(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
No ale to, że ludzie nie czytają informacji nie jest chyba powodem, żeby pod to specjalnie zmieniać pewne rzeczy? Nie no zdziwiłem się po prostu co tam robi linia 25. Dzięki za wyjaśnienie.
Swoją drogą masz refleks. To cudo działa od maja.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Ja to zauważyłem już dawno tylko rzadko wchodziłem na Wawkom i teraz mi się jakoś przypomniało, żeby o to spytać. 
Czy wyjazdy z Mokotowa w prawo w Nowowiejską to jest jakaś nowość czy od dawna?
Uważam, że ta relacja (bez własnej fazy) powinna być zakazana, jest bardziej niebezpieczna od skrętu 'jak 29', z którym to kiedyś były straszne przeboje, że inż. ruchu nie pozwolił zrealizować ogłoszonego objazdu...
Uważam, że ta relacja (bez własnej fazy) powinna być zakazana, jest bardziej niebezpieczna od skrętu 'jak 29', z którym to kiedyś były straszne przeboje, że inż. ruchu nie pozwolił zrealizować ogłoszonego objazdu...
Chyba żadna. Wydaje mi się że tylko jak się tam tory nie schodziły to była wycięta z rozkładów.
Na pewno zjazdy w przeciwną stronę się zdarzały. Sprawdzić, czy nie 15.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
15 na obie strony wyjeżdżało i zjeżdżało od dość dawna, choć przez chwilę część brygad była żoliborska (nawet DUO na 15 niespodziewanie zaliczyłem).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ale żoliborskie to się nie włączały od pl. Wilsona, tylko od Nowowiejskiej(?!)?
Żoliborz w dojazdach i zjazdach pomijał odcinek od Wilsona do Potoku czyli kluczowy na północ od Ratusza tworząc tam dziury w takcie. Stąd zmiana.
-
Stary Pingwin
15 na Okęcie jedzie przez Woronicza, Puławską, Marszałkowską i Nowowiejską.
Na Marymont Wołoską i skręca w prawo, w Nowowiejską. Wszystko po to , żeby obsłużyć M. Politechnika. Zjazdy z Okęcia prawo w Niepodległości, z Marymontu w lewo, oczywiście z Nowowiejskiej.
Na Marymont Wołoską i skręca w prawo, w Nowowiejską. Wszystko po to , żeby obsłużyć M. Politechnika. Zjazdy z Okęcia prawo w Niepodległości, z Marymontu w lewo, oczywiście z Nowowiejskiej.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
To czemu 15 zjazdowe z Okęcia skręcają przed M Politechnika?
-
Stary Pingwin
Dowiezie do Metropole, to tylko 2 minuty dłużej.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
I mają być przystanki na żądanie.ZTM zamierza (...) na nowo podzielić tramwaje na:
* linie magistralne (2, 9, 17 i 24) - co 4 min w szczycie, co 6 minut między szczytami, co 7-8 min w soboty i niedziele, co 10 min wcześnie rano i późnym wieczorem;
* linie główne (1 i 33) - odpowiednio co 6 min, 6 min, 7-8 min i 10 min;
* linie podstawowe (3, 4, 6, 7, 8, 10, 14, 15, 18, 20, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 35, 41 oraz planowane: 11 od Metra Rondo Daszyńskiego do Metra Młociny przez Bemowo i 13 z Kawęczyńskiej na Koło) - odpowiednio co 8 min, co 12 min, co 15 min i co 20 min.
Poza tym linia 31 łącząca Metro Wierzbno z biurowym Służewcem ma kursować co 4 min w szczycie, a w pozostałych godzinach jak linie podstawowe. Większość tramwajów jeździłaby więc częściej, tylko linie 1 i 33 kursowałyby o minutę rzadziej w szczycie, a o trzy minuty rzadziej - linie 23 i 26.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... amwaj.html
26 z nowym rozkładem będzie niezabieralne na całej trasie. Obecnie na Wolskiej jest to najbardziej obciążona linia tramwajowa. Wydaje mi się, że poprzedni układ był dobry, z tym, że wolałbym większą liczbę linii częstych, kosztem pokasowania kilku linii rzadkich, mniej obciążonych, które mogą być zastąpione za pomocą przesiadek.
Jednak niektóre linie w Warszawie są bardzo wykorzystywane w godzinach szczytu, a kiepsko poza szczytem (np. 10 na Woli). Dlatego ciężko jest działać schematycznie.
Na czas objazdu 10 z okazji budowy Ronda ONZ, na Wolskiej poza szczytem i w święto na odcinku Kino Femina-Os. Górczewska wystarczyłaby linia co 7,5 minuty (obecnie co 5 minut)
Jednak niektóre linie w Warszawie są bardzo wykorzystywane w godzinach szczytu, a kiepsko poza szczytem (np. 10 na Woli). Dlatego ciężko jest działać schematycznie.
Na czas objazdu 10 z okazji budowy Ronda ONZ, na Wolskiej poza szczytem i w święto na odcinku Kino Femina-Os. Górczewska wystarczyłaby linia co 7,5 minuty (obecnie co 5 minut)
ZTM chce rozrzedzić częstotliwość 31 z 3 do 4 minut w godzinach szczytu?