Położenie przystanków tramwajowych względem skrzyżowań
Moderator: Wiliam
Na jeden skład to raczej miejsca starczy. Lustro sprawę ogarnie. Pierwsze gwoździe do tramwajowej trumny zostały właśnie wbite. B-36 + [10] na wiadukcie dołoży swoje. A te dodatkowe przystanki to już będzie wieko. Jeden skład na cykl chyba już tą trasę dobije.
Ciekawe czy po tej zimie optymistyczne plany remontu wiaduktu w 2028 roku nie będą musiały zostać zweryfikowane.
Ciekawe czy po tej zimie optymistyczne plany remontu wiaduktu w 2028 roku nie będą musiały zostać zweryfikowane.
Nie nastąpi on wcześniej niż będzie nowy projekt nowego wiaduktu w nowym konstrukcji.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Remont oczywiście, że tak. Miałem na myśli jego funkcjonowanie... Taka zima raczej mu przetrwać nie pomoże.
A koncepcję ma zrobić PLK, a oni na wszystko mają czas.
A koncepcję ma zrobić PLK, a oni na wszystko mają czas.
Na wieloletnie tymczasówki z płyt? Niekoniecznie.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Na razie z moich obserwacji wynika, że tramwaje równie często stają na wiadukcie, jak przed zmianą, więc coś chyba nie do końca się udało...MisiekK pisze: ↑30 gru 2025, 23:37Za niecałe 2 dni rewolucja na Towarowej przy Zawiszy....
https://zdm.waw.pl/aktualnosci/wprowadz ... towarowej/
Tam ma być nowa sygnalizacja i przejścia dla pieszych. Tego chyba jeszcze nie ma.
Ma być.
Czyżby szykowała się jakaś zaawansowana automatyka podająca na odjazd z przystanku "pałkę" w zależności od kierunku jazdy?
A tak w ogóle to da się wyświetlić zezwalający z wyprzedzeniem gdy skrzyżowanie nie jest czyste? Tak jakby skonsumować międzyczerwone w fazie z długim dojazdem? Czy się nie da i będziemy oglądać pusty plac przez bardzo długie sekundy nim przejedzie przez niego tramwaj?

W teorii oczywiście, że da. Na pewno w teorii. Jeżeli sterowanie zwrotnicy będzie na przystanku i powiązane ze sterownikiem sygnalizacji podającej z wyprzedzeniem zezwalające na odjazd z przystanku. Trzeba tylko idealnie wyliczyć czas jazdy między przystankiem a skrzyżowaniem. Psikusa może sprawić długa wymiana pasażerska i tylko jeden skład na wiadukcie.
Ogarnięcie tego będzie sporym wyzwaniem i chętnie zobaczę efekty. Osobiście mam dużą rezerwę co do sukcesu, ale trzymam kciuki.
Już teraz 1 przywleka z Pralki spore opóźnienia.
Ogarnięcie tego będzie sporym wyzwaniem i chętnie zobaczę efekty. Osobiście mam dużą rezerwę co do sukcesu, ale trzymam kciuki.
Już teraz 1 przywleka z Pralki spore opóźnienia.
Sterownik nie powinien na to pozwalać. W najlepszym wypadku inżynier ruchu. Ale można zrobić 2 sygnalizatory z przesuniętymi fazami. Tam pewnie też nie chodzi o to, żeby nigdy żaden tramwaj nie stał, tylko żeby nie było to regułą.Wiliam pisze:A tak w ogóle to da się wyświetlić zezwalający z wyprzedzeniem gdy skrzyżowanie nie jest czyste? Tak jakby skonsumować międzyczerwone w fazie z długim dojazdem? Czy się nie da i będziemy oglądać pusty plac przez bardzo długie sekundy nim przejedzie przez niego tramwaj?
ŁK
Pewnie same sygnalizatory nie będą na przystanku tylko na wjeździe na wiadukt. Oby. Wtedy śluza będzie miała jakieś 60 m.
Nieśmieszny żart:
Może jeszcze sekundniki uda się założyć
Nieśmieszny żart:
Może jeszcze sekundniki uda się założyć
Międzyzielone się liczy i z przodu i z tyłu i z obu stron można wykorzystywać do optymalizacji kaskady dojazdów do punktów kolizji.Wiliam pisze: ↑07 sty 2026, 20:10A tak w ogóle to da się wyświetlić zezwalający z wyprzedzeniem gdy skrzyżowanie nie jest czyste? Tak jakby skonsumować międzyczerwone w fazie z długim dojazdem? Czy się nie da i będziemy oglądać pusty plac przez bardzo długie sekundy nim przejedzie przez niego tramwaj?
Oczywiście, że nie. I jak już napisałem obecna zima nie pomoże mu przetrwać. Ale skoro wszyscy zaklinają rzeczywistość (a PLK bierze to na spokojnie)....
Ładne sople wiszą pod nim. Ciekawe czy z naturalnej dylatacji czy jednak nie...
Ładne sople wiszą pod nim. Ciekawe czy z naturalnej dylatacji czy jednak nie...