Awarie i wypadki kolejowe na Mazowszu
Moderator: JacekM
- vernalisadonis
Pociągi ludzie widzą, tylko pchają się, bo nie chce się stać na przejeździe ryzykując przy okazji swoje i innych źycie.
Tutaj masz przykład
https://m.youtube.com/results?q=wkd%20k ... hodem&sm=3
Tutaj masz przykład
https://m.youtube.com/results?q=wkd%20k ... hodem&sm=3
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Jeśli gimbaza układała ten rozkład (bo tak wygląda), no to rzeczywiście gimbaza jest źródłem problemu. Tak poprzesuwano pociągi, że ten skład to dla wielu jedyny sensowny pociąg żeby dojechać na ósmą do Warszawy. Ludzie w Legionowie się nie mieszczą, a że to piętrus, to wymiana trwa długo, ludzie próbują napierać po schodach (szturm pod górę zawsze jest utrudniony), maszynista próbuje zamykać drzwi, jest ogólny burdel, no i masz swoje awarie drzwi. Jak jedyny raz musiałem jechać, to właśnie tak wisiałem jedną nogą na schodku, druga w powietrzu i podparty łokciem o plastikowe tłoczenie na ścianie. Nie każdy może sobie pozwolić na bycie spóźnionym, a wstawanie pół godziny wcześniej żeby móc w ogóle wejść do pociągu - to chyba jasne, że nikt nie jest tak szalony. Natychmiast powinno się doczepić jeszcze dwa wagony piętrowe (może w końcu zrobić użytek z wynalazku PESY?), problem z drzwiami zniknie.WojtekE65 pisze:Po raz drugi w ciągu ostatniego tygodnia źródłem problemów na KM9 w porannym szczycie są awarie drzwi w push-pullu 51652. Opóźnione przez niego jadą 91640, 51604 i 98606. Faktyczne awarie, czy gimbaza coś robi, aby dostać karteczkę od kierpocia o opóźnionym pociągu?
Na linii WKD na prawie wszystkich przejazdach jest ograniczenie do 20km/h. Może jak coś się tak wolno toczy to ludziom się wydaje, że stoi?
Niezależnie od braku przytomności kierowców, mam wrażenie, że motorniczy też musi okazać sporo złej woli żeby przy tym ograniczeniu prędkości w samochód przywalić.
Niezależnie od braku przytomności kierowców, mam wrażenie, że motorniczy też musi okazać sporo złej woli żeby przy tym ograniczeniu prędkości w samochód przywalić.
Będę oryginalny i zostawię bez podpisu.
Akurat dzisiaj kierowca osobówki uderzył w bok kolejki.paszym pisze:Na linii WKD na prawie wszystkich przejazdach jest ograniczenie do 20km/h. Może jak coś się tak wolno toczy to ludziom się wydaje, że stoi?
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
817, WKD, R1, S1
Dziś już mu defektowały drzwi od Pomiechówka.plunio7 pisze:Jeśli gimbaza układała ten rozkład (bo tak wygląda), no to rzeczywiście gimbaza jest źródłem problemu. Tak poprzesuwano pociągi, że ten skład to dla wielu jedyny sensowny pociąg żeby dojechać na ósmą do Warszawy. Ludzie w Legionowie się nie mieszczą, a że to piętrus, to wymiana trwa długo, ludzie próbują napierać po schodach (szturm pod górę zawsze jest utrudniony), maszynista próbuje zamykać drzwi, jest ogólny burdel, no i masz swoje awarie drzwi. Jak jedyny raz musiałem jechać, to właśnie tak wisiałem jedną nogą na schodku, druga w powietrzu i podparty łokciem o plastikowe tłoczenie na ścianie. Nie każdy może sobie pozwolić na bycie spóźnionym, a wstawanie pół godziny wcześniej żeby móc w ogóle wejść do pociągu - to chyba jasne, że nikt nie jest tak szalony. Natychmiast powinno się doczepić jeszcze dwa wagony piętrowe (może w końcu zrobić użytek z wynalazku PESY?), problem z drzwiami zniknie.WojtekE65 pisze:Po raz drugi w ciągu ostatniego tygodnia źródłem problemów na KM9 w porannym szczycie są awarie drzwi w push-pullu 51652. Opóźnione przez niego jadą 91640, 51604 i 98606. Faktyczne awarie, czy gimbaza coś robi, aby dostać karteczkę od kierpocia o opóźnionym pociągu?
Pisałem do KM i do Prezydenta Legionowa o fatalnej obsłudze dojazdów do Warszawy o tej porze z Legionowo Przystanku (dziura 39 minut). Rezultaty jak widać, żadne, chyba tylko tyle ze mam czyste sumienie.
Ale swoją droga czy nie ma takiego dziwnego zwyczaju wśród pasażerów - "wchodzę na peron i dalej nie idę!!!" Nieraz widziałem sytuację dość sporego tłoku w pierwszym członie pierwszej jednostki dwujednostkowego składu i jednocześnie miejsca siedzące na końcu.
