Komunikacja miejska w Wawrze [II]

Moderator: Wiliam

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 28 wrz 2017, 12:05

fik pisze:Ale wiesz dobrze, że "w sumie razem co 10 minut" będzie tylko na wydrukach.

Fajnie by było sprawdzić jeszcze, czy te wszystkie wycyzelowane koordynacje nie są wzajemnie sprzeczne, bo wcale nie mam pewności, że przed zaprezentowaniem ktoś to zweryfikowal... :P
No nic pożyjemy zobaczymy. Perspektywa realizacji koncepcji do końca to 2022 rok, czyli zakończenie modernizacji linii kolejowej numer 7.
A wtedy może to wyglądać zupełnie inaczej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 wrz 2017, 12:11

Ale to jest w ogóle dobry przytyk do tego, o czym rozmawiałem z Pawciem ostatnio - ZTM już w pierwszej propozycji przynosi dzielnicy (która nie jest w najmniejszym stopniu UPOWAŻNIONA do brania udziału w procesie!!!!) gówno skrojone pod oczekiwania polityczne...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 28 wrz 2017, 12:20

fik pisze:Ale to jest w ogóle dobry przytyk do tego, o czym rozmawiałem z Pawciem ostatnio - ZTM już w pierwszej propozycji przynosi dzielnicy (która nie jest w najmniejszym stopniu UPOWAŻNIONA do brania udziału w procesie!!!!) gówno skrojone pod oczekiwania polityczne...
Takie były oczekiwania dzielnicy, żeby nie likwidować połączeń, a tworzyć nowe. Obecnej rady i zarządu. A do czasu wdrożenia całości będzie jeszcze nowa rada. Czy lepsza, czy gorsza ....
ZTM przystosował do tego koncepcje.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 wrz 2017, 12:28

A właśnie moim zdaniem nie powinien, bo zakresem obowiązków tej jednostki budżetowej jest tworzenie efektywnej komunikacji, a nie zaspokajanie oczekiwań samorządów dzielnicowych, no ale czuję się jak wołający na puszczy z tym poglądem :P

cns80

Post autor: cns80 » 28 wrz 2017, 12:55

fik pisze:tworzenie efektywnej komunikacji
Na razie to mu wychodziła "efektowna" więc może niech posłucha kogoś dla kogo to tworzy bo jego "badania" najwyraźniej zawodzą.

mb112

Post autor: mb112 » 28 wrz 2017, 12:56

No dobra, a kiedy zostaną przedstawione równie atrakcyjne propozycje dla innych dzielnic (również tych o większej gęstości zaludnienia), zakładające zwiększenie liczby pojazdów o kilkadziesiąt sztuk ? ;)
Nie żebym komuś żałował, nie twierdzę, że w Wawrze taka reforma nie jest potrzebna. Tylko w innych dzielnicach też już wielokrotnie były plany reformy/rozwoju i tylko jakieś 'ścinki' z tego powstały na razie... I raczej nigdzie indziej nie ma linii autobusowej dublującej kolej na tak długim odcinku jak w Wawrze a jakoś kolejny raz pominięto ten fakt...
No ale mam nadzieję, że po zakończeniu budowy kolejnego odcinka M2 i remontu linii do Grodziska zwolni się tyle brygad, że dla wszystkich wystarczy...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 wrz 2017, 13:19

cns80 pisze:
fik pisze:tworzenie efektywnej komunikacji
Na razie to mu wychodziła "efektowna" więc może niech posłucha kogoś dla kogo to tworzy bo jego "badania" najwyraźniej zawodzą.
No przecież od 10 lat to robi, i stąd jest takie gówno, jak jest.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 28 wrz 2017, 13:23

mb112 pisze:No ale mam nadzieję, że po zakończeniu budowy kolejnego odcinka M2 i remontu linii do Grodziska zwolni się tyle brygad, że dla wszystkich wystarczy...
Nigdy się nie zwolni tyle brygad, żeby zachcianek/potrzeb wszystkich dzielnic miało wystarczyć - bo te będą rosły także wraz z możliwościami ich zaspokojenia.

Plan ZTMu powinien przewidywać 521 uzwyklone do 113 i skrócone do Wiatracznej jako warunek sine qua non (ale nie jedyny) dołożenia jakichkolwiek brygad.

