O spółce PKP Intercity

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 17 lis 2009, 17:11

Glonojad pisze:No dobrze, czy rzeczywiście IR parę minut przed pospiesznym/TLK to dobre rozwiązanie?
Nie jest idealne, ale sam fakt konkurencji już jest dobry. No i rozkład ostatecznie ustala PLK, to trzeba mieć na uwadze...
patryk148 pisze:materiały z konferencji prasowej, są wymienione niektóre nowości.
Niestety, na gorzej moim zdaniem. I szkoda, że nie załączyli PDFa z godzinami tych TLKów i ICków... #-o

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Sob 21 Lis, 2009 22:47 ]
Połączenie treści dwóch następujących po sobie postów. Uzupełnienie treści postu o cytat. MeWa
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lis 2009, 18:28

Wolfchen pisze:Niestety, na gorzej moim zdaniem. I szkoda, że nie załączyli PDFa z godzinami tych TLKów i ICków... #-o
Wybacz, ale moim zdaniem jedyne, co PKP IC mogłoby zrobić, żeby dla Ciebie nie było gorzej, to przeprosić i popełnić samobójstwo :p
Wolfchen pisze:Nie jest idealne, ale sam fakt konkurencji już jest dobry. No i rozkład ostatecznie ustala PLK, to trzeba mieć na uwadze...
Jasne, PLK specjalnie przesuwa godzinę odjazdu pociągu PR na złość ICkom.

[ Dodano: |17 Lis 2009|, 2009 18:28 ]
Wolfchen pisze:
Glonojad pisze:No dobrze, czy rzeczywiście IR parę minut przed pospiesznym/TLK to dobre rozwiązanie?
Nie jest idealne, ale sam fakt konkurencji już jest dobry.
Fajnie, tylko czy aby na pewno w ciągu dnia instnieje jedna i tylko jedna atrakcyjna godzina odjazdu danego pociągu? Zwłaszcza przykład Przemyśla dał mi do myślenia.

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Sob 21 Lis, 2009 22:52 ]
Połączenie treści dwóch następujących po sobie postów. Uzupełnienie treści postu o cytaty. MeWa
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 17 lis 2009, 18:35

Glonojad pisze:Jasne, PLK specjalnie przesuwa godzinę odjazdu pociągu PR na złość ICkom.
Zacznijmy od tego, że jakkolwiek konkurencję popieram, to takiego jeżdżenia stadami już nie. Ale jeśli róznice byłyby rzędu dajmy na to 30 minut, to czemu nie?
Glonojad pisze:Wybacz, ale moim zdaniem jedyne, co PKP IC mogłoby zrobić, żeby dla Ciebie nie było gorzej, to przeprosić i popełnić samobójstwo
Nie do końca... Niech przywrócą parędziesiąt połaczeń, wydłużą część składów i przestaną faworyzować kwalifikowane kosztem pośpiesznych, to słowa złego o nich nie powiem. A póki co, to w ramach łączenia taryfy D i M szykuje nam się krypto podwyżka cen biletów...

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Sob 21 Lis, 2009 22:51 ]
Połączenie treści dwóch następujących po sobie postów. Uzupełnienie treści postu o cytaty. MeWa
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 lis 2009, 19:07

Glonojad pisze:Fajnie, tylko czy aby na pewno w ciągu dnia instnieje jedna i tylko jedna atrakcyjna godzina odjazdu danego pociągu? Zwłaszcza przykład Przemyśla dał mi do myślenia.
tak, i na złość IR jechały też krócej od IC, o co też była przecież afera ;)

Czy to są wycinki z nowego rozkładu, który dopiero wejdzie?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 17 lis 2009, 19:27

MeWa pisze:Czy to są wycinki z nowego rozkładu, który dopiero wejdzie?
Na to wygląda, nijak nie pasuje do tego, co mam w swojej pokreślonej cegle... 8-(

przewoz

Post autor: przewoz » 17 lis 2009, 19:29

materiały z konferencji prasowej, są wymienione niektóre nowości.
Jedno co mnie martwi, to nie same oferty, ale ich ilość. Dla przeciętnego pasażera, który w życiu nie widział żadnego forum komunikacyjnego na oczy i tak na prawdę liczy się dla niego, żeby wsiąść i wygodnie i szybko dojechać - będzie to trudne do ogarnięcia.
Do tego kasjerki.. One też dłuuugo to ogarniają. Od jednej z PR dostałem ostatnio pytanie (kupując bilet na pociąg IC rel Warszawa-Katowice) czy to przez Idzikowice, czy przez Częstochowę.. no i co na to zwykły pasażer? Pewnie zrobił by tak: 8-(

Do tego po likwidacji powstała nam dość spora różnica cenowa miedzy IC a TLK, na niekorzyść IC. Już dawno mi się wydawało, że 25PLN za możliwość napicia się herbaty za darmo i miejsce w przedziale niekoniecznie klimatyzowanym, przy niewiele krószym często czasie przejazdu - to za dużo....

kajo

Post autor: kajo » 17 lis 2009, 20:37

Do tego po likwidacji powstała nam dość spora różnica cenowa miedzy IC a TLK, na niekorzyść IC. Już dawno mi się wydawało, że 25PLN za możliwość napicia się herbaty za darmo i miejsce w przedziale niekoniecznie klimatyzowanym, przy niewiele krószym często czasie przejazdu - to za dużo....
Z tego co ostatnio czytałem to najlepiej mają się pociągi IC,EC- są najbardziej zyskowne. Może kwestia marketingu. Fakt faktem pociągi droższe potrzebują mniej pasażerów do zarobienia na siebie.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 18 lis 2009, 19:46

kajo pisze: Z tego co ostatnio czytałem to najlepiej mają się pociągi IC,EC- są najbardziej zyskowne. Może kwestia marketingu. Fakt faktem pociągi droższe potrzebują mniej pasażerów do zarobienia na siebie.
One i tak będą zyskowne, bo większość podróżnych w takich pociągach to "firmowi", a dla nich kilkadziesiąt zł aż tak się nie liczy.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 19 lis 2009, 18:05

http://www.ic.rail.pl/viewtopic.php?f=1 ... &start=670 Czyżby TLKi miały nie mieć nazw? Ładnie PIC miesza... ](*,)

