Nie, poprostu Mercedes prosił o zdjęcie przepisu o komponentach z UE, a jak dostał odmowę to odpuścili, w tramwajach podobny zabieg był ze Stadlerem jak dostali odmowę co do układu drzwi to nie wystartowali, bo po co ewidentnie ustawione. A MAN no jak nie ma czasu wyprodukować 50 MAXI dla Mobilisu to jak ma mieć czas zrobić 120-220 przegubów.
Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
-
Warsopolis5253
-
Warsopolis5253
Mnie ciekawi co z opcją. Miała być pełna jeśli ministerstwo da kasę, a ministerstwo kręci nosem na takie zabiegi, poza tym przekracza budżet o te 13mln. Bez dofinansowania może byłoby brane pod uwagę dodatkowe tylko 60, a jak mamy takie przekroczenie budżetu to ciekawe co zrobią.
A co pisałem jakiś czas temu ?Warsopolis5253 pisze: ↑30 wrz 2025, 15:26Nie, poprostu Mercedes prosił o zdjęcie przepisu o komponentach z UE, a jak dostał odmowę to odpuścili, w tramwajach podobny zabieg był ze Stadlerem jak dostali odmowę co do układu drzwi to nie wystartowali, bo po co ewidentnie ustawione.
Odnosząc się do postu @konri biłem do "umiarkowanej" jakości jaką prezentuje obecna odsłona Lion'sa City. Zdolności produkcyjne to inne kwestia- skoro 18G dla Mobilisu do Krakowa powstały w Ankarze, to z góry założyłem, że w przypadku Warszawy mogłoby być analogicznie, ale jak już wspomniałem: wymóg "50%".Warsopolis5253 pisze: ↑30 wrz 2025, 15:26A MAN no jak nie ma czasu wyprodukować 50 MAXI dla Mobilisu to jak ma mieć czas zrobić 120-220 przegubów.
To, że wyeliminowali Conecto i wyroby tureckich marek to bardzo dobrze. Liczyłem na oferte z Citaro 2, ale jak widać dla Warszawy przeznaczony jest wyłącznie model dla Europy Wschodniej. C2 może i przereklamowane, ale jednak jakiś poziom jeszcze trzyma. Niedawno 142 Citara zasiliły flotę w Budapeszcie.piorunus pisze: ↑30 wrz 2025, 16:02Odnosząc się do postu @konri biłem do "umiarkowanej" jakości jaką prezentuje obecna odsłona Lion'sa City. Zdolności produkcyjne to inne kwestia- skoro 18G dla Mobilisu do Krakowa powstały w Ankarze, to z góry założyłem, że w przypadku Warszawy mogłoby być analogicznie, ale jak już wspomniałem: wymóg "50%".Warsopolis5253 pisze: ↑30 wrz 2025, 15:26A MAN no jak nie ma czasu wyprodukować 50 MAXI dla Mobilisu to jak ma mieć czas zrobić 120-220 przegubów.
Co do MANa to ciekawe czy ma takie obłożenie fabryki w Starachowicach, czy zadecydowały inne kwestie.
-
Warsopolis5253
A to byłeś ty, sorry już zapomniałem poprostu kto to pisał. Ale jak tak patrzeć z drugiej strony jak Mercedes ma tu budować swoją markę jak raz startuje raz nie, raz zapyta o coś i jak nie pasi to się wycofuje, tak się nie zachęca do siebie klienta, a jak coś wygra to dostarcza nam takie Conecto, a potem się dziwią, czemu nikt tego nie chce i ich nikt tu nie chce.piorunus pisze: ↑30 wrz 2025, 16:02A co pisałem jakiś czas temu ?Warsopolis5253 pisze: ↑30 wrz 2025, 15:26Nie, poprostu Mercedes prosił o zdjęcie przepisu o komponentach z UE, a jak dostał odmowę to odpuścili, w tramwajach podobny zabieg był ze Stadlerem jak dostali odmowę co do układu drzwi to nie wystartowali, bo po co ewidentnie ustawione.Odnosząc się do postu @konri biłem do "umiarkowanej" jakości jaką prezentuje obecna odsłona Lion'sa City. Zdolności produkcyjne to inne kwestia- skoro 18G dla Mobilisu do Krakowa powstały w Ankarze, to z góry założyłem, że w przypadku Warszawy mogłoby być analogicznie, ale jak już wspomniałem: wymóg "50%".Warsopolis5253 pisze: ↑30 wrz 2025, 15:26A MAN no jak nie ma czasu wyprodukować 50 MAXI dla Mobilisu to jak ma mieć czas zrobić 120-220 przegubów.
