Teraz doczytałem że 151 ma do Bankowego śmigać
Zmiany od czerwca 2025
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Z jakiej okazji solówki na 217?
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
Nie ma objazdów jakichś ciasnych na Wilanowie?wincenty pisze:Z jakiej okazji solówki na 217?
ŁK
-
Mateusz950
-
adamrozbicki
Za 6 dni rozpoczynają się wakacje, rozumiem że z powodu zamknięcia połowy sieci tramwajowej ZTM nie może się zorientować co jeszcze jeździ i którędy, ale planują wydać jakiś komunikat o zmianach wakacyjnych? Czy dopiero w piątek z datą sprzed tygodnia?
- AdamKlocusky
- Kontakt:
Po pierwsze mamy sobotę oraz długi weekend w którym wiele osób wzięło sobie wolne w piątek pracujący. Po drugie komunikaty o zmianach trafiają na stronę dopiero po ich zatwierdzeniu (podpisaniu przez osobę upoważnioną), przedtem trafiają się jedynie w formie notki prasowej. Po trzecie dzisiaj ukazał się jeden z komunikatów o zmianach, więc nie wykluczone czy nawet w dni wolne ktoś tychże nie wstawia.adamrozbicki pisze: ↑21 cze 2025, 20:13Za 6 dni rozpoczynają się wakacje, rozumiem że z powodu zamknięcia połowy sieci tramwajowej ZTM nie może się zorientować co jeszcze jeździ i którędy, ale planują wydać jakiś komunikat o zmianach wakacyjnych? Czy dopiero w piątek z datą sprzed tygodnia?
-
adamrozbicki
O czym chciałeś napisać? Może spróbuj jeszcze raz.AdamKlocusky pisze: ↑21 cze 2025, 22:18Po pierwsze mamy sobotę oraz długi weekend w którym wiele osób wzięło sobie wolne w piątek pracujący. Po drugie komunikaty o zmianach trafiają na stronę dopiero po ich zatwierdzeniu (podpisaniu przez osobę upoważnioną), przedtem trafiają się jedynie w formie notki prasowej. Po trzecie dzisiaj ukazał się jeden z komunikatów o zmianach, więc nie wykluczone czy nawet w dni wolne ktoś tychże nie wstawia.adamrozbicki pisze: ↑21 cze 2025, 20:13Za 6 dni rozpoczynają się wakacje, rozumiem że z powodu zamknięcia połowy sieci tramwajowej ZTM nie może się zorientować co jeszcze jeździ i którędy, ale planują wydać jakiś komunikat o zmianach wakacyjnych? Czy dopiero w piątek z datą sprzed tygodnia?
-
michael112
Plus pewnie chodzi o uruchomienie pewnej linii czego nie mogą ujawnić dopóki odbiory techniczne torowiska nie zostaną zakończone.adamrozbicki pisze: ↑21 cze 2025, 20:13Za 6 dni rozpoczynają się wakacje, rozumiem że z powodu zamknięcia połowy sieci tramwajowej ZTM nie może się zorientować co jeszcze jeździ i którędy, ale planują wydać jakiś komunikat o zmianach wakacyjnych? Czy dopiero w piątek z datą sprzed tygodnia?
Przecież od wielu lat zmiany wakacyjne podawane są w ostatnim tygodniu czerwca, więc co w tym dziwnego, że w tym roku jest tak samo?michael112 pisze: ↑22 cze 2025, 11:58Plus pewnie chodzi o uruchomienie pewnej linii czego nie mogą ujawnić dopóki odbiory techniczne torowiska nie zostaną zakończone.adamrozbicki pisze: ↑21 cze 2025, 20:13Za 6 dni rozpoczynają się wakacje, rozumiem że z powodu zamknięcia połowy sieci tramwajowej ZTM nie może się zorientować co jeszcze jeździ i którędy, ale planują wydać jakiś komunikat o zmianach wakacyjnych? Czy dopiero w piątek z datą sprzed tygodnia?
