Transport Aglomeracyjny
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
Na liniach 8xx (jak i na wszystkich pozostałych z pełną taryfą ZTM) przewoźnik jest jedynie podwykonawcą ZTMu, więc jedynym dochodem, jaki dostaje od ZTMu to stawka za wzkm. Co w tym niejasnego czy dziwnego? 
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
ZTMowi z sukcesem udało się doprowadzić do likwidacji linii N-SKM i zastąpienia jej linią L8. W samodzielnie organizowanym przetargu gmina uzyskała cenę 1,36zł*. Dzięki współpracy z ZTMem cena wzrosła o 57%, do 2,13zł.
*) dotychczas bilety okresowe ZTMu były honorowane, ale bez umowy z ZTMem, więc ani gmina ani przewoźnik nie mieli z tego żadnego przychodu.
http://www.bip.nieporet.pl/index.php?cm ... cie&id=610
http://www.ztm.waw.pl/download.php?z=2615&i=200&l=1&m=5
*) dotychczas bilety okresowe ZTMu były honorowane, ale bez umowy z ZTMem, więc ani gmina ani przewoźnik nie mieli z tego żadnego przychodu.
A to miej pretensje do przewoźników. Nikt im nie zabraniał dania 1,36 zł/km. W końcu kryterium było jedynie za najniższą cenę...aqqaqq pisze:ZTMowi z sukcesem udało się doprowadzić do likwidacji linii N-SKM i zastąpienia jej linią L8. W samodzielnie organizowanym przetargu gmina uzyskała cenę 1,36zł*. Dzięki współpracy z ZTMem cena wzrosła o 57%, do 2,13zł.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pytanie, czy SIWZ zawierał takie same wymagania jakościowe. No i nie zapominajmy, że na Lkach 20% kosztów refinansuje ZTM ze względu na akceptację biletów okresowych...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No więc właśnie - skoro wymogi są te same (lub podobne), zadecydował więc wolny rynek - więc pretensje kieruj do przewoźników. Możliwe, że sobie po prostu robią margines na kary, bo ryzyko kontroli ze stron ZTMu jest znacznie wyższe, niż ryzyko kontroli przez UG...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
-
Dęboszczak
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ty to napisałeś.Wolfchen pisze:No więc właśnie - skoro wymogi są te same (lub podobne),
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jeśli uwzględnimy 20% dopłatę z ZTMu, na uznawanie biletów okresowych, to nie powinno być wzrostu kosztów. To nie są grosze, bo tych groszy, składa się 50.000zł rocznie. Koszt 50.000zł jest porównywalny z kosztem organizacji i utrzymania dodatkowej pierwszej klasy w szkole podstawowej. Takie pieniądze pozwoliły na podzielenie klasy pierwszej w której było 33 dzieci (sześcio i siedmiolatków). Dzięki temu nauczyciele będą mogli dopilnować każdego dziecka, co przy sześciolatkach jest to szczególnie ważne.Dęboszczak pisze:Cena za kilometr ponoszona przez Gminę nie jest jakoś horrendalnie wyższa od obowiązującej w zeszłym roku. 1,70 to naprawdę grosze - tu uwzględniamy znaczny wzrost kosztów paliwa.
W gminach inaczej patrzy się na pieniądze - budżet gminy jest wielkokrotnie niższy niż budżet Warszawy. Tutaj się ogląda każdą złotówkę i ocenia na co warto ją wydać. Moim zdaniem lepiej wydać te pieniądze na edukaację 33 dzieci, niż na zmianę standardu busika z "wystarczającego" na ZTMowski.
Jak widać, radni podjęli taką, a nie inną decyzję.aqqaqq pisze:W gminach inaczej patrzy się na pieniądze - budżet gminy jest wielkokrotnie niższy niż budżet Warszawy. Tutaj się ogląda każdą złotówkę i ocenia na co warto ją wydać.
Bardziej bym się rozpisał, gdybym miał pod ręką SIWZ gminnego przetarguGlonojad pisze:Ty to napisałeś.
person pisze:Ale zaraz, linia L-8 została uruchomiona wbrew gminie Nieporęt?
Radni gminy zostali do tego zachęceni delikatną persfazją "We wrześniu 2011 r. Zarząd Transportu Miejskiego poinformował Urząd Gminy Nieporęt o planowanym skróceniu od dnia 01.01.2012 r. linii 705 do pętli Białobrzegi oraz likwidacji linii 734. Przedstawiona przez ZTM koncepcja wynikała z problemów z taborem autobusowym w ZTM.". Zastąpienie linii 734 i 705 własnymi liniami było niemożliwe, bo zgodę na wjazd do Warszawy wydaje właśnie ZTM.Wolfchen pisze:Jak widać, radni podjęli taką, a nie inną decyzję
Dzięki popdpianiu umowy na Lkę, tabor w magiczny sposób rozmnożył się. Na normalnym rynku za coś takiego UOKiK nakłada wielomilionowe kary, no ale to jest przecież działanie dla dobra publicznego
ZTM nie wydaje zgody na wjazd, tylko na zatrzymywanie się na przystankach. I raczej nie może odmówić korzystania z przystanku jeśli znajduje się on na liście załączonej do jednej z uchwał Rady Miasta.aqqaqq pisze:Zastąpienie linii 734 i 705 własnymi liniami było niemożliwe, bo zgodę na wjazd do Warszawy wydaje właśnie ZTM.
Zapewne dlatego, że Lkę obsługuje inny przewoźnik niż 703 i 734.aqqaqq pisze:Dzięki popdpianiu umowy na Lkę, tabor w magiczny sposób rozmnożył się.
Dla Ciebie jest ważne, dla mnie np. nie. Nie można mieć wszystkiego, więc radni uznali, że ważniejszy jest rozwój komunikacji na terenie Gminy. Zwróć uwagę, że L-8 obsługuje rejony które nigdy nie były objęte komunikacją.aqqaqq pisze:Takie pieniądze pozwoliły na podzielenie klasy pierwszej w której było 33 dzieci (sześcio i siedmiolatków). Dzięki temu nauczyciele będą mogli dopilnować każdego dziecka, co przy sześciolatkach jest to szczególnie ważne.
Fakt, że ZTM lekko nadużył pozycji monopolisty i nie powinien straszyć skracaniem obecnych linii, jednak najważniejsze, że nie będzie żadnych zmian w układzie komunikacyjnym i linie nieporęckie pozostaną bez zmian...
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride