Flixbus (d. PolskiBus)

Moderator: JacekM

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 29 mar 2012, 16:44

Wolfchen pisze:Zresztą, cenowo z pociągami wygrywa PB. I czasowo z nocnymi także...
Jak już wreszcie skończą modernizację E65 i rzeczywiście pociąg będzie jechał 2.5-3h (wedle zapowiedzi), to kolej będzie na jak najbardziej wygranej pozycji, jeśli zaproponuje rozsądne ceny biletów (tj. do 60 PLN w TLK + Ex/EIC za milijon, ale lepszy standard).
Bo nie bardzo rozumiem wtedy upór desperatów (chyba, że ktoś ma miesięczne dochody na poziomie 1.5k, to ok :P )jadących autobusem prawie 6h, skoro będzie można ponad 2x szybciej i niewiele drożej.

Niech PB korzysta, póki może. Za 3 lata będą jeździć na tej trasie pewnie 2 razy dziennie.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 29 mar 2012, 16:45

Dobrze słyszałem, że nie da się sprawdzić, czy pula miejsc [na EC] nie uległa wyczerpaniu, bez faktycznego zakupu biletu :>
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 mar 2012, 16:45

BJ pisze:Bo nie bardzo rozumiem wtedy upór desperatów
BJ - sam widzisz w tym temacie, że dla niektóych już nawet 6 zł to wielka różnica i powód do zmienienia przewoźnika :P
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 29 mar 2012, 16:46

MeWa pisze:Ciekawe, jak wtedy będzie się kształtował popyt na autobusy, choć podejrzewam, że na pewno będzie multum osób, którym cena ogdrywa jedyne znaczenie, więc PB nie zginie na tej trasie.
Do Krakowa i Katowic masz atrakcyjne połączenie kolejowe i chyba tłumów w relacji Wwa-Krk w PB nie ma...

Poza tym, gdyby aż tylu ludzi patrzyło tylko na cenę, to Ex i EIC jeździłyby prawie puste.
A jednak w DP z Krakowa, Katowic, Poznania czy nawet Wrocławia do Warszawy nie jeżdżą puste (w piątkowo-niedzielne wieczory też).

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 29 mar 2012, 16:47

KwZ pisze:
Bo przez CMK jedzie szybciej o jakieś 1h40. Za to drożej (56 vs. 30 zł np. Normalne, na poniedziałek 2.04).
No i dlatego PB podkuli ogon pod siebie i zostawi kilka kursów socjalnych na trasie do Gdańska. :P
MeWa pisze:
Tyle że pula miejsc ograniczona i też trzeba z dużym wyprzedzeniem. Trochę konsekwencji: nie możesz zestawiać najdroższego biletu na PB z najtańszym na pociąg :P
Ale ja nic nie zestawiam, ja tylko podaję informację, o którą zostałem zapytany :-s
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 29 mar 2012, 16:48

Wolfchen pisze:Polemizowałbym - wątpię, aby kolej zaoferowała na tej trasie bilety po 10 czy 20 złotych - nawet dla 10% miejsc.
To może rzecz gustu, ale chyba jesteś wyjątkiem, który bardziej komfortowo czuje się w autokarach.
Mnie raz znajomi przekonali do PB do Gdańska i potem już sami proponowali powrót do kolei - nawet jadącej 6h.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 mar 2012, 16:50

KwZ pisze:Dobrze słyszałem, że nie da się sprawdzić, czy pula miejsc [na EC] nie uległa wyczerpaniu, bez faktycznego zakupu biletu :>
Tak! Bo pani w kasie musi ten bilet wydrukować, żeby wiedzieć, czy jeszcze jest :D
Co najwyżej, jeśli wahasz się między dwoma terminami, to pani może wydrukować bilety i jeden anulować...

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 29 mar 2012, 16:51

MeWa pisze:BJ - sam widzisz w tym temacie, że dla niektóych już nawet 6 zł to wielka różnica i powód do zmienienia przewoźnika
No tak.
Nie wiem, może ja żyję w świecie finansowym na poziomie Bila Gates'a, ale do tej pory byłem święcie przekonany, że różnica 5-6 PLN to obchodzi menela, który codziennie zmaga się z brakiem funduszy na jabola, a nie normalnego człowieka ;)

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 29 mar 2012, 16:51

fik pisze:No i dlatego PB podkuli ogon pod siebie i zostawi kilka kursów socjalnych na trasie do Gdańska. :P
PB i socjal? Tylko jeśli dostanie dofinansowanie na zasadach kolejowych :P
fik pisze:Ale ja nic nie zestawiam, ja tylko podaję informację, o którą zostałem zapytany :-s
Ale to chyba było o tym wcześniej:
fik pisze:O 17.04 odjeżdża z Centralnego i kosztuje 68 PLN za bilet normalny, 35 PLN za studencki. Straszne mi "dużo dużo dużo więcej" w porównaniu do 45 PLN PB.
@MeWa: PB ma też bilety po 49 zł.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 mar 2012, 16:52

fik pisze:
MeWa pisze:
Tyle że pula miejsc ograniczona i też trzeba z dużym wyprzedzeniem. Trochę konsekwencji: nie możesz zestawiać najdroższego biletu na PB z najtańszym na pociąg :P
Ale ja nic nie zestawiam, ja tylko podaję informację, o którą zostałem zapytany :-s
Ale w przypadku Budapesztu podwawanie tych tańszych biletów jako obowiązującej ceny nie służy budowaniu dobrej informacji...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 29 mar 2012, 16:53