Fakt niewchodzenia w głąb składu też jest denerwujący. Raz nawet zadałem pytanie: czy tu przy drzwiach jedzie się za darmo? No a siadanie na schodach w wagonach piętrowych przez przyszłość naszego narodu to już inna historia. Zazwyczaj przechodziłem "po czołgowemu". Jedno głośne "przepraszam!" i naprzód.
Żeby zostać przy temacie - utrudnienia na linii w okolicach Służewca, zero jazdy przez dłuższy czas w obu kierunkach, jeden RL został zawrócony na Zachodnim, ten który wpadł w pułapkę odjechał z WLC z godzinnym opóźnieniem (98724/5).
^^Nie, wszystkie trzy wagony są równo zapchane. Moim zdaniem jednak trudno mieć pretensje do mieszkańców Nowego Dworu, Nasielska czy nawet wcześniejszych stacji, że nie upychają się od razu w korytarzach i tak nie jadą przez kilkanaście minut tylko po to, żeby w Legionowie mogło wejść więcej ludzi.
I w ogóle można mieć żal, że nie podchodzi się do ułożenia rozkładu trochę bardziej pod kątem tych porannych dojazdów pociągów regionalnych. Obydwaj przewoźnicy muszą dysponować jakimiś danymi na temat zapotrzebowania i to zapotrzebowanie jest stałe. To nie jest dalekobieżny do Gdańska, któremu 20 minut wcześniej czy później nie robi różnicy. Albo w małym okienku będzie wystarczająca liczba miejsca, albo będzie tak jak jest.
I w ogóle można mieć żal, że nie podchodzi się do ułożenia rozkładu trochę bardziej pod kątem tych porannych dojazdów pociągów regionalnych. Obydwaj przewoźnicy muszą dysponować jakimiś danymi na temat zapotrzebowania i to zapotrzebowanie jest stałe. To nie jest dalekobieżny do Gdańska, któremu 20 minut wcześniej czy później nie robi różnicy. Albo w małym okienku będzie wystarczająca liczba miejsca, albo będzie tak jak jest.
Znając życie okaże się, że w tym czasie jedzie jakieś Pendolino i PLK stwierdzi, że "niedasię". A niestety panuje chore przeświadczenie, że Pendolino nie może być nawet minutę przycięte. Pasażerowie pociągów osobowych, choćby się wysypywali z wagonów, po prostu się nie liczą w stosunku do tych podróżuujących "Premium".
Tu akurat jest pomyślane tak, że Pendolino EIP 5300 oblatuje 51604 od Chotomowa (wskakuje na jedynkę ok 07:19 planowo). 5 minut wcześniej jeszcze Orzeszkowa 16102 do Wrocławia się pałęta (planowo przez Legionowo ok. 07:14, bywa opóźniona). Może coś się poprawi jak te Białystoki będą jeździły swoją drogą. Jeden tor przez Most Gdański też trochę wszystko komplikuje, 19605 do Nasielska w tych godzinach leci.
Fajne łamigłówki, ale nie jak się do pracy śpieszymy. Nie jest to normalne jak codziennie trzeba się zastanawiać: 1) czy 51652 pojedzie planowo, 2) czy Orzeszkowa się nie spóźni, 3) czy 19605 się nie spóźni....
Fajne łamigłówki, ale nie jak się do pracy śpieszymy. Nie jest to normalne jak codziennie trzeba się zastanawiać: 1) czy 51652 pojedzie planowo, 2) czy Orzeszkowa się nie spóźni, 3) czy 19605 się nie spóźni....
Wtedy to już nigdzie nie dojedziesz. Także nie spieszył bym się do jeżdżenia tym szrotem, poza tym są znacznie ciaśniejsze.(może w końcu zrobić użytek z wynalazku PESY?)
A jak dzisiaj odpisano opóźniony odjazd 91640 z Legionowa? Bardzo ciekawy jestem
...
Na Dawidach drzewo przewróciło się na tory. Ruch wstrzymany.
1069, 7722
817, WKD, R1, S1
817, WKD, R1, S1
Pociąg towarowy Lotosu w okolicach Warszawy Pragi potrącił człowieka, bez skutku śmiertelnego, między szlakową dwójką a torem nr 12, ruch prowadzony normalnie.
Dodano po 16 godzinach 51 minutach 29 sekundach:
Awaria SBL między Nowym Dworem Mazowieckim a Chotomowem, zapowiadanie telefoniczne.
Dodano po 16 godzinach 51 minutach 29 sekundach:
Awaria SBL między Nowym Dworem Mazowieckim a Chotomowem, zapowiadanie telefoniczne.
Flirt (podwójny) z Mińska (chyba, 8:54 ze stadionu) porusza sie ruchem konika w tempie metr na minute i blokuje średnice 100 metrow od Stadionu.
W końcu ruszył, chyba w jakims trybie serwisowym, i z prędkością 15-20 km/h dojechał w pol godziny do Zachodniego.
W końcu ruszył, chyba w jakims trybie serwisowym, i z prędkością 15-20 km/h dojechał w pol godziny do Zachodniego.
ŁK
-
Michalk001
Nie wiem czy już wróciło do normy, ale są problemy na linii do Radomia:
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 91808.html
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 91808.html