136, 504, 505 i im podobne

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 10 mar 2008, 20:28

Santos pisze:
Lukasz436 pisze: Wtedy nie trzeba zabierać nikomu przegubów. Już dawno tak mówiłem żeby zrobić. Ale cóż....
Co ty wogóle wypisujesz o zmianie rozkładu :?: ](*,) Innym bardziej pożyteczniejszym liniom w Warszawie tną rozkłady,a ty jeszcze lamentujesz,że tak ci źle ](*,) Pisz prośby,ale całkiem realny,żeby te twoje 'ukochane' kursy były obłożone na przeguba i tyle :-$

ps.Na 504 przeguby są rzeczywiście bardzo potrzebne ](*,) Około 17:30 wóz 5417 ruszył z ZP POLECZKI z iloma pasażerami na pokładzie :?: =D> dokładnie nie pamiętam,ale max to było ich 10 osób ](*,) A na takiej 127 chodzą solówki ](*,) Parodia :lol:
Puknij się w głowę. To jest jedyne określenie dla Ciebie. I bardzo mnie ciekawi w którym miejscu byłem w tym przegubie. I bardzo mnie ciekawi czy widziałaś co się działo wcześniej. Czekam na odpowiedź. Bo jestem bardzo ciekawy bo ja widziałem co innego i to od początku trasy.

A może zobaczysz co się dzieje rano w 504. Dzisiaj kurs 7:57 był niezabieralny przy Centrum Onkologii. Nie dziwię się że dostajesz non-stop kary na forum za wypisywanie takich bajek. Ach szkoda słów co do Ciebie.

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 10 mar 2008, 20:59

Lukasz436 pisze:
Santos pisze: Co ty wogóle wypisujesz o zmianie rozkładu :?: ](*,) Innym bardziej pożyteczniejszym liniom w Warszawie tną rozkłady,a ty jeszcze lamentujesz,że tak ci źle ](*,) Pisz prośby,ale całkiem realny,żeby te twoje 'ukochane' kursy były obłożone na przeguba i tyle :-$

ps.Na 504 przeguby są rzeczywiście bardzo potrzebne ](*,) Około 17:30 wóz 5417 ruszył z ZP POLECZKI z iloma pasażerami na pokładzie :?: =D> dokładnie nie pamiętam,ale max to było ich 10 osób ](*,) A na takiej 127 chodzą solówki ](*,) Parodia :lol:
Puknij się w głowę. To jest jedyne określenie dla Ciebie. I bardzo mnie ciekawi w którym miejscu byłem w tym przegubie. I bardzo mnie ciekawi czy widziałaś co się działo wcześniej. Czekam na odpowiedź. Bo jestem bardzo ciekawy bo ja widziałem co innego i to od początku trasy.

A może zobaczysz co się dzieje rano w 504. Dzisiaj kurs 7:57 był niezabieralny przy Centrum Onkologii. Nie dziwię się że dostajesz non-stop kary na forum za wypisywanie takich bajek. Ach szkoda słów co do Ciebie.
no taa ](*,) Codziennie wracając 709/727 widzę ścierwoplany na 504 zamiatające Puławską w stronę Ursynowa :-$ I sytuacja w nich jest niemalże identyczna do tej która panowała w deskorolkach na 436...ledwie zajęte wszystkie miejsca ](*,) I co więcej jest to godzina ~17 :smile: Ale wiem,ty wiesz wszystko lepiej :smile: A co do tego 5417 to z POLECZKI w stronę Młynowa odjechał prawie pusty :lol: :lol: Poza tym nie płacz,bo jeżeli na takie 127 dają solówki to na 504 pasują jak ulał :smile:

ps.żeby ktoś nie pomyślał,że to wycieczka osobista :smile: Twój podpis gościu,świadczy o tym jak bardzo znasz swoje ukochane linie :smile: 136 R3 Kleszczowa i 504 R2 Kleszczowa :smile: :lol: :lol: no ładnie

