O spółce PKP Intercity

Moderator: JacekM

kajo

Post autor: kajo » 26 paź 2009, 17:57

Komentarz.

http://www.krytykapolityczna.pl/Opinie/ ... d-197.html
[img]http://www.krytykapolityczna.pl/templates/trzy_kolumny/images/logokp_poziom.png[/img] pisze:Kto na tym wszystkim, poza Przewozami Regionalnymi, zyska? Zapewne właściciele mikrobusów. Możliwe jednak, że doczekamy się poprawy na kolei. Liberalizacja rynku już w styczniu.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 26 paź 2009, 18:16

Wolfchen pisze:AD. 1. Zastąpienie ulg ustawowych ulgami handlowymi jest krokiem ku samowoli taryfowej.
Dotyczy to tych ekspresów, które staną się klasy IC. W której taryfa już jest znana.
Wolfchen pisze:AD. 2. Czyżby więc jednak miejscówki w TLK miały zostać?
Tylko w pierwszej klasie, dla chętnych na nią.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 paź 2009, 18:20

KwZ pisze:Dotyczy to tych ekspresów, które staną się klasy IC. W której taryfa już jest znana.
Już ją Naczelny Likwidator tak zmieni, że będzie jeszcze bardziej niekorzystna :P
KwZ pisze:Tylko w pierwszej klasie, dla chętnych.
A rok temu mówili, że pośpieszne zostaną... :lol:
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 26 paź 2009, 18:39

Wolfchen pisze:Już ją Naczelny Likwidator tak zmieni, że będzie jeszcze bardziej niekorzystna
.
Rzadko korzystam :razz:
Wolfchen pisze:A rok temu mówili, że pośpieszne zostaną...
Myślałem, że to dotyczyło (tylko) sytuacji sprzed roku.
W sumie funkcjonalnie będzie bardzo podobnie, jak było: zostaje druga klasa pospiesznych, bez miejscówek, tylko pod nazwą (taki chwyt marketingowy) TLK. Likwidowana jest pierwsza klasa bez miejscówek i druga z miejscówkami. I tak nie korzystałem. Za to będzie więcej połączeń. Czy to korzystna dla pasażera zamiana? Kwestia czyjejś opinii, imho ok.

Likwidowane są ekspresy. Mnie to nie boli.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 paź 2009, 18:44

KwZ pisze:Rzadko korzystam :P
Ja mam ulgę 50% lub 98% na wszystko :P
KwZ pisze:Za to będzie więcej połączeń.
W porównaniu do ilości połączeń przejętych od Przewozów Regionalnych, to liczba się zmniejszyła. I to znacznie.
KwZ pisze:Czy to korzystna dla pasażera zamiana?
Oczywiście, że nie. Brak pośpiesznych w Rybniku, Jeleniej Górze, Zamościu, etc...
KwZ pisze:Likwidowane są ekspresy. Mnie to nie boli.
Uczniów, studentów, rencistów za to zaboli... :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 paź 2009, 18:55

Zobaczymy, jaka będzie taryfa TLK od pierwszego.

Uczniowie, studenci, renciści - w busach oczywiście wszyscy mają ulgi, prawda?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 26 paź 2009, 18:57

Wolfchen pisze:
KwZ pisze:Likwidowane są ekspresy. Mnie to nie boli.
Uczniów, studentów, rencistów za to zaboli... :P
Litości =; Jak czytam po raz kolejny o biednych studentach to mnie już mdli. Sam jestem studentem i wiem jakie są realia - jakoś na rozrywkowe życie i robienie melin z akademików to pieniądze mają, a zapłacić raz na jakiś czas za bilet na pociąg to już nie ](*,) Mniej wódy, prochów i szpanowania przed innymi markowymi ciuchami oraz najnowszymi gadżetami, a się pieniądze i na pociąg znajdą (-X
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 paź 2009, 18:58

Glonojad pisze:Zobaczymy, jaka będzie taryfa TLK od pierwszego.
Na to poczekamy jeszcze ;)
Glonojad pisze:Uczniowie, studenci, renciści - w busach oczywiście wszyscy mają ulgi, prawda?
A skąd, czasem się zdarzy, że handlówka jest. Ale nawet bilety normalne w busach sa tańsze od biletów ulgowych na pośpiechy (vide: Warszawa - Radom, Warszawa - Lublin)...

