no to w mysl ostatniej naszej tu dyskusji podjedzie sobie 105 do Ciepłowni i przeskoczy na 10tke albo 189 do Synów Pułku albo 190 do Hali WolaBastian pisze:Co ma 24 i Bemowo do 105?On mieszka u zbiegu Lazurowej i Człuchowskiej.
Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra
Moderator: Wiliam
A jak jedzie na ONZ czy Świętokrzyską w rejon Emalii, to potem z tego 10 przystaneczek cofnąć się tramwajem, dojść z buta... "potem w 345 i jestem". Super komunikacja, 3 linie zamiast jednej. No a mówcie, co chcecie, wzdłuż Świętokrzyskiej jest wiele docelowych miejsc podróży. I tak od ONZ trzeba z buta, więc przynajmniej tam powinno się jakiś dojazd sensowny zapewnić. Zwłaszcza, że można to zrobić prawie zerowym nakładem taboru, bez rozwalania ogólnej koncepcji objazdów.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Zgoda, że wzdłuż Świętokrzyskiej jest bardzo dużo docelowych miejsc ale to nie znaczy, że musimy mieć linię na ONZ, na skrzyżowanie z Marszałkowską i na plac Napoleona...drja pisze:A jak jedzie na ONZ czy Świętokrzyską w rejon Emalii, to potem z tego 10 przystaneczek cofnąć się tramwajem, dojść z buta... "potem w 345 i jestem". Super komunikacja, 3 linie zamiast jednej. No a mówcie, co chcecie, wzdłuż Świętokrzyskiej jest wiele docelowych miejsc podróży. I tak od ONZ trzeba z buta, więc przynajmniej tam powinno się jakiś dojazd sensowny zapewnić. Zwłaszcza, że można to zrobić prawie zerowym nakładem taboru, bez rozwalania ogólnej koncepcji objazdów.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
No, nie musimy. Ale do takiego MŚwiętokrzyska zostanie jednak choćby 171, tak?
Ja tylko proponuję pójścię na rękę sporej ilości ludków, którzy codziennie wysypują się hurtem ze 105/506/507 na ONZ-ce. Jeśli istnieje bardzo duży popyt na połączenie właśnie z rejonem ONZ, to zachowajmy je, skoro dasię (notabene: ciekawe, ile osób jadących takim 507 do Tarasów zaczęłoby chodzić tam z buta własnie od ONZ...
). Poza tym dla mnie to jest absurd, wpuszczać takie tabuny linii na Grzybowska, gdzie zwyczajnie nie ma i nie będzie takiego zapotrzebowania na KM, podczas gdy na równoległy ciąg pareset metrów obok nie ma się jak dostać (albo wiąże się to z upierdliwymi do granic możliwości przesiadkami - taka jest np. pod Centralem).
Ja tylko proponuję pójścię na rękę sporej ilości ludków, którzy codziennie wysypują się hurtem ze 105/506/507 na ONZ-ce. Jeśli istnieje bardzo duży popyt na połączenie właśnie z rejonem ONZ, to zachowajmy je, skoro dasię (notabene: ciekawe, ile osób jadących takim 507 do Tarasów zaczęłoby chodzić tam z buta własnie od ONZ...
- Bastian
- Sułtan Maroka
No ale znowu: co ma wspólnego 171 ze 105 i 506?drja pisze:No, nie musimy. Ale do takiego MŚwiętokrzyska zostanie jednak choćby 171, tak?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
A już Ci mówię: otóż z rejonów obsługiwanych przez częste 24, 171 i (jeszcze) 507 w sumie relacji bardzo nie likwidujesz. Z Bemowa dojedziesz nadal i w pobliże ONZ (24, 109), i na Central/Patelnię (24, 171) i na MŚw. (171). Z rejonów 105/506 - na razie likwidujesz większość relacji, jaką zapewniało choćby 506. Chodzi wprost o to, żeby dojazd na ONZ z Bemowa czy Jelonek czy Górczewskiej nie wiązał się z koniecznościa dymania z buta, tylko conajwyżej jednej przesiadki we w miarę częsty bus. Tylko tyle.Bastian pisze:No ale znowu: co ma wspólnego 171 ze 105 i 506?drja pisze:No, nie musimy. Ale do takiego MŚwiętokrzyska zostanie jednak choćby 171, tak?
Albo jeszcze inaczej: trasa z Grzybowskiej via JP2 do Alej jest najprostszym możliwym objazdem 105, trzymającym się możliwie wiernie dotychczasowej trasy.
Wcale tak być nie musi (tylko but), co właśnie proponuję. Wyjście istnieje i jest bardzo proste, jak widać.mariow pisze:Grzybowska przejmie rolę Swietokrzyskiej siłą rzeczy. Trzeba bedzie dojsc ale innego wyjscia nie ma. Drugą altenatywą dojazdową są zawsze Aleje. Z obu kierunków da się dojść do Świetokrzyskiej w rozsądnych granicach czasowych
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Moment - a 10 będzie zawieszona 
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
drja pisze:I co, samo 10 załatwi sprawę? To może podepnę się pod pytanie Bastiana: po co w ogóle te 105? I wycofam się z tej dyskusji chyba, bo na takim poziomie argumentacji nie ma ona sensu
Dlaczego ma nie załatwić
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Bastian
- Sułtan Maroka
Które potoki ma przejąć, swoje?
I chyba zapomniałeś o 8.
I chyba zapomniałeś o 8.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
no, tych, co jadą obecnie 105/506 w rejon ONZ-ki i na Świętokrzyską? Poza tym, co - 8 dowiezie na MŚwiętokrzyska? 10 dowiezie? Ja nie rozumiem, skąd u Was opór przed wprowadzeniem nicniekosztujacej ( w wozokm, złotówkach czy jakkolwiek nie liczonej) zmiany, która polepszy ofertę tam, gdzie jej potrzeba, a zdejmie tam, gdzie będzie jej nadmiar.Bastian pisze:Które potoki ma przejąć, swoje? I chyba zapomniałeś o 8.
Serio, ktoś z Was uważa, że lepiej jest puszczać puste jak bęben autobusy co 4 minuty (+ 109 co nastepne 4, to już wyjdzie co 2, a jeszcze 174, 178... ) przez Grzybowską donikąd, niż utrzymać mocno wykorzystywaną obecnie relację, nawet kosztem minimalnego rozjechania się rozkładów (co przy tej częstotliwości nie powinno być problemem w ogóle)?