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 19 lis 2009, 18:35

Szukanie dziury w całym - jak dla mnie ważne, aby pociąg jechał, może się nazywać pięknie, brzydko, wulgarnie, bądź wcale - jeżeli chcę gdzieś jechać, to i tak to uczynię :-k
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 19 lis 2009, 19:02

Wiesz, nazwy ułatwiały życie... Do tej pory powiedziałeś, że jedziesz TELIMENĄ do Łodzi i wiadomo było, o który dokładnie pociąg Ci chodzi. A teraz? Po numerku lub godzinie odjazdu (w dodatku z określonej stacji)?

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 19 lis 2009, 20:45

Życie Warszawy pisze:Kolorowe promocje i nowe połączenia

Od 13 grudnia zamiast 24 pociągów Tanich Linii Kolejowych będzie 377. Wagony zmieniają barwy, a bilety ceny. Wszystko, by zastopować odpływ pasażerów.
źródło: materiały prasowe
+zobacz więcej

– Do końca roku przewieziemy od 8 do 10 proc. pasażerów mniej niż w 2008 r. – przyznaje Krzysztof Celiński, prezes PKP InterCity SA. To skutek kryzysu, a także konkurencji ze strony PKP Przewozów Regionalnych oraz transportu samochodowego. Przewoźnik chce odzyskać klientów i zapowiada rewolucyjne zmiany. Zmieni się wszystko, począwszy od barw. Wagony TLK pierwszej klasy zostaną przemalowane na pomarańczowo-biało, a drugiej klasy na niebiesko-biało.

Kolorowe będą też bilety. Na fioletowym bilecie pojedziemy z Warszawy np. do Krakowa lub Katowic za 35 i 55 zł (II i I klasa). Dotychczas było to 46 i 79 zł. Bilet szary jest dla tych, którzy chcą jechać „tam i z powrotem“. Jednak podróż powrotna będzie o 20 proc. tańsza. Ale pod warunkiem, że podróżuje się między godz. 12 w poniedziałek a 12 w piątek. Z kolei bilet niebieski upoważnia do zakupu pięciu biletów w cenie czterech.

– Chcemy też nagrodzić tych pasażerów, którzy często jeżdżą pociągami TLK. Każdy, kto przedstawi w kasie dziesięć wykorzystanych biletów TLK, będzie mógł w wakacje kupić za złotówkę bilet na wybrane połączenie InterCity – dodaje Celiński.

Dodatkowo spółka zapowiada okazjonalne, zielone bilety, sprzedawane na pociągi dowożące pasażerów na ważne wydarzenia (np. mecz, koncert, festiwal). Jednak prawdziwym czarnym koniem na być bilet fuks (w kolorze czarnym). – Bilet na dowolną relację kosztuje 20 zł. To nie będzie mała pula, jednak to pasażer przy kasie musi zapytać, czy czarny bilet jest dostępny – precyzuje Paweł Ney, rzecznik InterCity.– Kolorowe bilety będzie można kupić wyłącznie w kasach.

Poza czerwonym. W Internecie 25. dnia każdego miesiąca InterCity będzie robiło wyprzedaż biletów. Będą to właśnie bilety czerwone, które będzie można kupić z 45-, 50- i 60-procentową zniżką. Poza tym pasażerowie kupujący w sieci będą mogli liczyć na pięcioprocentowy rabat przy zakupie innych biletów niż kolorowe. Nie znikną też stare promocje jak np. bilet podróżnika czy weekendowy.

A do składów TLK będą dołączane wagony filmowe, także wagony z miejscami na rowery. Będzie też więcej pociągów InterCity. Np. w święta i sylwestra kursować ma dodatkowy nocny skład ze stolicy (wyjazd o godz. 23) do Zakopanego (przyjazd 07.48).
Promocje IC są jak u Mercedesa czy Armaniego. Są, ale nie wiadomo po co i dla kogo. Dla zwyłych śmiertelników i tak za drogo, a dla bogatego żadna różnica...
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 19 lis 2009, 20:47

Od 13 grudnia zamiast 24 pociągów Tanich Linii Kolejowych będzie 377.
Szkoda, że nikt nie napisał w tym samym zdaniu, że to z powodu przekwalifikowania pośpiesznych... Bo dla osoby niezorientowanej, może to wyglądać, jak drastyczne zwiększenie ilości pociągów...

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 19 lis 2009, 20:56

Wolfchen pisze:Szkoda, że nikt nie napisał w tym samym zdaniu, że to z powodu przekwalifikowania pośpiesznych... Bo dla osoby niezorientowanej, może to wyglądać, jak drastyczne zwiększenie ilości pociągów...
W tym artykule jeden taki kwiatek drugim pogania, typowa dla IC propaganda sukcesu.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 20 lis 2009, 19:07

Czy można gdzieś znaleźć cennik biletów miesięcznych (nowego) TLK?
Czy bilety te będą honorowane przez Koleje Mazowieckie podobnie jak te na pociągi pospieszne?

ODPOWIEDZ