Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 23 cze 2023, 18:03

Stary Pingwin pisze:
09 cze 2023, 8:21
UWAGA- awaria biletomatu i niemożność jej usunięcia w trasie NIE JEST WINĄ PROWADZĄCEGO POJAZD ani jego złośliwością.
całkowita racja, nigdy nie myślałem w ten sposób, natomiast chodzi mi o to, że w przypadku awarii biletomatu to pasażer jest na z góry straconej pozycji i pozostawiony sam sobie, kontroler i tak wystawi mandat, a ty się bujaj w sporze z systemem [ZTM] człowieku …
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 cze 2023, 19:32

Ktoś musi przejść się do Sądu Najwyższego. Choć być może wystarczy Apelacyjny.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 23 cze 2023, 21:07

kulikowski pisze:
Stary Pingwin pisze:
09 cze 2023, 8:21
UWAGA- awaria biletomatu i niemożność jej usunięcia w trasie NIE JEST WINĄ PROWADZĄCEGO POJAZD ani jego złośliwością.
całkowita racja, nigdy nie myślałem w ten sposób, natomiast chodzi mi o to, że w przypadku awarii biletomatu to pasażer jest na z góry straconej pozycji i pozostawiony sam sobie, kontroler i tak wystawi mandat, a ty się bujaj w sporze z systemem [ZTM] człowieku …
Ja bym chyba płacił karta kredytowa i potem próbował chargeback. Wydaje się na początek szybsze niż sąd, a zależy od banku.
ŁK

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 08 sie 2023, 9:09

Dzisiaj dostrzegłem niejasność związaną z odwieszaniem WKM. Miałem bilet ważny do połowy sierpnia, zawiesiłem go na wyjazd. Wracam, wchodzę na stronę, wypełniam wniosek o odwieszenie karty. Nie mam żadnego POPu w zasięgu pieszym, więc i tak muszę do niego dojechać zbiorkomem. Co w przypadku kontroli zanim dojadę do POPu?
A) bilet jest akceptowany, bo na WKM mam jeszcze starą datę ważności (wciąż ważny)
B) bilet jest akceptowany, bo w systemie wisi już odwieszony z nową datą
C) dostaję mandat, bo bilet staje się ważny dopiero w momencie pobłogosławienia i odwieszenia go w POPie?
D) C z szansą na rozpatrzenie odwołania?
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 08 sie 2023, 9:14

Pytanie czy czytniki zostały w jakiś sposób połączone z bazą ważnych WKM. Nie sądzę, ale nie mam na tyle wiedzy.
Problem rozwiązuje korzystanie z aplikacji. Tam się zawiesza i odwiesza od ręki.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 08 sie 2023, 11:38

Paweł D. pisze:
08 sie 2023, 9:14
Pytanie czy czytniki zostały w jakiś sposób połączone z bazą ważnych WKM.
Nie. Karta jest off-line. Odwieszenie to inna baza niż bilet itd.
Przypominam, że warszawski system biletowy jest systemem z lat 90.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 08 sie 2023, 11:50

Parę lat temu kupiono nowe czytniki, które pracują on-line. Więc czysto teoretycznie można to połączyć, choć pewnie biorąc pod uwagę szybkość połączenia odpytanie bazy tego archaicznego systemu trwałoby...
A tak swoją drogą czy jest połączenie pomiędzy e-WKM i WKM? Gdyby używać ich zamiennie, to można mieć 6 zawieszeń w roku?

KM

Post autor: KM » 08 sie 2023, 12:18

Kasjer w POP przy przekodowaniu dni sprawdza w systemie czy w trakcie zawieszenia karta gdzieś się odbijała (w przypadku kontroli u kontrolera).

