Solarisy, rocznik 07 - technika i eksploatacja

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 30 mar 2007, 21:10

http://www.galeria.warszawa.pl/wyc/290307
](*,)
dzidek pisze:Szkoda, że SU12 będą jeździć na nocnych liniach
sadze, ze nie ktorzy podpici pasazerowie wykorzystaja do tancow (go go) rure na srodku pojazdu :P :D
MOBILIS Ursus

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 30 mar 2007, 21:16

Coś nie pasuje?

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 30 mar 2007, 21:18

solaris8315 pisze:Coś nie pasuje?
tak, mam dlugie nogi i strace miejscie do siedzenia, a poza tym na przegubie tez chyba nie usiade
MOBILIS Ursus

Awatar użytkownika
Tweety

Post autor: Tweety » 30 mar 2007, 21:20

chruscik pisze:
tak, mam dlugie nogi i strace miejscie do siedzenia, a poza tym na przegubie tez chyba nie usiade
Jesli chcesz wiedziec to często ludzie na tym siadali przez co poręcze wypadały

Komentarz moderatora: A ja bardzo proszę bez wycieczek osobistych i takiej retoryki. Odsyłam do "Zarysu zasad i tematyki"
Motorniczy Tramwajów Warszawskich

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 30 mar 2007, 21:21

chruscik pisze:
tak, mam długie nogi i stracę miejsce do siedzenia, a poza tym na przegubie tez chyba nie usiądę
No cóż, to trzeba złożyć reklamację do Solarisa ;) Ogólnie to ta rura na środku w części dla wózków jest najgorsza jak w U12 jak w U18...

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 30 mar 2007, 21:25

Tweety pisze:ale za młody jestes aby to zrozumiec
mam watpliwosci czy sam rozumiesz to co zacytowalem ;) ale tez z drugiej strony sa pozytywne strony ow poreczy, bo ja strace podparcie, a jacys kretyni nie beda ich niszczyc, jakos przezyje, a czeste wymiany ow rur to kolejne wydatki...
MOBILIS Ursus

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 mar 2007, 21:31

Dzięki za linkę do ciekawego fotoreportażu na temat dostawy nowych autobusów
[ Dodano: 2007-03-30, 21:32 ]
chruscik pisze:
mam watpliwosci czy sam rozumiesz to co zacytowalem ;) ale tez z drugiej strony sa pozytywne strony ow poreczy, bo ja strace podparcie, a jacys kretyni nie beda ich niszczyc, jakos przezyje, a czeste wymiany ow rur to kolejne wydatki...
Jeśli coś nie jest zaprojektowane na siadanie pasażerów to najlepiej, żeby to siadanie nie było możliwe, prawda? ;)

EDIT:Prawidłowa wielkość fontu na podforum TK to 12 pkt.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Tweety

Post autor: Tweety » 30 mar 2007, 21:34

chruscik pisze:

ta poręcz bedzie zmorą wielu osób z wóżkami dziecęcymi lub inwalidzkimi bo troszkę przeszkadza. Dlatego ją tak nazwałem bo nie pasuje do tego miejsca

@inż. Glonojad: dziękuje za docenienie pracy kilku osób :)

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 30 mar 2007, 21:38

Proboszcz pisze:Ten który tak rozplanował siedzenia ma pewnie ze 160 cm wzrostu to i się mieści....
Solaris nie wie, że prezydent Warszawy zmienił się od jesieni. Bo przyciski do otwierania drzwi w 14WE tylko tym jestem w stanie wytłumaczyć.
xxx

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 30 mar 2007, 21:39

@Tweety
jak by co to moj post nie sluzyl prowokacji do sporu :P ale powracajac do "4" pomiedzy przegubem a drzwiami, to wydaje mi sie, ze to tez utrudni przejscie, "3" niby zajmowaly mniej miesca.

[ Dodano: 2007-03-30, 21:45 ]
wlasnie zauwazylem, ze link ktory podalem to byl link do calej galerii, a nie do zdjecia z siedzeniami miedzy przegubem a dzwiami... przepraszam Tweety ;)
MOBILIS Ursus

Awatar użytkownika
Tweety

Post autor: Tweety » 30 mar 2007, 21:46

chruscik pisze:@Tweety
jak by co to moj post nie sluzyl prowokacji do sporu :P ale powracajac do "4" pomiedzy przegubem a drzwiami, to wydaje mi sie, ze to tez utrudni przejscie, "3" niby zajmowaly mniej miesca.
ja wcale nie twierdze że poprawki w tej wersji są lepsze, tylko chciałem przekazac (przynajmniej taki był zamiar) troche z humorem to co się zmieniło. Po to się wprowadza poprawki żeby coś ulepszyć. Nie wiem czym się kierował Solaris Wstawiając rurę w miejscu dla wózków czy montowanie poręczy przy kabinie kierowcy na takiej wysokości, gdzie każdy bedzie na niej siadał ](*,)

Chruścik: i ja przepraszam.
Zakończmy temat

fraktal

Post autor: fraktal » 30 mar 2007, 21:51

Siedzenia zamontowane bokiem do kierunku jazdy za przegubem miały swoje plusy. Teraz, gdy osoba siedząca przy oknie będzie chciała wstac, to ten, kto siedzi od brzegu, będzie musiał ją wypuścić. Poza tym pewnie będzie trochę ciasno.
Ale w ten sposób jest dodatkowy fotel bez podestów (właśnie 4, zamiast 3) i być może o to chodziło projektantowi, bo takich siedzeń jest w sumie niewiele.

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 02 kwie 2007, 20:15

fraktal pisze:Siedzenia zamontowane bokiem do kierunku jazdy za przegubem miały swoje plusy. Teraz, gdy osoba siedząca przy oknie będzie chciała wstac, to ten, kto siedzi od brzegu, będzie musiał ją wypuścić. Poza tym pewnie będzie trochę ciasno.
Ale w ten sposób jest dodatkowy fotel bez podestów (właśnie 4, zamiast 3) i być może o to chodziło projektantowi, bo takich siedzeń jest w sumie niewiele.
Racja, lecz w godzinach szczytu liczy się ilość miejsc stojących i siedzących a ławeczka zajmowała połowę miejsca tych 4 foteli, więc reasumując zyskaliśmy 1 miejsce siedzące kosztem 4-5 stojących...matematyka jest nieubłagana.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 :rip:
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 02 kwie 2007, 20:39

Te trzy boczne fotele to był jeden z wielu elementów, dzięki którym SU18 górował nad MANami. I się skończyło. Jedna osoba w przejściu wystarczy aby przejście do przeguba przyblokować :evil: .

Rosa

Post autor: Rosa » 02 kwie 2007, 20:41

Filip7370 pisze:
Racja, lecz w godzinach szczytu liczy się ilość miejsc stojących i siedzących a ławeczka zajmowała połowę miejsca tych 4 foteli, więc reasumując zyskaliśmy 1 miejsce siedzące kosztem 4-5 stojących...matematyka jest nieubłagana.
Może w teorii bo w praktyce tam nie można było stać bo nie bylo się czego trzymać.
Dla mnie zamiana tej dziwnej trójki na normalną 4 jest dobrym pomyslem.

ODPOWIEDZ