To jest niesprawiedliwe względem innych dzielnic, że Wawrowi proponuje się zwiększenie planu o 16 czy kilkadziesiąt brygad, a inne muszą gnieść się w dotychczasowych limitach. W szczególności nie bardzo wierzę, żeby Wola, Bródno czy Tarchodwory (a w perspektywie 2022 - może też Gocław) oddały jakiekolwiek brygady innym dzielnicom po zakończeniu inwestycji w M2 czy tramwaj.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

mb112

Post autor: mb112 » 28 wrz 2017, 13:35

KwZ pisze:To jest niesprawiedliwe względem innych dzielnic, że Wawrowi proponuje się zwiększenie planu o 16 czy kilkadziesiąt brygad, a inne muszą gnieść się w dotychczasowych limitach. W szczególności nie bardzo wierzę, żeby Wola, Bródno czy Tarchodwory (a w perspektywie 2022 - może też Gocław) oddały jakiekolwiek brygady innym dzielnicom po zakończeniu inwestycji w M2 czy tramwaj.
No właśnie... Tutaj potrzeba twardych decyzji - dostaliście metro/tramwaj, to wycofujemy autobusy kursujące tą trasą. Tak jak ostatnio 101 i E-8. Inaczej to do dzisiaj byśmy mieli 195 Huta - Ursynów 'pożerające' kilkanaśnie(dziesiąt) brygad... Jeszcze też przy okazji tramwaju do Wilanowa będzie okazja coś pozyskać. Tylko to już teraz powinno się przedstawiać plany np. co będzie po ukończeniu M2, żeby potem nie było np. "no jak to, co z tego, że metro, jak E-2 musi zostać"... itd.
Plan ZTMu powinien przewidywać 521 uzwyklone do 113 i skrócone do Wiatracznej jako warunek sine qua non (ale nie jedyny) dołożenia jakichkolwiek brygad.
Dokładnie tak, od tego się powinno zaczynać wszelkie dyskusje.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 28 wrz 2017, 13:42

Tylko trzeba zauważyć, że brak chociażby linii 146 i 147 co 10 minut w szczycie ma jakiś wpływ, że samochody z Wawra korkują inne dzielnice.
Kolej też już ledwo zipie, szczególnie w szczycie porannym. Ma być lepiej po przebudowie linii kolejowej.
Tak samo linia 319 jest jakimś pomysłem,. Linia ma być rozwijana, ponoć ma spory potencjał.
Co do linii 521 to już nie raz wypowiadałem się co trzeba zrobić.

mb112

Post autor: mb112 » 28 wrz 2017, 13:58

Krzysiek_S pisze:Tylko trzeba zauważyć, że brak chociażby linii 146 i 147 co 10 minut w szczycie ma jakiś wpływ, że samochody z Wawra korkują inne dzielnice.
Racja - i ja tego nie neguję, tylko po prostu inne dzielnice też chciałyby coś dostać...
Ja mogę kolejny raz powtórzyć - dla mnie osobiście brak linii 220 powoduje, że korzystam z samochodu częściej, niż gdyby linia była, bo nie chce mi się drałować na piechotę wiaduktem, albo jechać naokoło np. 194+105/189.
Tak samo linia 319 jest jakimś pomysłem,. Linia ma być rozwijana, ponoć ma spory potencjał.
To też jest ciekawy pomysł, tylko skoro już stwiedzamy, że obwodnica jednak też może być opłacalna dla komunikacji miejskiej, to dlaczego np. jeszcze nie ma jakiejś linii z Ursynowa/Mordoru do Ursusa/Włoch przez S2, która odciążyłaby załadowane w godzinach szczytu po dach 189 i 401 ?

cns80

Post autor: cns80 » 28 wrz 2017, 14:04

KwZ pisze:To jest niesprawiedliwe względem innych dzielnic, że Wawrowi proponuje się zwiększenie planu o 16 czy kilkadziesiąt brygad, a inne muszą gnieść się w dotychczasowych limitach.
Taaa
Bo sprawiedliwym jest żeby Wawer mający ok. 12km długości i 8 szerokości oraz powierzchnię prawie 80 km2 i korzystający wyłącznie z autobusów i SKM/KM (ok. 50% zasięgu) miał taką komunikację jaką ma, a inne dzielnice miały metro i tramwaje i jeszcze narzekały, że z danego przystanku autobusy odchodzą co 5 min nie co 3 podczas gdy w Wawrze szczytem możliwości jest cokolwiek co 15 min.
Chyba nie do końca wiesz o czym piszesz. No ale syty głodnego nie zrozumie. Tylko szczytem hipokryzji jest przekonywanie mieszkańców Wawra (przez władze Warszawy), że zbiorkom jest dla nich najlepszy.