[ Dodano: Pon 26 Paź, 2009 ]
Frencher pisze:Mniej wódy, prochów i szpanowania przed innymi markowymi ciuchami oraz najnowszymi gadżetami, a się pieniądze i na pociąg znajdą
Patrz, ja nie piję (no, jedno piwo na miesiąc czasem się zdarzy), markowych ciuchów nie kupuję, na imprezy nie chodzę, nie ćpam, nie palę, a na pociągi by mnie nie było stać, gdybym nie miał żołdu, który mi starcza za to na komunikację indywidualną.
PS. Za samo wynajęcie mieszkania "na mieście" trzeba bulić około 1200 złotych miesięcznie.
Frencher pisze:Sam jestem studentem i wiem jakie są realia - jakoś na rozrywkowe życie i robienie melin z akademików to pieniądze mają, a zapłacić raz na jakiś czas za bilet na pociąg to już nie
Uogólnienie + hiperbolizacja =;

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 paź 2009, 19:02

Wolfchen pisze:
Glonojad pisze:Zobaczymy, jaka będzie taryfa TLK od pierwszego.
Na to poczekamy jeszcze ;)
...od pierwszego dnia nowego rozkładu :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 paź 2009, 19:03

Glonojad pisze:...od pierwszego dnia nowego rozkładu :p
Toż to mówię, że poczekamy :P 20 listopada (chyba?) ma być jakaś konferencja prasowa w tej sprawie :P

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 paź 2009, 19:06

Wolfchen pisze:A skąd, czasem się zdarzy, że handlówka jest. Ale nawet bilety normalne w busach sa tańsze od biletów ulgowych na pośpiechy (vide: Warszawa - Radom, Warszawa - Lublin)...
W takiej sytuacji ulgi handlowe zamiast ustawowych (abstrahując od tego, że nie wiemy jakiej tej pierwsze będą wysokości) niewiele zmieniają, bo pociąg regionalny -niezależnie od bandery - nie jest jak widać ofertą "budżetową" tak, czy siak.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 26 paź 2009, 19:11

Wolfchen pisze:(...)
Jestem za tym aby ulgowe przejazdy koleją (poza pociągami aglomeracyjnymi) były tylko dla osób potrzebujących, a nie dla każdego kto np. posiada studencką legitymacją. To jest relikt komuny, a miejsce ustawowych ulg na dalekie przejazdy koleją powinny zająć ulgi handlowe - są one bardziej elastyczne, bo polegają wahaniom rynkowym i walce o klienta. I dlatego popieram PKP IC. Czas skończyć z ta komuną na torach dalekobieżnych.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 paź 2009, 19:16

Glonojad pisze:W takiej sytuacji ulgi handlowe zamiast ustawowych (abstrahując od tego, że nie wiemy jakiej tej pierwsze będą wysokości) niewiele zmieniają, bo pociąg regionalny -niezależnie od bandery - nie jest jak widać ofertą "budżetową" tak, czy siak.
Co do wysokości, to pewnie 26%. Oczywiście bez piątku. No i jednak "budżetówka" powinna zostać w mniej "rynkowych" relacjach...
Frencher pisze:To jest relikt komuny, a miejsce ustawowych ulg na dalekie przejazdy koleją powinny zająć ulgi handlowe - są one bardziej elastyczne, bo polegają wahaniom rynkowym i walce o klienta.
Firma "KEVIN" prowadzi przewozy busami między Warszawą a Gdańskiem. Bilet normalny kosztuje 50 złotych, a ulgowy (dla studenta, ucznia) 40 złotych. A więc w cenie biletu ulgowego DS-J + miejscówka, o IC nie wspominając.
Niestety, ale w naszym kraju nie można mówić o urynkowieniu, dopóki pociągami "czerwonymi" rządzi monopolista i jedyną oznaką rynkowości będzie przesiadka z pociągów do busów/autobusów...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 paź 2009, 19:16

A jak ocenić, kto "jest tym najbardziej potrzebującym"?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 26 paź 2009, 19:21

Wolfchen pisze:W porównaniu do ilości połączeń przejętych od Przewozów Regionalnych, to liczba się zmniejszyła. I to znacznie.
Tak... Miałem na myśli, że to pomiędzy tym rozkładem a nowym.
Wolfchen pisze:uczniów, studentów, rencistów za to zaboli...
Naprawdę uważasz, że ekspresy są dla nich?
Frencher pisze:robienie melin z akademików to pieniądze mają
Meliny robią się tam, gdzie jest biednie.

Spokojnie, dla studentów - TLK, dla biznesmenów - IC.
Czy ktoś wie, na jakiej podstawie PIC dostaje dofinansowanie do połączeń niekwalifikowanych? Od ilości relacji, pociągów, podaży miejsc, wykupionych biletów?

ODPOWIEDZ