Babice i okolice
Moderator: Wiliam
Tak mi przeszło przez myśl... Przeczytałem komentarz na fb o tym, że po otwarciu II linii metra w całości odcinek tramwajowy do Os. Górczewska będzie trzeba zlikwidować. I tak się zastanawiam... kiedyś słyszałem pomysły o przedłużeniu linii tramwajowej do... Starych Babic. Jest tam wąskie gardło gdzie autobusy utykają w korkach. Może to nie byłby taki głupi pomysł na wykorzystanie w ten sposób tego ogryzka tramwajowego?
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Przy obecnym ustawodawstwie w Polsce jest to niemal całkowicie sci-fi, prędzej DW580 doczeka się poszerzenia
A samego ogryzka do OSG obawiam się że nikt nie ruszy, mimo że byłoby to całkiem logiczne, wskazane i sensowne
A samego ogryzka do OSG obawiam się że nikt nie ruszy, mimo że byłoby to całkiem logiczne, wskazane i sensowne
Rozszerzysz myśl o ustawodawstwie? Jak np. Konstantynów czy Lutomiersk sobie poradziły?
Lutomiersk tak sobie poradził, że od 2019 roku tam tramwaj nie dociera i pomimo tego, że większość mieszkańców chciałaby powrotu tramwaju to raczej nie nastąpi.
- fik
- Naczelne Chamidło
Konstantynów to był budowany w Rosji, nie wiem, czy to najlepszy pomysł
Nakłady inwestycyjne na szynę są tak wysokie, że ciężko spodziewać się, że gmina wiejska z wianuszka będzie w stanie ponieść ten koszt.
Also, organizacyjnie to w sumie średni pomysł, wszystkie 719 i 714 będą cały czas musiały jeździć do Warszawy, bo pasażerowie z Leszna i Lipkowa będą słusznie oczekiwali dowozu do metra. W efekcie albo się potnie istniejące linie i ograniczy częstotliwości za Babicami, albo będzie się utrzymywać nadpodaż na odcinku Babice - Metro.
Also, organizacyjnie to w sumie średni pomysł, wszystkie 719 i 714 będą cały czas musiały jeździć do Warszawy, bo pasażerowie z Leszna i Lipkowa będą słusznie oczekiwali dowozu do metra. W efekcie albo się potnie istniejące linie i ograniczy częstotliwości za Babicami, albo będzie się utrzymywać nadpodaż na odcinku Babice - Metro.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Nijak, te trasy powstały w zupełnie innych realiach polityczno-gospodarczych.
No i przy całym szacunku do mieszkańców Lutomierska, wydawanie setek milionów złotych na infrastrukturę tej klasy do małego miasteczka całkowicie mija się z celem
A ja jednak będę się upierał że to byłoby bardzo ciekawe (także jako pewnego rodzaju atrakcja turystyczna że tramwaj podmiejski). Oczywiście pomijając kwestie finansowe, które - mam świadomość - że mogą być nie do przeskoczenia. Ale to wcale nie musi oznaczać dla Starych Babic dwukrotnej przesiadki. Tramwaj mógłby jechać ze Starych Babic, Górczewską, Powstańców Śląskich, Połczyńską i dalej. Nie dublowałby metra, co najwyżej zapewnił przesiadkę. W ten sposób zyskałby też P+R w Starych Babicach co by troszkę dodatkowo odkorkowało dojazd do Warszawy.
Tak, wiem, pomysł dość kontrowersyjny, mało realny i w ogóle. Mimo wszystko ja bym go tak zupełnie nie odrzucał.
Tak, wiem, pomysł dość kontrowersyjny, mało realny i w ogóle. Mimo wszystko ja bym go tak zupełnie nie odrzucał.
Na Warszawskiej nie zmieści się nawet jednotor.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tramwaj do Babic (a nawet Leszna) był rozważany, ale w formule lekkiej kolejki w śladzie tzw. nowej 580.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
-
Stary Pingwin
Zastanawiam się, jak przed wojną zbudowano tramwaj na Okęcie, Wyścigi, Boernerowo i Wilanów. To były linie podmiejskie, z odmienna taryfą.
miłośnik 13N
Przed wojną autobusy i samochody nie były jeszcze tak popularne oraz jakość dróg często była na dramatycznie niskim poziomie.
-
Stary Pingwin
Ten ogryzek może być przydatny przy okazji różnych zamknięć, awarii czy remontów na Powstańców.Autobus Czerwon pisze: ↑10 cze 2025, 21:49A samego ogryzka do OSG obawiam się że nikt nie ruszy, mimo że byłoby to całkiem logiczne, wskazane i sensowne