-
Warsopolis5253
No obłożenie które skreśla te MAN-y dla Mobilisu, najwyraźniej we wszystkich fabrykach jest duże obciążenie, bo tak poza tym to nie widzę powodów, żeby nie startowali, szyby dzielone mają, fotele też, mocowanie by się zrobiło inni też zrobią, Euro 6 mają, model przegubowy mają. Nie ma przeciwwskazań by startować i mieć szansę wygrać.konri pisze: ↑30 wrz 2025, 16:26To, że wyeliminowali Conecto i wyroby tureckich marek to bardzo dobrze. Liczyłem na oferte z Citaro 2, ale jak widać dla Warszawy przeznaczony jest wyłącznie model dla Europy Wschodniej. C2 może i przereklamowane, ale jednak jakiś poziom jeszcze trzyma. Niedawno 142 Citara zasiliły flotę w Budapeszcie.piorunus pisze: ↑30 wrz 2025, 16:02
Odnosząc się do postu @konri biłem do "umiarkowanej" jakości jaką prezentuje obecna odsłona Lion'sa City. Zdolności produkcyjne to inne kwestia- skoro 18G dla Mobilisu do Krakowa powstały w Ankarze, to z góry założyłem, że w przypadku Warszawy mogłoby być analogicznie, ale jak już wspomniałem: wymóg "50%".
Co do MANa to ciekawe czy ma takie obłożenie fabryki w Starachowicach, czy zadecydowały inne kwestie.
- ZielonyJamnik
Ja bym jeszcze zadał pytanie, czemu nie ma Iveco
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Wymiana wyświetlaczy 52xx 23/47: 5213-5223, 5228,5230,5231,5233,5234,5240,5242,5246,5247,5249,5259,5260
Wymiana wyświetlaczy 52xx 23/47: 5213-5223, 5228,5230,5231,5233,5234,5240,5242,5246,5247,5249,5259,5260
-
Warsopolis5253
A czy oni po pierwsze kiedykolwiek startowali w przetargu (wiem, że 2szt jeździły, ale to u ajenta) i po drugie czy mają tu przedstawiciela handlowego.
- ZielonyJamnik
ABP Bus & Coach, nawet na swojej stronie mają w ofercie Urbanway'a
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Zniesienie wymogu "50%" i umiejętne przygotowanie dokumentacji przetargowej spokojnie pozwoliłoby na start Merca z Conecto G przy jednoczesnej eliminacji innych "turków".
Od kiedy w sprzedaży jest nowa wersja Conecto naprawdę nie warto stawiać na C2. Owszem- w Citaro masz większy wachlarz rozwiązań opcjonalnych. Jednak z drugiej strony jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać ? Obecnie Conecto i C2 to ta sama półka jakościowa, a nawet powiedziałbym, że ten pierwszy lepiej wypada. Zobaczymy czy to się utrzyma jak Conecto trafi na montaż w Otokarze, ale to najwcześniej za rok, półtora.
Argumentum ab asino.
Stawiam 25 / 75 za tym drugim.
Bo Urbanway jest / potrafi być droższy niż C2. I całe szczęście.
W sumie to dla picu.ZielonyJamnik pisze: ↑30 wrz 2025, 18:23ABP Bus & Coach, nawet na swojej stronie mają w ofercie Urbanway'a
Po co kolejna marka w Warszawie? Serio Solaris wydaje się być odpowiedni do wszelkich zadań w tym mieście.
Ale dziadostwo jest w Europie, MAN z Turcji, Mercedes z Turcji (Otokar), Scania w zasadzie nie istnieje tylko ta bieda buda na bazie Castrossua, tylko Solaria się jakoś trzyma. Autosan - fajne mają te autobusy tylko nisko żywotne, lepsze niż SM, ale sama firma nastawiona na produkcję wojskową i w autobusach sobie słabo radzi. VDL dalej niedostępny. Irizar i Iveco raz że jakościowo to nie jest top. Serio nic lepszego niż Solaris i Yutong nic obecnie nie ma. Moje serce chce MANa, ale rozum wie co się z NLC dzieje.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
-
Warsopolis5253
To zmierza powoli w stronę Solaris 100% floty jak kiedyś Ikarus i do kiedy Solaris nie upadnie to to się już pewnie nie zmieni.
