Ciepło!

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 lut 2016, 19:31

No więc właśnie, miała być śnieżyca i była śnieżyca.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ikarus
Kontakt:

Post autor: ikarus » 26 lut 2016, 15:46

Świeża dostawa śniegu.
Pozdrawiam. Szerokiej drogi.
Ikarus

Sebastian

Post autor: Sebastian » 26 lut 2016, 19:58

Śnieg dziś trochę popadał i to dość obficie, ale co z tego. Szybko znikał.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 04 mar 2016, 20:45

15 na 16 najgorętszych lat w historii pomiarów zdarzyło się w XXI wieku [NASA]. Ten szesnasty to 1998. Tymczasem styczeń 2016 był najgorętszym miesiącem (względem innych styczniów) [Slate Future Tense]. Przy czym ten rekord nie ustał długo, bo już został pobity, i to mocno, przez ostatni luty.

Także ten tego, niedługo w ogóle nie będzie śnieżnych zim w Polsce :]
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 04 mar 2016, 23:19

Ogólnie chyba na świecie temperatury rosną, a i prądy morskie się poprzestawiały (co widać na tych mapach) w związku z czym o zimach możemy zapomnieć, chyba że w maju. Za to czuję, że marzec i kwiecień będą marne. Obym się mylił.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 05 mar 2016, 11:44

Pytanie jeszcze jak się ma do tego El Niño i czy może już należy się spodziewać jego bardzo regularnego występowania.
Obrazek

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 mar 2016, 13:00

A El Nino to nie jest właśnie odwrócenie cyrkulacji prądów na Pacyfiku?
Ja ostatnio słyszałem o teorii ze największą rewolucję klimatyczna na Ziemi spowodowało zamknięcie przesmyku panamskiego i zaburzenie cyrkulacji prądów między Atlantykiem i Pacyfikiem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 05 mar 2016, 14:52

Zasadniczo El Nino ma wywoływać oziębienie w Europie poprzez oziębienie wód Atlantyku, gdyż jest prądem przeciwbieżnym. Tylko jak ma się pojawić oziębienie w Europie, skoro przesunięcie prądów na Morzu Północnym i dalej wywołuje jednostajny ciąg powietrza z południa, a nie z zachodu (a tylko wtedy wpływ El Nino byłby widoczny).

A z tym przesmykiem to ciekawa teoria, warto zgłębić.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
zxcvbnm

Post autor: zxcvbnm » 13 mar 2016, 0:16

Nie wiem, ale od wiosny 2013 mamy taką sytuację: cyrkulacja atlantycka w porze chłodnej która blokuje zimę zimą i mamy 5 miesięczną jesień, strefówka latem (pł-płd) i napływ powietrza PK, PZ w przyzwoitych ilościach (skutek: 14 dni z temp. powyżej 30 st. pod rząd w sierpniu ubiegłorocznym). Ja się zastanawiam ile lat polski klimat będzie umiarkowany, a kiedy już podzwrotnikowy?... Marzec narazie średni, ale zrobiłem prognozę (tak hobbystycznie) z której wynika 2 tyg. PZ w kwietniu i brak zimnych ogrodników w maju. Ogólnie szykuje się upalne lato, nawet bardziej niż poprzednie, jednak przeplatane burzami (powietrze Zwrotnikowo-Morskie). Ogólnie latem będzie blokada frontów, podobna do ubiegłorocznej, ale trwalsza. No i jeżeli mi się "fusy" sprawdzą to wybije 40-tka w okolicach Radomia. 20-30 lipca.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 13 mar 2016, 0:32

A w zimie będzie śnieg heeeej! Co by cepry przywiozły dudki heeej!
Obrazek

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 13 mar 2016, 0:36

Lato latem, najgorsze, że wiosna zapowiada się równie paskudna, co w zeszłym roku. Natomiast ostatnio widziałem prognozy, jakobyśmy mieli się w 2090 roku znaleźć dopiero w strefie podzwrotnikowej - co odpowiada dzisiejszemu południu Hiszpanii. Na ile są to prognozy trafne, nie mam pojęcia, do tego znacząco mniejsza liczba dni słonecznych w roku (110 zamiast ok. 300) sprawi, że wciąż będzie u nas nieco chłodniej niż tam, nie wiem tylko jakich opadów należy się spodziewać. Co ciekawe, nawet gdy już osiągniemy taki wzrost temperatury, prawdopodobnie nie będzie to szczyt możliwości naszej planety, w mezozoiku było jeszcze cieplej. Warto przy tym odnotować, że ocieplenie klimatu będzie dotyczyć głównie półkuli północnej, a południowa pozostanie na obecnym poziomie temperatur (z minimalnym wzrostem). Niemniej taki wzrost temperatur może wywołać pustynnienie dużych obszarów takich państw jak Turcja czy Hiszpania (no, tam to już do pustynie niewiele brakuje). Jednym słowem wszystko wskazuje na to, że ciekawie się zrobi jeszcze za naszego życia.

A jak będą tak zawzięcie kosić puszczę amazońską, to nawet nie zdążymy się dobrze zestarzeć zanim to nastąpi...

Sebastian

Post autor: Sebastian » 13 mar 2016, 20:42

Poc Vocem pisze:
Warto przy tym odnotować, że ocieplenie klimatu będzie dotyczyć głównie półkuli północnej, a południowa pozostanie na obecnym poziomie temperatur (z minimalnym wzrostem).
Marne pocieszenie. Wynika to najpewniej z tego, że na półkuli południowej jest mniej lądów a więcej oceanu, który wolniej się nagrzewa (i stygnie) co w rezultacie dla całej półkuli skutkuje niższymi temperaturami średnimi.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 13 mar 2016, 21:10

Raczej to na półkuli północnej jest więcej źródeł CO2, które niezbyt szybko dyfunduje przez równik. Ponadto ocieplenie najszybciej postępuje w Arktyce, gdzie kilkumetrowy lód topnieje i odsłania ciemną wodę. Na Antarktydzie lód ma kilka kilometrów i trochę potrwa, zanim stopnieje.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 13 mar 2016, 21:20

A i tak prędzej czy później przyjdzie lodowiec.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 13 mar 2016, 22:17

zxcvbnm pisze:No i jeżeli mi się "fusy" sprawdzą to wybije 40-tka w okolicach Radomia. 20-30 lipca.
:arrow: Dzięki za pocieszenie! :evil: Mam nadzieję, że to się jednak nie sprawdzi.

ODPOWIEDZ