Koncepcje optymalizacji aglomeracyjnego ruchu w obrębie WWK
Moderator: JacekM
Średnica nie jest z gumy. Niezależnie od Tarchomina, jeśli chcemy mieć na 4 zachodnich wlotach (Radom, lotnisko, Skierce, Sochacz) porządną częstotliwość, coś się na średnicy nie zmieści.
Wolisz pociąg co 15 minut z przesiadką czy co 60 bez?
Propozycja posłania tam akurat Radomia wynika z możliwości zrobienia jednoperonowej przesiadki (oraz poniekąd z tego, że Radom jest przyzwyczajony do niedojeżdżania do średnicy, czyli krańca na Głównej : ) ).
Wolisz pociąg co 15 minut z przesiadką czy co 60 bez?
Propozycja posłania tam akurat Radomia wynika z możliwości zrobienia jednoperonowej przesiadki (oraz poniekąd z tego, że Radom jest przyzwyczajony do niedojeżdżania do średnicy, czyli krańca na Głównej : ) ).
Nie wiem, na to powinno odpowiedzieć jakieś studium.MichalJ pisze: Przy pomocy jakich środków?
Ile w ogóle slotów potrzeba? Kiedyś to liczyłem, wychodziło mi ok. 20/h (4 Piaseczno, 4 Lotnisko, 8 Grodzisk, 4 Sochaczew). To chyba byłoby do ogarnięcia na pojedynczej linii.
Z tego, co zasłyszałem, to największym ograniczeniem obecnie jest wschodnia głowica Dworca Wschodniego, szczególnie kursy z podmiejskiej do Legionowa.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
O, ten problem rozwiązano - takich kursów jest cały jeden w jedną stronę na dobę.KwZ pisze: Z tego, co zasłyszałem, to największym ograniczeniem obecnie jest wschodnia głowica Dworca Wschodniego, szczególnie kursy z podmiejskiej do Legionowa.
A rozkład 20/h, czyli co 3 minuty, nie jest nie do ułożenia, ale będzie potwornie podatny na opóźnienia - jeden pociąg się omsknie i już go nie ma gdzie wetknąć...
Zależy, jaką masz chwilową przepustowość. Jeżeli faktyczna przepustowość to 20/h + margines, to taki pociąg możesz wcisnąć między kolejne, a potem zamortyzować opóźnienie. I nawet do punktualności się nie policzy, skoro uwzględnia się tylko opóźnienia powyżej 5 min
Zagęścić odstępy tak, zeby mozna było pociagi puszczać co 2 minuty. A może nawet pokusić sie o odstępstwo od ogólnych przepisów na średnicy?MichalJ pisze:A rozkład 20/h, czyli co 3 minuty, nie jest nie do ułożenia, ale będzie potwornie podatny na opóźnienia - jeden pociąg się omsknie i już go nie ma gdzie wetknąć...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ale ogólne przepisy mówią cokolwiek o minimalnym czasie następstwa pociągów? Ja kojarzę tylko wymóg zwolnienia następnego odcinka SBL, co powinno następować po ok. 1-2 min, zależnie od jego długości.
Który odcinek na średnicy jest najdłuższy (w czasie!) i jak długo się go jedzie (w tym wymiana pasażerska)?
Który odcinek na średnicy jest najdłuższy (w czasie!) i jak długo się go jedzie (w tym wymiana pasażerska)?