Tramwaje po reformie 4/8
Moderator: Wiliam
-
Stary Pingwin
A konserwator zabytków czy innej zieleni da się tym razem przekonać?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
-
michael112
Lepsze to niż...pawcio pisze:co oznaczałoby konieczność utrzymania obecnej prowizorki jeszcze dwa lata
Szkoda pieniędzy.Glonojad pisze:wybudować te tory od nowa jako stałe, a nie tymczasowe. Najepiej po zachodniej stronie Jagiellońskiej, a nie wschodniej.
A najlepiej było zabrać się za "procedurę urzędową" wcześniej.
Apropos: Za ile planowana jest więc rozbiórka tych nieszczęsnych torów?
W ramach przebudowy al. Solidarności nastąpi wyjęcie zwrotnic i łuków. Co z samymi torami wzdłuż cerkwi nie wiem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Co by nic nie zmieniło .Tory sa wybudowane w miejscu, którego na stałe utrzymać się nie da.michael112 pisze: A najlepiej było zabrać się za "procedurę urzędową" wcześniej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ostatnio widziałem dwa dziwne tramwaje:
- linia nr 18, jadący (w ubiegłą sobotę) od strony Al. Reymonta do pętli Nowe Bemowo,
- linia nr 9, (jakoś tak w tygodniu) jadący od strony Pl. Narutowicza do Os. Górczewska,
to jakieś normalne zjazdy, objazd, czy awaria (czy okulista mi się kłania
) 
P.S. Na potwierdzenie pierwszego z wymienionych mam nawet słabe zdjęcie.
- linia nr 18, jadący (w ubiegłą sobotę) od strony Al. Reymonta do pętli Nowe Bemowo,
- linia nr 9, (jakoś tak w tygodniu) jadący od strony Pl. Narutowicza do Os. Górczewska,
to jakieś normalne zjazdy, objazd, czy awaria (czy okulista mi się kłania
P.S. Na potwierdzenie pierwszego z wymienionych mam nawet słabe zdjęcie.
Bo to wymagałoby zmiany układu tras tramwajowych:fik pisze:Jedna silnia linia na Filtrowej generuje nadpodaż albo na Marszałkowskiej, albo na Puławskiej, w zależności od tego, gdzie skręci.
3 - bez zmiany trasy, silna
4 - słabe Mostem Gdańskim i Starzyńskiego na Annopol w koordynacji ze słabą 15 na Wyścigi
10 - silna z Młocin na Wyścigi, kosztem likwidacji 11
14 - likwidacja
18 - do likwidacji kosztem silnego 31 w międzyszczycie i DS
20 - przez Most Śląsko-Dąbrowski trasą 4 na Annopol
25 - silne, na Żerań FSO
35 - silne na Banacha
Owszem, trzy linie do likwidacji, ale pozostałe silne pozwoliłyby na znalezienie miejsca na krańcach. W razie potrzeby słaba 4 może pojechać tak jak dotychczas na Żerań Wschodni, chociaż nie wiem, czy to potrzebne.
Na oko bilans brygadowy leży i kwiczy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
Serio?! Silne 31 w DS które wozi świeże powietrze pomimo, że na odcinku Królikarnia - Służewiec, linii 18 też nie należało do najlepszych?Georg pisze:18 - do likwidacji kosztem silnego 31 w międzyszczycie i DS
Kiedyś za wypisywanie czegoś takiego dostawało się punkty.
Jakbym wziął całość to wychodziło 386 brygad. Czyli do 406, które kiedyś podałeś (nie wiem, jak jest teraz) brakuje 20. Brałem pod uwagę tylko składy dwuwagonowe i niskopodłogowce (solówki i składy potrójne to co innego). Aha - założenie robiłem pod częstotliwość 5/7,5/7,5/10, a nie 4/8. Postoje minimum 5 minut na każdym krańcu.pawcio pisze:Na oko bilans brygadowy leży i kwiczy.
To już jest szczegół. Jest sporo solówek, można dać silne 31 na solówkach (oczywiście w DS).Flash8222 pisze:Serio?! Silne 31 w DS które wozi świeże powietrze pomimo, że na odcinku Królikarnia - Służewiec, linii 18 też nie należało do najlepszych?Georg pisze:18 - do likwidacji kosztem silnego 31 w międzyszczycie i DS
Kiedyś za wypisywanie czegoś takiego dostawało się punkty.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Co ludzie mieszkający przy Woronicza (w tym ja18 - do likwidacji kosztem silnego 31 w międzyszczycie i DS
Metro to jest nigdzie? 
To nie tak. Chodziło mi o to, że na Służewcu nie ma miejsca. Są 3 stanowiska postojowe. Zamiast robić jakieś 37, wolałbym, aby w godzinach szczytu 33 miało wydłużoną trasę na Służewiec. 17 i 33 razem co 2,5 minuty. Dodatkowo można mieć tylko jedną linię. Albo 18, albo 31. Przy czym jestem przeciwnikiem robienia tego, co obecnie na Gocławku, czyli dwie linie na jednym stanowisku. Można oczywiście zrobić z powrotem 44 i w DS 18, która w DP kończyłaby np. na Wilanowskiej. Ale byłoby to, moim zdaniem, niepotrzebne mącenie ludziom w głowach.Autobus Czerwon pisze:Co ludzie mieszkający przy Woronicza (w tym ja18 - do likwidacji kosztem silnego 31 w międzyszczycie i DS), zrobili Ci że chcesz zostawić jako jedyną linię jakiegoś dziada znikąd do nigdzie?
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Nie wszędzie dojedziesz metrem. Na Puławską przy placu Unii, czy na plac Konstytucji szybciej i po prostu wygodniej jest pojechać tramwajem, nawet jakbym miał układać swoje wyjścia z domu pod rozkład.Metro to jest nigdzie?![]()
Nie wiem czy będą grzebać tam przy światłach, ale przed remontem na skrzyżowaniu Domaniewskiej i Wołoskiej przepustowość dla trama wynosiła 2 składy na cykl, a cykl był co ok. dwie minuty. Jak dasz 17 i 33 co 2,5 minuty, i nie obetniesz (nic przynajmniej o tym nie napisałeś) 31, to możliwe że po prostu zablokujesz pół Służewca. Układ przedremontowy był może nie tyle co optymalny, ale przynajmniej znośny.To nie tak. Chodziło mi o to, że na Służewcu nie ma miejsca. Są 3 stanowiska postojowe. Zamiast robić jakieś 37, wolałbym, aby w godzinach szczytu 33 miało wydłużoną trasę na Służewiec. 17 i 33 razem co 2,5 minuty.
Ale głupi argument, obalający praktycznie każdą dowozówkę w mieście.Autobus Czerwon pisze:Nie wszędzie dojedziesz metrem.Metro to jest nigdzie?![]()