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 mar 2008, 21:20

Santos pisze:ps.żeby ktoś nie pomyślał,że to wycieczka osobista :smile: Twój podpis gościu,świadczy o tym jak bardzo znasz swoje ukochane linie :smile: 136 R3 Kleszczowa i 504 R2 Kleszczowa :smile: :lol: :lol: no ładnie
Sam nie jesteś lepszy:
Santos pisze:A co do tego 5417 [na 504 - przyp. Pawcio] to z POLECZKI w stronę Młynowa
Może więc skończ z tym tonem i spróbuj nieco mniej grubiańsko.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 10 mar 2008, 21:41

Ja za to codziennie jeżdżę 504 na odcinku Metro Natolin - Banacha-Szpital (rano) i z powrotem (po południu). I jak dotąd luźnego popołudniowego 504 na Puławskiej w kierunku Kabat nie zauważyłem, a bardzo bym się ucieszył mogąc usiąść. Owszem, nie jest to sytuacja taka jak w porannych kursach w kierunku Dworca Centralnego, ale jest to raczej związane z rozciągnięciem popołudniowego szczytu w czasie. Zresztą, na Służewcu powstają kolejne biurowce, więc wykorzystanie linii raczej wzrośnie.

Dennis

Post autor: Dennis » 10 mar 2008, 21:45

kocur pisze:codziennie
=D> =D> =D> Czyli jednak nastąpiła u Ciebie zmiana mentalności komunikacyjnej ;) =D>
A co do różnic w obłożeniach: rano i po południu - występują one na zdecydowanej większości linii, które po południu mają taką samą albo bardzo podobną częstotliwość kursowania, jak rano.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 10 mar 2008, 21:48

Dennis pisze:
kocur pisze:codziennie
=D> =D> =D> Czyli jednak nastąpiła u Ciebie zmiana mentalności komunikacyjnej ;) =D>
A co do różnic w obłożeniach: rano i po południu - występują one na zdecydowanej większości linii, które po południu mają taką samą albo bardzo podobną częstotliwość kursowania, jak rano.
Ale co sądzisz o tym pomyśle o którym napisałem wcześniej. Obecnie do 504 nie da się wejść rano. W Stronę Ursynowa popołudniu także jest nie za ciekawie.

Dennis

Post autor: Dennis » 10 mar 2008, 22:03

Hmmm... Czy na obu liniach nie jest czasem po 1 dodatku mniej rano, niż po południu? :-k Można by się pokusić o odzyskanie obu i przerzucenie na 504, jeśli są faktycznie aż takie - jak mówicie - różnice w popytach (a na 504 wręcz nadpopyt). Albo - operując na tym, co jest - przerzucić ten poranny dodatek z 505 na 504, zostawiajac tę pierwszą linię bez dodatków rano /z dwoma po południu/, zaś tej drugiej wyrównując poranną i popołudniową liczbę tychże i stwarzając okazję do podniesienia częstotliwości krótkookresowej :-k
To jednak nie będzie tak, jak napisałeś. Operując jednym, nawet dwoma dodatkami, owszem z 15 zejdziesz do 20, przy tej długości trwania pełnego kółka, ale z 15 za Chiny nie zrobisz 10 =; Jakby pomajdrować przy rozkładach, to myślę, że 505 mogłoby rano /po komasacji dodatków/ co jakieś 17 min. kursować, zaś 504 średnio co jakieś 13 minut, a więc w najbardziej wytężonym mikrookresie z pewnością co 10.
Uff, to się nagadałem... :D

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 11 mar 2008, 10:17

Sprawa nie jest do końca taka prosta. Jakiekolwiek grzebanie w częstotliwości 504 i 505 może być trudne, gdyż oba na odcinku Os Kabaty - Poleczki jeżdżą w równym takcie na przemian (pełniąc funkcje m.in. dowozówki do metra na odcinku Metro Kabaty - Metro Natolin). Z tym, że 505 pomimo czerwonego koloru spełnia głównie funkcje lokalne oraz dowozi do Al. Lotników (dalej to z Ursynowa chyba tylko desperaci jeżdżą), natomiast 504 jest typową linią międzydzielnicową, która tylko ze względu na swój przebieg na Ursynowie/Natolinie również realizuje relacje lokalne. Jednocześnie jakoś nie wyobrażam sobie zabierania 504 z przystanku Metro Natolin - wystarczy spojrzeć ile osób wsiada tam rano i wysiada po południu.
Zwiększenie częstotliwości w szczycie chyba jest najbardziej racjonalnym rozwiązaniem, bo w międzyszczycie przeguby na tej linii nie są konieczne (chyba żeby dodatki też zrobić na przeguby - ale skąd te przeguby zabrać?).

