autor: bepe » 26 maja 2013, 19:11

dzidek pisze:W pismach które od pewnego czasu krążą między MKP a pracodawcami spółek ZZ przedstawiły jasno punkty kompromisu gdzie chcą by pracownicy mieli bilet jak dotychczas za darmo a rodziny uprawnione do biletów płaciły 50 zł rocznie.
Taka informacja powinna zostać ujawniona, bo to trochę zmienia punkt widzenia.
dzidek pisze:Jakiego innego kompromisu oczekujesz?
Pracownicy na dotychczasowych zasadach, a do tego ewentualnie jakaś ulga wyłącznie dla członków najbliższej rodziny pracownika (małżonek i dzieci - żadnych rodziców, teściów, konkubin itp.). Nie wiem, czy forma analogiczna do biletu seniora jest właściwa (bilet seniora zresztą i tak jest zbyt tani), ale na pewno jest to jakiś pomysł.

Awatar użytkownika
eustachu

Post autor: eustachu » 26 maja 2013, 19:37

Czy wiadomo już kiedy będzie strajk? Jutro byłoby dobrze, bo nie dotarłbym na egzamin :-$ Weźcie to pod uwagę kochani kierowcy i inni pracownicy =P~
Poszukiwane: - #A015 #A077 #1021 #1061 #1069 #4900 #8108 #8159

metrowiec:)

Post autor: metrowiec:) » 26 maja 2013, 20:49

eustachu pisze:Czy wiadomo już kiedy będzie strajk? Jutro byłoby dobrze, bo nie dotarłbym na egzamin :-$ Weźcie to pod uwagę kochani kierowcy i inni pracownicy =P~
Jak bedzie po wypełnieniu procedury,by strajk był"legalny" to może za jakieś 2-3 miesiące np 2 września było by idealnie-inna opcja to w każdej chwili i tu raczej nie bedzie info na zewnątrz .

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 26 maja 2013, 21:06

eustachu pisze:Czy wiadomo już kiedy będzie strajk? Jutro byłoby dobrze, bo nie dotarłbym na egzamin :-$ Weźcie to pod uwagę kochani kierowcy i inni pracownicy =P~
](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 maja 2013, 22:04

bepe pisze:Tylko trzeba chcieć negocjować. A ZZ nie chciały. Jakby chciały, to by zaproponowały jakiś realny kompromis (właśnie w tym stylu).
Z czym miały negocjować? Z oświadczeniami pani prezydent do mediów? Bo na pierwsze negocjacje władze miasta łaskawie zgodziły się po pikiecie 14.05.
bepe pisze:Taka informacja powinna zostać ujawniona, bo to trochę zmienia punkt widzenia.
Przecież była. Coś mało interesujesz się tematem w którym się wypowiadasz....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 maja 2013, 22:07

Wziąłem urlop na jutro, może to pomoże?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 maja 2013, 22:10

Glonojad pisze:Wziąłem urlop na jutro, może to pomoże?
A ja wręcz przeciwnie... To też może pomóc :P
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

metron

Post autor: metron » 26 maja 2013, 23:38

bepe pisze:Ależ oczywiście, że tak. Tylko trzeba chcieć negocjować. A ZZ nie chciały. Jakby chciały, to by zaproponowały jakiś realny kompromis (właśnie w tym stylu).

Czy masz pojęcie o czym piszesz ???? Miasto wyszło z propozycją "nie do odrzucenia" czyli ze 100% odpłatnością za bilety nawet dla pracowników
Rozmowy zaczęły się dopiero po pikiecie. Może władze miasta liczyły na to że uda się po cichu, bez protestów przepchać tak niedorzeczny projekt
Masz podejście ekonoma z batem który traktuje pracownika jak niewolnika, marzy ci się praca bez żadnych praw za miskę ryżu ?????

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 maja 2013, 0:43

bepe pisze:
dzidek pisze:W pismach które od pewnego czasu krążą między MKP a pracodawcami spółek ZZ przedstawiły jasno punkty kompromisu gdzie chcą by pracownicy mieli bilet jak dotychczas za darmo a rodziny uprawnione do biletów płaciły 50 zł rocznie.
Taka informacja powinna zostać ujawniona, bo to trochę zmienia punkt widzenia.
Przecież ją wrzuciłem kilka stron wcześniej, wystarczy wątek czytać uważniej :roll:
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

bepe

Post autor: bepe » 27 maja 2013, 0:49

Widocznie mi umknęło, zdarza się.
MisiekK pisze:Bo na pierwsze negocjacje władze miasta łaskawie zgodziły się po pikiecie 14.05.
Czy przez ten tydzień ustalono cokolwiek?

I czy nadal są prowadzone jakieś rozmowy? Uchwałę można przecież zawsze zmienić.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 maja 2013, 0:53

Są prowadzone - z zarządami spółek, bo to na nich władza formalnie i w wypowiedziach problem zrzuciła.
I naprawdę nie sązę, żeby opcja lock-outu była potrzebna. Jakoś w komunikacji miejskiej straszak w postaci strajku nie jest nadużywany. Kiedy komunikacja stanęła ostatni raz z powodu strajku pracowników zbiorkomu?

bepe

Post autor: bepe » 27 maja 2013, 0:54

metron pisze:Masz podejście ekonoma z batem który traktuje pracownika jak niewolnika, marzy ci się praca bez żadnych praw za miskę ryżu ?????
Nie. Ale uważam, że należy korzystać z innych form protestu niż strajk. Np. nie mam nic przeciwko temu, aby prowadzić okupację gabinetu pani prezydent. Protest powinien uderzać w przeciwnika, a nie w Bogu ducha winnych postronnych.

[ Dodano: Pon 27 Maj, 2013 00:55 ]
MeWa pisze:I naprawdę nie sązę, żeby opcja lock-outu była potrzebna. Jakoś w komunikacji miejskiej straszak w postaci strajku nie jest nadużywany. Kiedy komunikacja stanęła ostatni raz z powodu strajku pracowników zbiorkomu?
Ale już w przypadku komunikacji kolejowej ta opcja jest nadużywana.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 maja 2013, 0:56

bepe pisze:Nie. Ale uważam, że należy korzystać z innych form protestu niż strajk. Np. nie mam nic przeciwko temu, aby prowadzić okupację gabinetu pani prezydent
Czym się zakończyła okupacja gabinetu pani prezydent przez kupców z podziemi Centralnego?

bepe

Post autor: bepe » 27 maja 2013, 0:56

MeWa pisze:
bepe pisze:Nie. Ale uważam, że należy korzystać z innych form protestu niż strajk. Np. nie mam nic przeciwko temu, aby prowadzić okupację gabinetu pani prezydent
Czym się zakończyła okupacja gabinetu pani prezydent przez kupców z podziemi Centralnego?
Nie wiem. A była prowadzona?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 maja 2013, 1:00

No i właśnie masz przykład jak jest z tą skutecznością...

ODPOWIEDZ