Jasne że gęściej zaludnione dzielnice potrzebują częstrzych i większych oraz szybszych środków komunikacji, ale w takim razie niech te dzielnice przestaną jeździć samochodami, a dziury w stylu Rembertów, Wawer, Wesoła niech mają darmowe parkowanie ;) A jak chcemy wszystkich na siłę przekonać do zbiorkomu to musimy doinwestować te dziury żeby miały równe szanse z innymi dzielnicami co w praktyce daje nieadekwatnie duża w stosunku do liczy mieszkańców ilość linii i brygad. Inaczej to jest to zwykłe pieprzenie i równie dobrze może w Wawrze nie być autobusów, może wrócić stare 521 a nawet C, a za tą kasę co jest pompowana w zbiorkom w Wawrze to autochtonom można ufundować lokalne taxi na telefon, które będzie zabierało 4-9 osób i dostosowywało trasę pod nich :)
mb112 pisze:to dlaczego np. jeszcze nie ma jakiejś linii z Ursynowa/Mordoru do Ursusa/Włoch przez S2, która odciążyłaby załadowane w godzinach szczytu po dach 189 i 401 ?
Bo potencjał tej linii jest takim samym myśleniem życzeniowym jak to, że POW rozładuje TS i nie potrzebny jest Most na Zaporze.

osa

Post autor: osa » 28 wrz 2017, 14:24

Który to już projekt dla Wawra? Jestem sceptyczny. Nadal marne częstotliwości kursowania. Nie mam złudzeń, że ktokolwiek zgodziłby się na zamianę 521 w 113 i skrócenie do Wiatracznej, więc tym razem nawet tego nie zaproponowano. Ale są też dobre pomysły: rozbicie 115, wyprostowanie 119 przez Kadetów, likwidacja oberka 213 po Gocławiu. Dziwna numeracja nowych połączeń. Np. zamiast proponowanej linii 242 spokojnie mogłaby być 113. Po co wprowadzać 229 do Wawra, skoro 129 jeździ po zachodniej części miasta. A jednocześnie słuszne tworzenie rodzin linii (115+215, 119+319 - 219 pasowałoby zamiast 305 czy nawet 142+242). Linia przez płd. obwodnicę W-wy powinna być całodobowa z numerem 1xx, skoro przecina aż trzy rozległe dzielnice. Zaryzykowałbym tu nawet numer 150.

matiz130

Post autor: matiz130 » 28 wrz 2017, 15:03

Szkoda, że w tym wieloletnim planie nie uwzględniono żadnego autobusu na ul.Mozaikowej.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 28 wrz 2017, 15:19

osa pisze:Który to już projekt dla Wawra? Jestem sceptyczny. Nadal marne częstotliwości kursowania. Nie mam złudzeń, że ktokolwiek zgodziłby się na zamianę 521 w 113 i skrócenie do Wiatracznej, więc tym razem nawet tego nie zaproponowano. Ale są też dobre pomysły: rozbicie 115, wyprostowanie 119 przez Kadetów, likwidacja oberka 213 po Gocławiu. Dziwna numeracja nowych połączeń. Np. zamiast proponowanej linii 242 spokojnie mogłaby być 113. Po co wprowadzać 229 do Wawra, skoro 129 jeździ po zachodniej części miasta. A jednocześnie słuszne tworzenie rodzin linii (115+215, 119+319 - 219 pasowałoby zamiast 305 czy nawet 142+242). Linia przez płd. obwodnicę W-wy powinna być całodobowa z numerem 1xx, skoro przecina aż trzy rozległe dzielnice. Zaryzykowałbym tu nawet numer 150.
Z tego co pamiętam to trzecia odsłona projektu dla Wawra. Też wolałbym lepsze częstotliwości zamiast 4 nowych linii. 113 czeka na przekształcenie w 521. Myślę, że to kiedyś nastąpi będzie to albo po remoncie linii 7 lub dopiero linii średnicowej. Myślę też , że linia 242 to akurat pasuje jako człon linii 142 na północnym odcinku. Praktycznie ten sam numer. Co do 229 zamiast 219 to numer 219 pewnie będzie czekam na linie 319, żeby ją...

ODPOWIEDZ