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 11 mar 2008, 10:20

kocur pisze:Zwiększenie częstotliwości w szczycie chyba jest najbardziej racjonalnym rozwiązaniem, bo w międzyszczycie przeguby na tej linii nie są konieczne (chyba żeby dodatki też zrobić na przeguby - ale skąd te przeguby zabrać?).
Sam sobie odpowiedziałeś. Z całek.
A serio mówiąc, to byłoby to tylko bezsensowne przekładanie wozów, bo w szczytach sytuacja nie uległaby poprawie.
Muszę usiąść i przeliczyć, czy wystarczyłoby brygad, by 136 i 504 zrobić co 12 minut w szczycie.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 11 mar 2008, 10:33

No i przeliczyłem. Gdyby 136 i 504 w szczytach ściągnąć do 12 to jeszcze zaoszczędziłoby się jeden dodatek popołudniowy, a może i nawet jeszcze jeden występujący w obu szczytach.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 11 mar 2008, 10:51

Tez proponowałem taki wariant czyli
136 - 12/15/20
504 - 12/20/20
505 - 15/20/20

Niestety ruchów brak a ludzie nadal jak sardynki jeżdzą.

Lipa

Post autor: Lipa » 11 mar 2008, 10:55

pawcio pisze:No i przeliczyłem. Gdyby 136 i 504 w szczytach ściągnąć do 12 to jeszcze zaoszczędziłoby się jeden dodatek popołudniowy, a może i nawet jeszcze jeden występujący w obu szczytach.
No i pięknie by było! Teraz tylko to wcielić w życie i problem rozwiązany. =D> =D>

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 11 mar 2008, 12:03

pawcio pisze:Sam sobie odpowiedziałeś. Z całek.
A serio mówiąc, to byłoby to tylko bezsensowne przekładanie wozów, bo w szczytach sytuacja nie uległaby poprawie.
Dokładnie tak. Więc chyba lepszym rozwiązaniem jest zwiększenie częstotliwości i ewentualnie dodatki przegubowe. Ale grzebiąc w 504 tracisz koordynację z 505 na Ursynowie, a zwiększanie częstotliwości 505 potrzebne nie jest, chyba że zamiana na 1xx do Metra Wilanowska i na midiki.

Dennis

Post autor: Dennis » 11 mar 2008, 12:19

A skoro koordynacja na odcinku METRO NATOLIN - MAŁEJ ŁĄKI miałaby się rozlecieć, to może za jednym zamachem skierować 166 od Stryjeńskich bezpośrednio Wąwozową do KEN, dać równomiernie co 12/20/12//20 /potrzebne wozy w DS i w szczycie, nie ukrywam!/ i skoordynować z 504, a 505 skierować od KEN przez Przy Bażantarni, Rosoła i Wąwozową do OS. KABATY? :-k Wschodnie Kabaty dostałyby linię, z której mogłyby wreszcie korztystać w relacji dalszej, niż lokalna oraz miałyby obie linie od metra na tym samym przystanku, zachodni Natolin nie straciłby zaś połączenia z Alejami Ujazdowskimi i mimo utraty jednej linii, nie byłby stratny jeśli chodzi o sumaryczną częstotliwość i równomierność kursowania dojazdówek do metra :-$

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 11 mar 2008, 12:56

Już raczej bym na zachodzie zostawił skoordynowane (ból z DŚ) 166+505, a na wschód przerzucił 504 (przez Przy Bażantarni). Czasowo 504 będzie nieco dłuższe, ale jedna brygada powinna być do odzyskania z 166, a i w rozrachunku jakieś rezerwy na 504 jeszcze były.

Zablokowany