Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu Al. Jerozolimskich

Moderator: Wiliam

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 15 lis 2007, 22:31

Powiedzmy tak za dziesięć lat :?: ... :D
Znając możliwości warszawskich decydentów i włodarzy.
Jak również znając "pęd do nowoczesności" w TW i ZTM.
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 15 lis 2007, 22:32

mobil one pisze:Jak powiedziano w wiadomościach "Radia 94"- szkoda że te fajerwerki techniczne są tylko na dosyć krótkim odcinku,nie zaś w całej Stolicy
Gdziekolwiek by się nie pojawiły PIERWSZE tablice informacyjne, będą tylko w tym miejscu, a nie w całej stolicy, więc argument z tyłka wyjęty i tam powinien powrócić.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 15 lis 2007, 22:35

Fikander pisze:będą tylko w tym miejscu, a nie w całej stolicy
Naprawdę to wspaniale świadczy o "nowoczesności" stolicy państwa , znajdującego się w środku Europy.
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 lis 2007, 22:37

mobil one pisze:
Fikander pisze:będą tylko w tym miejscu, a nie w całej stolicy
Naprawdę to wspaniale świadczy o "nowoczesności" stolicy państwa , znajdującego się w środku Europy.
Mobil, nie wiem, czy nie spudłuję fatalnie, ale spróbuję odwołać się do twojej inteligencji: gdy kładziesz w kuchni kafelki, to w ilu miejscach znajduje się pierwszych 6 z nich?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lis 2007, 22:38

OJP. ](*,) ](*,) ](*,) :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 15 lis 2007, 22:43

Przypowieść o 6 kafelkach - prawie jak o pięciu klepkach. :D
Polityka złym doradcą w pracy!

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 15 lis 2007, 23:02

mobil one pisze:Jak powiedziano w wiadomościach "Antyradia 94"- szkoda że te fajerwerki techniczne są tylko na dosyć krótkim odcinku,nie zaś w całej Stolicy.Nie każdy jezdzi z Banacha na Gocławek (jak również stwierdzono w w/w radiu).
To ja dam na przykład Berlin który jak wszyscy wiedzą jest dwa razy większy od Warszawy. Wyświetlacze w tym mieście są w Centrum i delikatnie na obrzeżach Centrum, w dalszych rejonach miasta (u nas np. Ursynów, Żoliborz czy Bródno) wyświetlaczy się nie montuje. Więc jak widać Mroczek, znowu ujadasz jak mały piesek i znowu niezbyt Tobie to wychodzi.

pjok-79

Post autor: pjok-79 » 16 lis 2007, 8:54

Bastian pisze:
mobil one pisze: Naprawdę to wspaniale świadczy o "nowoczesności" stolicy państwa , znajdującego się w środku Europy.
Mobil, nie wiem, czy nie spudłuję fatalnie, ale spróbuję odwołać się do twojej inteligencji: gdy kładziesz w kuchni kafelki, to w ilu miejscach znajduje się pierwszych 6 z nich?
Między Banacha a Gocławkiem ?
Sory, ale nie wiem gdzie Mobil ma swoje mieszkanko, natomiast powinien postulować o wyłożenie kafelkami najpierw jego przystanku :grin:

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 lis 2007, 2:41

Gdzie mają być dodatkowe tablice przy Grójeckiej/Banacha i pl. Zawiszy? Na przystankach "poza" remontowaną trasą (odpowiednio w kierunku Okęcia i Towarowej)?

Obrazek
Na przystankach zegary, co czasu nie liczą
Krzysztof Śmietana2007-11-15, ostatnia aktualizacja 2007-11-16 07:52

Tablica elektroniczna na Grójeckiej wyświetla komunikat: zaraz będzie siódemka. Podjeżdża... jedynka. Fachowcy mają wielkie problemy z uruchomieniem nowego systemu informacji dla pasażerów. Wbrew obietnicom nieprędko zobaczymy też normalne zegary w metrze

Jadący tramwajem z Ochoty na Gocławek pasażerowie wczoraj mieli się wreszcie poczuć jak w wielu miastach Europy. Elektroniczne tablice ustawione na przystankach powinny już pokazywać czas do przyjazdu określonej linii. Niestety, większość z nich wciąż nie działa. Na próbę włączono jedynie kilka z nich na Ochocie - np. na Grójeckiej przy Banacha i przy Wawelskiej.

Co z tego, jeśli wyświetlane informacje nie pokrywają się z rzeczywistością. Po południu widzieliśmy, jak tablica zapowiadała przyjazd siódemki, a na przystanku zjawiła się jedynka. - Te wyświetlacze pokazują jedynie planowy rozkład [czyli ten, który pasażerowie mogą sobie przeczytać na wiatach przystankowych]. Powinny wyświetlać rzeczywisty czas do przyjazdu, ale na razie ta opcja nie działa - przyznaje Wojciech Szydłowski, rzecznik Tramwajów Warszawskich.

Zaznacza, że to firma Ascom nie dotrzymała kolejnego terminu uruchomienia elektronicznych tablic. Według pierwotnych planów miały działać już 15 października. W Ascomie twierdzą jednak, że wina nie leży po ich stronie. - Okazało się, że system informatyczny Tramwajów Warszawskich nie jest dobrze zabezpieczony. Hakerzy mogliby się łatwo do niego włamać i np. zmieniać napisy na wyświetlaczach. Nie chcemy do tego dopuścić - usprawiedliwia się Łukasz Wróbel.