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 08 sie 2023, 12:34

Paweł D. pisze:
08 sie 2023, 11:50
A tak swoją drogą czy jest połączenie pomiędzy e-WKM i WKM?
Nie, bo plastikowa karta jest offline, więc jak miałaby być połączona z systemem? Przez offlinowe kasowniki? ;-)

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 08 sie 2023, 12:39

person pisze:
08 sie 2023, 11:38
Paweł D. pisze:
08 sie 2023, 9:14
Pytanie czy czytniki zostały w jakiś sposób połączone z bazą ważnych WKM.
No dobrze, to która baza jest dla ZTMu nadrzędna w przypadku kontroli biletów? Albo inaczej - w którym momencie ZTM nadaje ponowną ważność mojemu biletowi. W momencie wysłania wniosku internetowego, czy wgrania go z powrotem na kartę?
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 08 sie 2023, 13:11

person pisze:
08 sie 2023, 12:34
Paweł D. pisze:
08 sie 2023, 11:50
A tak swoją drogą czy jest połączenie pomiędzy e-WKM i WKM?
Nie, bo plastikowa karta jest offline, więc jak miałaby być połączona z systemem? Przez offlinowe kasowniki? ;-)
WKM nie działa tak całkiem offline. Kupno biletu, aktywacja, kontrola etc. trafia do systemu przecież. Ale informację o zawieszeniu WKM ZTM posiada, o bilecie na e-WKM też wszystko wie. Obie WKM przypisane są do jednego numeru PESEL. Informatycznie nie jest to problem zaciągnąć dane z obu systemów. Pytanie czy w POP mają tak rozbudowane narzędzie. Wątpię...

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 08 sie 2023, 13:19

Daniel_FCB pisze:
08 sie 2023, 12:39
person pisze:

No dobrze, to która baza jest dla ZTMu nadrzędna w przypadku kontroli biletów? Albo inaczej - w którym momencie ZTM nadaje ponowną ważność mojemu biletowi. W momencie wysłania wniosku internetowego, czy wgrania go z powrotem na kartę?
Oczywiście że w POP. Innego sposobu nie ma.
Pozostaje kwestia formalna kiedy faktycznie bilet staje się ważny? W chwili odwieszenia przez www czy wizyty w POP. Idę o zakład, że dział windykacji przyjmie wersję nr 2. Bo tam raczej z automatu odrzucali reklamacje. Chyba że coś się w podejściu zmieniło. Ale pójdą na wersję, że odwieszenie w necie to tylko złożenie wniosku który podlega rozpatrzeniu podczas wizyty w POP. Więc wcześniej bilet był nieważny (zawieszony). O ile stracił ważność.

ashir

Post autor: ashir » 08 sie 2023, 14:33

Chyba, że bilet nie stracił ważności, wtedy kontroler nie będzie miał wiedzy, że bilet w międzyczasie był zawieszony.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 08 sie 2023, 16:42

Paweł D. pisze:
08 sie 2023, 13:19
Daniel_FCB pisze:

Oczywiście że w POP. Innego sposobu nie ma.
Kasjer(ka), po sprawdzeniu terminu zawieszenia/odwieszenia ręcznie "dogrywa" brakujące dni.

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 08 sie 2023, 22:38

Daniel_FCB pisze:
person pisze:

Bilet na karcie cały czas jest technicznie ważny, nawet w okresie zawieszenia. Jeśli kanar sprawdzi Cię w trakcie okresu zawieszenia, to nie wyjdzie mu nic o tym, że nie masz biletu. W momencie odwieszenia nic nie zmienia się na karcie - czyli jeśli jesteś w trakcie pierwotnej ważności biletu - możesz nadal jeździć do pierwotnej daty ważności beż żadnych dodatkowych czynności. W POP po prostu ręcznie dodadzą Ci okres zawieszenia. W przypadku, gdy przy wgrywaniu w POP tych dodatkowych dni stwierdzą jednocześnie, że w okresie zawieszenia sprawdził Cię kanar, to dostaniesz "opłatę dodatkową"*. Jeśli w trakcie okresu zawieszenia skończy CI się bilet, to i tak musisz kupić nowy przed wizytą w POP (lub w jej trakcie), bo do dogrania okresu zawieszenia musisz mieć na karcie aktywny bilet.

* Pytanie uzupełniające jest takie - czy jeśli nie zgłoszę się wcale po odbiór dni z okresu zawieszenia, to czy potencjalny mandat za jazdę w okresie zawieszenia mi się upiecze, czy tak czy owak będzie to jakoś sprawdzone i będą mnie ścigać. Teoretycznie - jeśli nie zgłoszę się po odbiór dni z zawieszenia, to tak, jakby go nie było...

ODPOWIEDZ