Ograniczone moce przerobowe u czołowych producentów zdają się dotykać nie tylko warszawski rynek, tylko w ogóle. Do Niemiec na zapociągi SOR sprzedał już ze 150 nowych niskaczy, a do tego wjeżdża jeszcze tureckie BMC z 4-drzwiowym Procity II. Są już znane przypadki, że niemiecke firmy z braku alternatyw zaczynają sprowadzać zza granicy używane Conecto II, a nawet jeszcze starsze Conecto pochodzące z MPK w Łodzi. Tak że kryzys w tej materii jest wyraźny, a przy takiej konkurencji jak SOR lub BMC to ten solaris IV generacji jednak już nie taki straszny, jak go malują. 
Tylko większość tych wynalazków sprowadzają niemieccy prywaciarze, widziałem gdzieś nawet zdjęcie jakiegoś MAZa u nich. Z kolei SORy, podobnie jak u nas jeśli chodzi o bliskość granicy z Czechami, to domena wschodnich landów, głownie Brandenburgii. Duże przedsiębiorstwa kupują swoje Mercedesy i MANy, ewentualnie z domieszką Solarisa. Kilku miejskich przewoźników zdecydowało się na elektryczne BYDy.8239 pisze: ↑03 paź 2025, 15:10Ograniczone moce przerobowe u czołowych producentów zdają się dotykać nie tylko warszawski rynek, tylko w ogóle. Do Niemiec na zapociągi SOR sprzedał już ze 150 nowych niskaczy, a do tego wjeżdża jeszcze tureckie BMC z 4-drzwiowym Procity II. Są już znane przypadki, że niemiecke firmy z braku alternatyw zaczynają sprowadzać zza granicy używane Conecto II, a nawet jeszcze starsze Conecto pochodzące z MPK w Łodzi. Tak że kryzys w tej materii jest wyraźny, a przy takiej konkurencji jak SOR lub BMC to ten solaris IV generacji jednak już nie taki straszny, jak go malują.![]()
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
Ja pisząc wcześniejszy post zwracam uwagę na pewną tendencję, która wcześniej nie miała miejsca a na pewno nie w takiej skali. Nie ma znaczenia w jakich landach SOR sobie jeździ (z pewnością również z dala od granicy z Czechami) - firma zyskuje doświadczenie i referencje, dzięki czemu jako producent z UE, będzie mógł za chwilę rywalizować np. w warszawskich przetargach (i wtedy może szybko skończyć się lament, że solaris taki jest zływincenty pisze: ↑Tylko większość tych wynalazków sprowadzają niemieccy prywaciarze, widziałem gdzieś nawet zdjęcie jakiegoś MAZa u nich. Z kolei SORy, podobnie jak u nas jeśli chodzi o bliskość granicy z Czechami, to domena wschodnich landów, głownie Brandenburgii. Duże przedsiębiorstwa kupują swoje Mercedesy i MANy, ewentualnie z domieszką Solarisa. Kilku miejskich przewoźników zdecydowało się na elektryczne BYDy.
A w kwestii egzotycznych używek to bez znaczenia czy sprowadza je prywatny czy komunalnik - chodzi o zjawisko, którego wcześniej nie było. Przed paroma laty było czymś niespotykanym, aby na zachód szły używane wozy ze wschodu. Tamci operatorzy też chętnie zakupili by nowe mercedesy - jednak muszą ściągać używańce z braku innej alternatywy - wozy często potrzebne są "na już", a irracjonalnie długie terminy dostaw nowych autobusów u producentow rzędu 2 lat nie wchodzą w rachubę. Staram się takze w ten sposób odpowiedzieć na pytanie, dlaczego w Warszawie inni producenci poza solarisem nie są zainteresowani zdobyciem zamówienia. A więc konkludując, jeżeli mercedes czy MAN nie są w stanie obsłużyć zapotrzebowania rynków, na których mogą zarobić marżę w euro, to tym bardziej trudno się im dziwić, że odpuszczają zamówienia na polskim rynku, gdzie zarabia się w złotówkach - co czyni je mało opłacalnym.