Korekta taryfy - 2011
Moderator: JacekM
- R-9 Chełmska
Czy w POPie mogę anulować bilet na karcie? Okazało się, że jakimś totalnym zrządzaniem losu mam ważny do 16.08, a bym go sobie tuż przed tym dniem anulował i naładował dwa nowe...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Jest (w każdym bądź razie jeszcze jakiś czas temu tak było) coś takiego że można zwrócić, ale płaci się za to 20% wartości biletu i to jest często nieopłacalne. Jak byś zwrócił np. 10 sierpnia, to z puli biletu (jak masz za 78 zł) zwrócą Ci tylko za te 6 dni, ale ty będziesz musiał zapłacić za to 20% wartości całego biletu (czyli 20% z 78 zł).

- R-9 Chełmska
chester pisze:A nie potrąca się tylko od niewykorzystanej części kontraktu?
§ 34.
Dopuszcza się zwrot biletów z pobraniem należności za następujące rodzaje biletów:
1) aktywowane bilety długookresowe i długookresowe na 1 linię, z tym, że wartość biletu pomniejsza się opłatę manipulacyjną w wysokości 20% wartości nominalnej biletu, pozostałą kwotę dzieli się przez liczbę dni, na jakie zakodowany został bilet. Kwotę do zwrotu ustala się mnożąc uzyskany iloraz przez liczbę pozostałych dni, licząc od dnia zwrotu biletu do ostatniego dnia jego ważności,
Taryfa przewozowa: http://www.ztm.waw.pl/?c=132&l=1#7
Najprościej to chyba 15 by było po prostu załadowac i aktywować nowy kontrakt (albo dwa)Stary się sam usunie. Strata praktycznie żadna (jeden dzień), do zrobienia w każdym automacie bez fatygowania się gdiześ tam do ZTM-u.R-9 Chełmska pisze:Czy w POPie mogę anulować bilet na karcie? Okazało się, że jakimś totalnym zrządzaniem losu mam ważny do 16.08, a bym go sobie tuż przed tym dniem anulował i naładował dwa nowe...
Popatrz, jaka franca!
Zawsze można stary kontrakt wymazać poprzez wgranie najtańszego możliwego biletu (dobowy ulgowy?) na kartę, aktywowanie go w najbliższej bramce metra*, wgranie nowego kontraktu na trzy miesiące, aktywowanie go w tejże najbliższej bramce metra i wgranie kolejnego kontraktu na trzy miesiące.MichalJ pisze:Jeśli załadujesz taki sam kontrakt na kartę, to on się sam aktywuje i starego przecież nie usunie, tylko przedłuży. I już kolejnego nie dograsz.
*Proponuję bramkę metra, bo koło bramek na ogół są biletomaty, więc można tę dziwną, opisaną przeze mnie operację, wykonać w miarę szybko.