Tabor SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
hmm zawsze mnie to fascynowało. Co jest przyczyną tego braku ustandaryzowania wysokości peronów i wejść do pociągów?
Teraz niby obowiązują określone wysokości, ale czemu potem i tak okazuje się, że nadal jest różnica wysokości między nowym pociągiem a peronem, nie da się tego pokonać bez schodka, albo jest duży odstęp?
Czemu nie da się wyrównać i dopasować peronów do pociągów - tak jak np. w metrze?
Teraz niby obowiązują określone wysokości, ale czemu potem i tak okazuje się, że nadal jest różnica wysokości między nowym pociągiem a peronem, nie da się tego pokonać bez schodka, albo jest duży odstęp?
Czemu nie da się wyrównać i dopasować peronów do pociągów - tak jak np. w metrze?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
W warszawie i okolicy to faktycznie tak budowano. Kiedyś.
Dziś niektóre ciężko przebudować (Centralna, Śródmieście), a inne się przebudowuje na nowe standardy (E20, E65) i tak to wychodzi.

Gorzej z peronami 600 - musi być stopień, lub pojazd niskopodłogowy, a to oznacza brak kompatybilności z peronami 760 i wyższymi... no i tak w kółko.
Flirty i Elfy mają te swoje 800mm i dobrze się z nich korzysta na E20, będzie dobrze na E65, ale sporo gorzej na średnicy. Z 19We dobrze się korzysta na średnicy, a gorzej na E20.
A perony na otwockiej to nie wiem jakie wysokości spełniają - każdy inny, do tego nie ma skrajni (wagony z Rosji i Ukrainy omijają tą linię), niektóre się zapadły, w innych miejscach tory się zapadły, a w jeszcze innych tory lekko podniesiono (owa Falenica) i cała linia nie trzyma już dawno jednego standardu.
Same problemy.
Dziś niektóre ciężko przebudować (Centralna, Śródmieście), a inne się przebudowuje na nowe standardy (E20, E65) i tak to wychodzi.
No nie. Perony 760 pasują do pojazdów z podłogą 760-800 w końcuMeWa pisze:i tak okazuje się, że nadal jest różnica wysokości między nowym pociągiem a peronem,
Gorzej z peronami 600 - musi być stopień, lub pojazd niskopodłogowy, a to oznacza brak kompatybilności z peronami 760 i wyższymi... no i tak w kółko.
Flirty i Elfy mają te swoje 800mm i dobrze się z nich korzysta na E20, będzie dobrze na E65, ale sporo gorzej na średnicy. Z 19We dobrze się korzysta na średnicy, a gorzej na E20.
A perony na otwockiej to nie wiem jakie wysokości spełniają - każdy inny, do tego nie ma skrajni (wagony z Rosji i Ukrainy omijają tą linię), niektóre się zapadły, w innych miejscach tory się zapadły, a w jeszcze innych tory lekko podniesiono (owa Falenica) i cała linia nie trzyma już dawno jednego standardu.
Same problemy.
Ale dlaczego - perony na średnicy są niższe, czy wyższe? Gdyby były niższe, to dobrze, jeśli pociąg ma podłogę niżej, a może być też tak, że podłoga pociągu jest niżej niż peron? Zaraz, jak przez mgłę sobie przypominam, że może i tak (dawno pociągiem nie jechałem, a już podmiejskim, to naprawdę chyba za tzw. Komuny), ale to trąci lekkim absurdem, kiedy na peron, trzeba się wspinać z pociągu. Ale znów jak jest peron za wysoki, to ten dodatkowy schodek, który się z Newagów wysuwa, w niego uderzy i się przecież popsuje - zresztą coś takiego słyszałem, że się stało przy 19We, bodajże. A to jakiś absurd.przewoz pisze:Flirty i Elfy mają te swoje 800mm i dobrze się z nich korzysta na E20, będzie dobrze na E65, ale sporo gorzej na średnicy. Z 19We dobrze się korzysta na średnicy, a gorzej na E20.
Zapytaj projektantów średnicy...fraktal pisze:Ale dlaczego - perony na średnicy są niższe, czy wyższe?
przecież tak nawet jest, co opisałem wyżej.fraktal pisze: a może być też tak, że podłoga pociągu jest niżej niż peron
Było, na Zachodnim, ale było związane z brakiem skrajni w niektórych torach. PLK naprawiła sprawę, lekko odsunęła tory. Z resztą nie tylko z 19We były problemy. Chyba każdy pojazd, który ma jakiekolwiek stopnie ruchome miał u nas w Polsce problemy...fraktal pisze:zresztą coś takiego słyszałem, że się stało przy 19We, bodajże
Różnica wysokości między peronem Śródmieścia, a podłogami 19WE i Flirta/Elfa jest chyba taka sama. Nie rozumiem czemu niektórym przeszkadza sam fakt, że pociąg jest niżej...
Za to wyobraźcie sobie że w 19WE nie zadziałają schodki w Rembertowie. Ktoś sobie pod naporem tłumu nogi połamie...
Więc raczej to 19WE nie nadaje się na S2, niż Elf na S1. I w sumie dobrze. Niech pojemne składy 2x19WE robią dwa najcięższe kursy z Pruszkowa rano. Na S2 pojedyncze Elfy XXL spokojnie wystarczą.
Za to wyobraźcie sobie że w 19WE nie zadziałają schodki w Rembertowie. Ktoś sobie pod naporem tłumu nogi połamie...
Więc raczej to 19WE nie nadaje się na S2, niż Elf na S1. I w sumie dobrze. Niech pojemne składy 2x19WE robią dwa najcięższe kursy z Pruszkowa rano. Na S2 pojedyncze Elfy XXL spokojnie wystarczą.
Na szczęście z tego co widzę jest uzależnienie - brak wysuniętego schodka = brak otwartych drzwi.zofey pisze:Za to wyobraźcie sobie że w 19WE nie zadziałają schodki w Rembertowie. Ktoś sobie pod naporem tłumu nogi połamie...
Myślę, że jak reszta taboru przybędzie i w końcu opuszczą nasz EN57 z Trójmiasta, taka chwila nastanie.zofey pisze:Niech pojemne składy 2x19WE robią dwa najcięższe kursy z Pruszkowa rano.
Bo wychodząc z pociągu jest wyżej?zofey pisze:Różnica wysokości między peronem Śródmieścia, a podłogami 19WE i Flirta/Elfa jest chyba taka sama. Nie rozumiem czemu niektórym przeszkadza sam fakt, że pociąg jest niżej...(...)
I nie każdy jest pełnosprawny? Nie, nie tylko wózek inwalidzki. Na przykład kule też. Miałeś kiedyś nogę w gipsie?
Głośno ludzie z SKM-ki mówią ze muszą oddać do Trójmiasta EN57 do końca sierpnia. Jeden czy dwa zresztą już pojechały.eMeLPe pisze:zjedźcie na ziemię, panowie...przewoz pisze:[...] Myślę, że jak reszta taboru przybędzie i w końcu opuszczą nasz EN57 z Trójmiasta, taka chwila nastanie.![]()
![]()
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach