Solarisy A8, U12 i U18 - dostawa 2008+2009
Pierwsze pięc sztuk kolejnych U18 dla MZA już jest powoli na ukończeniu, planowana data dostarczenia ich do Warszawy to początek września. Cała dwudziestka oprócz systemu gaśniczego komory silnika o którym dalej, mają również nową klapę chłodnicy która zapewnia lepsze wietrzenie. Co do systemu gaśniczego który jak się juz uruchomi planowo, albo i nie to cały silnik będzie się nadawał do wymiany
Więc znając naszych mechaników to coś spierniczą i może być wesoło 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z tym silnikiem to ciekawe - a jak się włączy niepotrzebnie ('na wszelki wypadek', przeczulony czujnik) to co będzie?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Po pierwsze na ukończeniu jest osiem sztuk.Flash8222 pisze:Pierwsze pięc sztuk kolejnych U18 dla MZA już jest powoli na ukończeniu, planowana data dostarczenia ich do Warszawy to początek września. Cała dwudziestka oprócz systemu gaśniczego komory silnika o którym dalej, mają również nową klapę chłodnicy która zapewnia lepsze wietrzenie. Co do systemu gaśniczego który jak się juz uruchomi planowo, albo i nie to cały silnik będzie się nadawał do wymianyWięc znając naszych mechaników to coś spierniczą i może być wesoło
Po drugie wyniki testu systemu przeciwpożarowego w silnikach wysokoprężnych (dieslach).
- po pojawieniu się wysokiej temperatury średnio około 150 stopni C (14 czujników ciepła).
- system odcina dopływ prądu do całej sekcji B (su18) lub cały prąd (su15 i mniejsze)
- system odcina dopływ paliwa
- system gasi silnik i wszystkie podzespoły pracujące z silnikiem (sprężarki itp.)
- system uruchamia 28 zraszaczy proszkowych rozmieszczonych w komorze silnika
- proszku jest 87 kg który wystarcza na dobre 2-3 minutowe pokrycie (gaszenie) całej komory silnika dość długo choć gaśnicą standardową gasi się tylko pół minuty i nic nie daje.
- ( w wersji prototypowej butla z proszkiem 50 kg była za mała )
- rozlokowano tak zraszacze proszkowe by komora silnika była pokrywana równomiernie proszkiem gaśniczym (w uzgodnieniu ze strażakami daje to najlepszy efekt)
- po ugaszeniu wozu przez takowy system wystarczy umyć silnik, usunąć usterkę, oczyścić lub wymienić zraszacze, wymienić butle z proszkiem, zresetować błędy w komputerze powstałe na skutek pożaru i na przód.
- koszt nie wielki a autobus może być uratowany (choć nikt nie pomyślał że nie koniecznie tylko w silniku wybuchnąć może pożar ale ten system był dla Zjed. Emiratów Arabskich gdzie silniki przechodzą prawdziwy test).
- po takim teście w Bolechowie solarka po umyciu silnika i po obsłudze przez mechaników bez problemu odpaliła i została wysłana do kontrahenta.
„Wazeliniarze są najgorsi. Niżej postawieni mają przez nich przerąbane, a z szefów robią kretynów.”
„Nic tak nie bezcześci człowieka, jak dobrowolne poddaństwo i łaszenie się do cudzej stopy.”
„Nic tak nie bezcześci człowieka, jak dobrowolne poddaństwo i łaszenie się do cudzej stopy.”
Tak właśnie działa system gaśniczy w wielu przypadkach i właśnie dlatego jest stosowany wyłącznie tam gdzie to jest naprawdę konieczne np. w lotnictwie czy sprzęcie bojowym. W autobusie miejskim jest to naprawdę wyrzucenie pieniędzy w błoto.Flash8222 pisze:Co do systemu gaśniczego który jak się juz uruchomi planowo, albo i nie to cały silnik będzie się nadawał do wymiany
Dzisiaj byłem w fabryce i wiem ile wozów stało na dużym placu gdzie montowano już wyświetlacze... Reszta wozów czyli ok. 6 sztuk jest w różnym stanie i czekają np. zamontowanie układu kierowniczego, lakierowanie, doposażenie wnętrza czy zamontowanie instalacji elektrycznej...beni pisze:Po pierwsze na ukończeniu jest osiem sztuk.
- Drivter1234
Co do systemu gaśniczego to zapewne będzie tak jak z tym że nowe solarki miały " gadać " znając życie to nasi mechanicy się do tego zabiorą i będzie po temacie, poza tym jak ktoś dobrze wspomniał... co gdy jakaś czujka się zepsuje ? A jak wiemy nowe solarisy mają to do siebie że komputery czasem głupieją, i dobrze będzie jak tylko się wyświetli info na monitorze że coś nie tak, co gdy w zgłupieją i czujki się same odpalą
?? Może być ciekawie....
A swoją drogą wie ktoś jakie dostaną numery i gdzie trafią ??
- Drivter1234
No to czekamy na 8888!Flash8222 pisze:Numery będą kontynuowane z puli 88XX. Wozy w ilości 7 lub 8 sztuk na R-7 Woronicza a reszta na R-6 oraz R-10.
A czy ktoś może potwierdzić dostawę kolejnych 20 sztuk, o której była mowa po pożarze gniota, np. tu:
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1610027,wiadomosc.html
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Znaczy się, na R-11 wciąż trupiarnia...Flash8222 pisze:Numery będą kontynuowane z puli 88XX. Wozy w ilości 7 lub 8 sztuk na R-7 Woronicza a reszta na R-6 oraz R-10.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ale może będą, są info o "kompleksowej modernizacji zajezdni Ostrobramska i Kleszczowa":
http://infobus.pl/text.php?id=25672&from=tag
http://infobus.pl/text.php?id=25672&from=tag