Ale wiesz, że to nie jest jakaś tajemnica?michael112 pisze: ↑22 cze 2025, 11:58Plus pewnie chodzi o uruchomienie pewnej linii czego nie mogą ujawnić dopóki odbiory techniczne torowiska nie zostaną zakończone.adamrozbicki pisze: ↑21 cze 2025, 20:13Za 6 dni rozpoczynają się wakacje, rozumiem że z powodu zamknięcia połowy sieci tramwajowej ZTM nie może się zorientować co jeszcze jeździ i którędy, ale planują wydać jakiś komunikat o zmianach wakacyjnych? Czy dopiero w piątek z datą sprzed tygodnia?
-
bartoni722
Szczerze mówiąc tak po ludzku patrząc to nie wydaje mi się, żeby znaczna grupa osób pomyślała sobie w piątek "o, za 10 dni zaczynają się wakacje, może jedynka którą zawsze jeżdżę z Ochoty będzie miała teraz numerek 78. Wejdę na stronę i poszukam komunikatu na ten temat."
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. 
Informacje o zawieszeniu linii i zastępstwie jest zazwyczaj powieszona w tramwajach i na przystankach kilka dni przed zmianą. Nie wiem czy są jakieś przepisy określające ile to ma być dokładnie wcześniej, ale zwykle jest.bartoni722 pisze: ↑22 cze 2025, 13:14Szczerze mówiąc tak po ludzku patrząc to nie wydaje mi się, żeby znaczna grupa osób pomyślała sobie w piątek "o, za 10 dni zaczynają się wakacje, może jedynka którą zawsze jeżdżę z Ochoty będzie miała teraz numerek 78. Wejdę na stronę i poszukam komunikatu na ten temat."
Żaden przepis zabrania podania wcześniej informacji o zmianach w kursowaniu komunikacji miejskiej.
Poziom informacji pasażerskiej jest jaki jest.
Dla przykładu pewnym kuriozum było to, że informacje o zmianach na Marszałkowskiej od poniedziałku nie były podane w komunikacie o zmianach na Marszałkowskiej (tam były tylko weekendowe) tylko w komunikacie o objazdach pl. Bankowego.
Ale może tylko ja mam jakiś problem z tym. Choć jak się czyta komentarze w necie, to ludzie myślą, że w ogóle tramwaje przestają kursować bo wszystko w remoncie.
PS. Ja wolę sprawdzić zanim gdzieś dojdę albo wsiądę i wypatrze ogłoszenie.
Poziom informacji pasażerskiej jest jaki jest.
Dla przykładu pewnym kuriozum było to, że informacje o zmianach na Marszałkowskiej od poniedziałku nie były podane w komunikacie o zmianach na Marszałkowskiej (tam były tylko weekendowe) tylko w komunikacie o objazdach pl. Bankowego.
Ale może tylko ja mam jakiś problem z tym. Choć jak się czyta komentarze w necie, to ludzie myślą, że w ogóle tramwaje przestają kursować bo wszystko w remoncie.
PS. Ja wolę sprawdzić zanim gdzieś dojdę albo wsiądę i wypatrze ogłoszenie.
Przy takim natłoku objazdów nie można się spieszyć z informacjami. W piątek poszła informacja o remoncie Słomińskiego i już się ludziom zaczęły szczegóły młodych objazdów mieszać z obecnymi oraz poprzednimi.
PS. Zgodnie z przepisami rozkłady w komunikacji miejskiej należy publikować dzień przed.
PS. Zgodnie z przepisami rozkłady w komunikacji miejskiej należy publikować dzień przed.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Co roku ZTM zawiesza/tnie inne linie robiąc to chyba z pomocą maszyny losującej a nie jakiegoś sensownego klucza. Bo po co pasażerowie mają się przyzwyczajać. No i też po co mają sobie planować wcześniej dojazd do pracy czy gdziekolwiek. W ogóle to niech się nie interesują bo kociej mordy dostanąbartoni722 pisze: ↑22 cze 2025, 13:14Szczerze mówiąc tak po ludzku patrząc to nie wydaje mi się, żeby znaczna grupa osób pomyślała sobie w piątek "o, za 10 dni zaczynają się wakacje, może jedynka którą zawsze jeżdżę z Ochoty będzie miała teraz numerek 78. Wejdę na stronę i poszukam komunikatu na ten temat."