[KM] Górny Mokotów
Moderator: Wiliam
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Pierwszy lepszy przykład z brzegu. Jak się wychodzi z metra i idzie pod patelnie, to wyjście na przystanek tramwajowy w kierunku Mokotowa jest strzałka na prawo, na ukos. A tymczasem wyjście jest zaraz po lewej stronie.
Może lepiej ten przystanek dalej z zawrotką na Rondzie Jazdy Polskiej? Zawsze to do metra.Autobus Czerwon pisze: 1. Skrócić 138 do Placu Unii Lubelskiej, z pętlą na Puławskiej;
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Miałem na myśli coś takiego, tylko teraz mam straszne wątpliwości czy solówka się tam złamie:
mapa podglądowa
mapa podglądowa
Ja w ogóle zastanawiam się czy jest sens by 168 jeździło poza szczytem, ostatnio dosyć często to widuje oraz mam okazję podróżować na odcinku Rakowiecka - al. Witosa i zazwyczaj jedzie tym maksymalnie 10 pasażerów.
Takie skrócenie to śmierć 138. Jego sensem jest łączenie Mokotowa z Saską Kępą i dalej na Pragę. W przypadku takiego skrócenia (de facto do metra) można je od razu wywalić i pompować wszystkich pasażerów w 117 do patelni.

-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
A przypomnijcie mi dokąd jeździło 138 przed 2007 rokiem? Ach, do Rakowieckiej. Czyli jednak kiedyś to radę dawało.
Ale to nie zaprzecza teorii Wiliama o łączeniu Mokotowa i Saskiej KępyAutobus Czerwon pisze:A przypomnijcie mi dokąd jeździło 138 przed 2007 rokiem? Ach, do Rakowieckiej. Czyli jednak kiedyś to radę dawało.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
A Pl. Unii Lubelskiej to nie Mokotów? 
Aa, myślałem, że chodzi o skrócenie z drugiej stronyAutobus Czerwon pisze:Miałem na myśli coś takiego, tylko teraz mam straszne wątpliwości czy solówka się tam złamie:
mapa podglądowa
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
No to w takim razie:
138 UTRATA/SKŁAD/-...- Rakowiecka- aleja Niepodległości- Madalińskiego- Wołoska- Rakowiecka- RAKOWIECKA/ŁOWICKA (powrót: Rakowiecka).
151 BOKSERSKA- Gotarda- Rzymowskiego- Wołoska- Madalińskiego- Puławska- Waryńskiego- Marszałkowska- Aleje Jerozolimskie- Aleje Ujazdowskie- PL. TRZECH KRZYŻY
Pytanie dokąd skrócić 168 i jak wyjdzie bilans brygadowy.
138 UTRATA/SKŁAD/-...- Rakowiecka- aleja Niepodległości- Madalińskiego- Wołoska- Rakowiecka- RAKOWIECKA/ŁOWICKA (powrót: Rakowiecka).
151 BOKSERSKA- Gotarda- Rzymowskiego- Wołoska- Madalińskiego- Puławska- Waryńskiego- Marszałkowska- Aleje Jerozolimskie- Aleje Ujazdowskie- PL. TRZECH KRZYŻY
Pytanie dokąd skrócić 168 i jak wyjdzie bilans brygadowy.
138 ma beznadziejną częstotliwość, 15-20 minut, dobrze, że 168 obsługuje chociaż część Madalińskiego
obserwacja dzisiejsza, wydawało mi się, że jeszcze niedawno 138 kursowało częściej
obserwacja dzisiejsza, wydawało mi się, że jeszcze niedawno 138 kursowało częściej
128 - jedyna linia na Rakowcu Płd + 105,136,138,141,154,172,175,188,191,208,218,306,504
Ja tylko delikatnie zwrócę uwagę, że cała ta dyskusja o Madalińskiego toczy się o cały JEDEN zespół przystankowy, który chyba aż taki superkluczowy nie jest (ok, szpital z dojściem 400 m do Puławskiej, ale czy coś jeszcze?)... Czy gra jest warta świeczki? Naprawdę tam jest potrzebny autobus częściej?
Ze dwie szkoły, są też budynki SGH. No i też ludzie jeżdżą z Puławskiej na Wołoską i zachodni kawałek Madalińskiego, a w dzisiejszym układzie 138 i 168 nie mają w okolicy Puławskiej wspólnych przystanków(co np. w moim przypadku się sprowadza do tego, że stoję na rogu skrzyżowania Puławskiej z Rakowiecką - swoją drogą te przystanki są od siebie dobry kawałek - i wypatruję jak wiatrak, czy z trzech różnych stron na dwa różne przystanki nie nadjeżdża może 138, 168 albo 195, bo szczególnie pierwsze i trzecie punktualnością nie grzeszą).kveld pisze:Ja tylko delikatnie zwrócę uwagę, że cała ta dyskusja o Madalińskiego toczy się o cały JEDEN zespół przystankowy, który chyba aż taki superkluczowy nie jest (ok, szpital z dojściem 400 m do Puławskiej, ale czy coś jeszcze?)... Czy gra jest warta świeczki? Naprawdę tam jest potrzebny autobus częściej?
Właśnie - nie zapominajmy, że liczą się nie tylko przystanki, ale całe trasy.
Poza tym naprawdę ten przystanek jest (zgodnie zresztą z oficjalną polityką ZTM) ważniejszy niż średnia. Szpital, z pięć szkół, SGH, akademiki...
Poza tym naprawdę ten przystanek jest (zgodnie zresztą z oficjalną polityką ZTM) ważniejszy niż średnia. Szpital, z pięć szkół, SGH, akademiki...