Według przedstawiciela Ascomu jest też inny powód poślizgu - trzeba uzyskać mnóstwo pozwoleń na postawienie dwóch dodatkowych tablic przy pl. Zawiszy i na Grójeckiej przy Banacha. Firma poprosiła więc Tramwaje Warszawskie o zgodę na włączenie wyświetlaczy 30 listopada. - Te tłumaczenia są całkowicie niezrozumiałe. O tym, jaki mamy system informatyczny, wie przecież nie od wczoraj. Słyszałem jeszcze inne, które przekazywali dziennikarzom: że nie mamy odpowiednich pomieszczeń i wyszkolonych pracowników. Zażądaliśmy konkretnych wyjaśnień na piśmie - mówi Wojciech Szydłowski.

(...)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 17 lis 2007, 13:44

MeWa pisze:Gdzie mają być dodatkowe tablice przy Grójeckiej/Banacha i pl. Zawiszy? Na przystankach "poza" remontowaną trasą (odpowiednio w kierunku Okęcia i Towarowej)?
Krótko mówiąc: Tak. ;-)
Patrz tu: viewtopic.php?p=257110#257110

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lis 2007, 15:12

Plesim pisze:
MeWa pisze:Gdzie mają być dodatkowe tablice przy Grójeckiej/Banacha i pl. Zawiszy? Na przystankach "poza" remontowaną trasą (odpowiednio w kierunku Okęcia i Towarowej)?
Krótko mówiąc: Tak. ;-)
Krótko mówiąc: nie bardzo.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

marian

Post autor: marian » 17 lis 2007, 15:22

inż. Glonojad pisze: Krótko mówiąc: nie bardzo.
No to jak? Zawiszy -> Towarowa i Rondo Waszyngtona -> Zieleniecka :?: Czy jeszcze gdzie indziej?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lis 2007, 15:43

No właśnie tam, a nie jakaś Banacha X Grójecka...

matemaciek
Kontakt:

Post autor: matemaciek » 17 lis 2007, 15:50

Na Zawiszy przy skręcie w stronę Towarowej już stoi słup, jeszcze bez tablicy. Natomiast jeśli chodzi o drugi, to chyba chodzi o ten przy Grójeckiej, przy którym zatrzymują się tylko tramwaje jadące na Okęcie, ale muszę się przejechać i sprawdzić, czy cokolwiek wskazuje na to, że tam słup stanie. Jak widać oba te przystanki nie są dokładnie przy remontowanej trasie - tramwaje jadące trasą Banacha-Gocławek nie zatrzymują się tam, chyba że właśnie się z niej włączają. http://tramwar.republika.pl/schemat-aj-tablice-z.JPG - tu zaznaczone jako szare kropki.

Jak się okazuje, nie ma już małych i dużych tablic, jak to było w planach, wygląda na to, że wszystkie są duże.

Dopisane:

Co do pierwszego dnia działania wyświetlaczy ja widziałem po południu działające wyświetlacze przy Bitwy i pętli Banacha, na Banacha przyjrzałem się dokładniej:
- problemów z krańcami nie było
- niestety, nie było informacji o tramwajach niskopodłogowych
- na dole przewijał się napis "test i kalibracja systemu - rozklad niezobowiazujacy", czytany bez polskich czcionek (aczkolwiek polskie literki w numerach linii syntezator ładnie wymawiał, w ogóle bardzo 'naturalny' głos jak na syntezator mowy)

Z kilku źródeł dotarły do mnie też informacje o tym, że tamtego dnia rano działał wyświetlacz na przystanku Kino Ochota w stronę Okęcia.

Niestety, od kilku dni tablice prawie milczą - na niektórych widać godzinę, na niektórych czasem pojawia się w jednym segmencie wyświetlacza losowy 'szum'. Dobrze, że jest podświetlenie przycisku, przynajmniej widać, które tablice są podłączone (chyba już wszystkie na odcinku Banacha - pl. Starynkiewicza, oczywiście oprócz nowej, dodatkowej na pl. Zawiszy).

I ostatnia sprawa: czy słyszał ktoś o jakiejś planowanej rewolucji tramwajowej? Jakiś czas temu z tramwajów zniknęły mapki, tak jakby nie chciało się im robić tymczasowych... Może skrócą 9 do Banacha?
Error 404: signature not found.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lis 2007, 17:22

matemaciek pisze:Na Zawiszy przy skręcie w stronę Towarowej już stoi słup, jeszcze bez tablicy. Natomiast jeśli chodzi o drugi, to chyba chodzi o ten przy Grójeckiej,
Czytał wątek?
Jak się okazuje, nie ma już małych i dużych tablic, jak to było w planach, wygląda na to, że wszystkie są duże.
Czytał wątek? :p

Naprawdę, przydałby się na tym podforum gantlet TLGa :/
I ostatnia sprawa: czy słyszał ktoś o jakiejś planowanej rewolucji tramwajowej? Jakiś czas temu z tramwajów zniknęły mapki, tak jakby nie chciało się im robić tymczasowych... Może skrócą 9 do Banacha?
Jakaś rewolucja się szykuje, skoro chcą wrócić do taktu 5/10 a nie chcą ani złotówki na nowe wagony zapewnić :/
Natomiast co do skracania dziewiątki, to jestem raczej spokojny.

ODPOWIEDZ