Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Pierwsze słyszę aby opłatę dodatkową można było wystawić zaocznie albo w innym czasie i miejscu niż kontrola. Jedyną sankcją może być uznanie dnia użycia biletu za pierwszy dzień odwieszenia.
Jeśli tak, to być może urządzenia kontrolerskie mają dostęp do czarnej listy zawieszonych kart - ale nie zmienia to faktu, że czynność zawieszenia biletu nie wpływa jakkolwiek i jakąkolwiek drogą (kasownik/urządzenie kontrolerskie/biletomat) na zapis na karcie. W każdym razie nie ma dwóch baz i nie ma która być nadrzędna. Jest jedna baza z zapisem zawieszeń i jest kontrakt fizycznie wgrany na kartę. Żeby można było jeździć bilet nie może być zawieszony w bazie i na karcie musi być fizycznie wgrany ważny kontrakt.
Zamiast "można jeździć" wstaw "posiadać ważny bilet" - wtedy pasuje?
Wtedy zdanie kompletnie traci sens.
Dobra, EOT, chyba i tak już wiadomo co i jak...
Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
Przypuszczam, że baza aktywnych biletów na dany/poprzedni dzień jest na tyle małym plikiem, że można by ją jednorazowo ściągać na czytnik każdego dnia. To przy okazji właściwie zabiłoby ewentualne fałszywki bo trzeba by je było codziennie przerabiać.
Druga, mniej intensywna, opcja to dodanie do czytników opcji wgrania biletu z systemu - internetowego lub dodatkowego. Coś takiego działa od lat w Łodzi.
Czy mamy w tym momencie do czynienia z jakąś masową awarią biletomatów? Wczoraj miałem do czynienia z czterema, w różnych miejscach - w autobusie (nie zapamiętałem niestety numeru poza tym, że krótki MAN z Kleszczowej), na Ulrychowie, Świętokrzyskiej, CNK. Każdy po długim przenyśleniu sprawy obwieszczał "awarię drukowania".
Wczoraj nie działał też wieczorem na brygadzie 257 (czy jakiejś takiej) linii 138. Obstawiam, że autobus dopiero co wyjechał z zajezdni, więc mógłby jednak działać ten biletomat…Yelonker pisze:Czy mamy w tym momencie do czynienia z jakąś masową awarią biletomatów? Wczoraj miałem do czynienia z czterema, w różnych miejscach - w autobusie (nie zapamiętałem niestety numeru poza tym, że krótki MAN z Kleszczowej), na Ulrychowie, Świętokrzyskiej, CNK. Każdy po długim przenyśleniu sprawy obwieszczał "awarię drukowania".
ŁK
Skoro dziś przejazdy KM były bezpłatne to jak skorzystać z przejazdu w Intercity na podstawie biletu KM?Od godziny 17:30 na odcinku Warszawa Zachodnia/Warszawa Gdańska – Łuków - Warszawa Zachodnia/Warszawa Gdańska wprowadzono wzajemne honorowanie biletów spółki Koleje Mazowieckie – KM w pociągach spółki PKP Intercity oraz biletów spółki PKP Intercity w pociągach Kolei Mazowieckich – KM.
A jeśli go nie posiada, bo posiadać nie musi?
- fik
- Naczelne Chamidło
No to jak nie ma czego pokazać to jak chce korzystać z honorowania rzeczy do pokazania? Analogicznie jak się ogłasza honorowanie KM/IC, to nie można jechać z Legionowa do Warszawy na bilecie ZTM Orłowiczem; honorowane są bilety emitowane Kolmazami, a nie wszystkie dokumenty uprawniające do przejazdu tymi.
Oczywiście nie uważam tego za rozsądne, a przede wszystkim czytelne, ale póki mamy kilka systemów biletowych na jednym odcinku, póty tak to będzie wyglądać.
Oczywiście nie uważam tego za rozsądne, a przede wszystkim czytelne, ale póki mamy kilka systemów biletowych na jednym odcinku, póty tak to będzie wyglądać.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Nie musi posiadać do przejazdów ZTM. Przejazd IC nie jest przejazdem ZTM. Inna sprawa, jak to skasować.
ŁK
Ja jednak pisałem o honorowaniu biletów KM w IC.