MeWa pisze:Co najwyżej, jeśli wahasz się między dwoma terminami, to pani może wydrukować bilety i jeden anulować...
A nie może anulować jednego wydanego biletu? Czy taka usługa kosztuje?
Ale się uwziąłem na kolej : D Przykład kolejowego niedasizmu.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 mar 2012, 16:58

KwZ pisze:
MeWa pisze:Co najwyżej, jeśli wahasz się między dwoma terminami, to pani może wydrukować bilety i jeden anulować...
A nie może anulować jednego wydanego biletu? Czy taka usługa kosztuje?
Ale się uwziąłem na kolej : D Przykład kolejowego niedasizmu.
Jeśli i tak, i tak kupujesz bilet, to wtedy może anulować (jak w podanym przykładzie). Ale generalnie haczyk tej promocji polega na tym, że bilety są bezzwrotne.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 29 mar 2012, 17:22

fik pisze:Od 15 marca kolejowy kurs euro wynosi 1 PLN=4,17 EUR. Średni kurs NBP na dzisiaj to... 1 PLN=4,16 EUR.
W lutym różnica była rzędy 15 groszy, OIDP.
fik pisze:Do Krakowa czy Poznania nie oferuje, a mimo to pasażerowie MASOWO wybierają kolej.
PB na frekwencję na tych trasach również nie narzeka ;)
MeWa pisze:Tyle że pula miejsc ograniczona i też trzeba z dużym wyprzedzeniem.
Najgorsze jest to, że nie udzielają informacji, czy jest jeszcze pula... :neutral:
BJ pisze:To może rzecz gustu, ale chyba jesteś wyjątkiem, który bardziej komfortowo czuje się w autokarach.
Nie ja jeden :P
MeWa pisze:BJ - sam widzisz w tym temacie, że dla niektóych już nawet 6 zł to wielka różnica i powód do zmienienia przewoźnika
Nie, kwestia wygody, bo celem była Gdynia, a PKS Elbląg jeździ do Gdyni, zaś z PB muszę się przesiadać w 171 - stąd jeśli PB nie kosztuje mniej, niż 25 zł, to jadę PKSem :P
BJ pisze:Jak już wreszcie skończą modernizację E65 i rzeczywiście pociąg będzie jechał 2.5-3h (wedle zapowiedzi), to kolej będzie na jak najbardziej wygranej pozycji, jeśli zaproponuje rozsądne ceny biletów (tj. do 60 PLN w TLK + Ex/EIC za milijon, ale lepszy standard).
Jeśli owe TLK będą w rozsądnych godzinach.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 29 mar 2012, 17:23

fik pisze:O 17.04 odjeżdża z Centralnego i kosztuje 68 PLN za bilet normalny, 35 PLN za studencki. Straszne mi "dużo dużo dużo więcej" w porównaniu do 45 PLN PB.
fik pisze:
KwZ pisze:Bo przez CMK jedzie szybciej o jakieś 1h40. Za to drożej (56 vs. 30 zł np. Normalne, na poniedziałek 2.04).
No i dlatego PB podkuli ogon pod siebie i zostawi kilka kursów socjalnych na trasie do Gdańska. :P
Czyli jadąc we dwoje do Poznania zapłacę za dwie osoby minimalnie więcej, niż w PKP za jedną, bo ani ja, ani większość moich znajomych żadnych ulg nie posiadamy. W świecie ludzi-pod-trzydziestkę ulgi są rzadkością, więc to, że PKP honoruje ulgi takich jak ja grzeje. Przy każdej kolejnej osobie PB finansowo rozwala PKP, a im większa różnica w cenie, tym większa tolerancja różnicy w czasie podróży.
BJ pisze:Bo nie bardzo rozumiem wtedy upór desperatów (chyba, że ktoś ma miesięczne dochody na poziomie 1.5k, to ok :P )
Wiesz, jak liczna jest grupa ludzi, którzy mniej więcej tyle zarabiają? Nie rozumiem tonu wyższości bijącego od ciebie. Nie rozumiem człowieka, który będąc na utrzymaniu rodziców wypowiada się o dochodach innych. I nie wiem co cię tak bawi w ludziach zarabiających półtora tysiąca miesięcznie.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 29 mar 2012, 17:27

Szeregowy_Równoległy pisze:Czyli jadąc we dwoje do Poznania zapłacę za dwie osoby minimalnie więcej, niż w PKP za jedną, bo ani ja, ani większość moich znajomych żadnych ulg nie posiadamy. W świecie ludzi-pod-trzydziestkę ulgi są rzadkością, więc to, że PKP honoruje ulgi takich jak ja grzeje. Przy każdej kolejnej osobie PB finansowo rozwala PKP, a im większa różnica w cenie, tym większa tolerancja różnicy w czasie podróży.
Nie wiem, o co ci dokładnie chodzi, bo podałem ceny bez żadnych ulg, co zresztą napisałem. I nie rozumiem, co do tego ma mieć każda kolejna osoba, bo względna różnica zostaje ta sama :-s

ODPOWIEDZ